1. Ole valmis pikaks ootamiseks

Tavaliselt ei käi päris sünnituste puhul asjad sugugi sellises hullumeelselt kiires tempos nagu filmides. Valmis tuleb olla selleks, et sünnitutegevus kestab tunde ja tunde. Paljud paarid eelistavadki olla kodus, kuni emaka kokkutõmbed muutuvad regulaarseks ja alles siis minnakse koos haiglasse. Pole harv ka juhus, kui paar läheb haiglasse mõned päevad liiga vara ja nad saadetakse koju tagasi. Sellest ei maksa heituda, ükskord sünnib beebi niikuinii.

2. Vastuta enda vajaduste eest ise

Võibolla peate päris pikalt haiglas olema. Naine on oma asjad kindlasti juba ammu kokku pakkinud, kuid võtke ka endale mugavad riided ja sokid kaasa. Võib juhtuda, et kõnnite sünnituse eel üheskoos valude leevendamiseks kilomeetreid mööda koridore edasi-tagasi. Ja kui naine on valinud basseini sünnitamise ja olete planeerinud ka ise vees olla, et laps vastu võtta, ja siis selgub, et polegi ujumispükse kaasas…pakkimine on väga tähtis.

3. Ole kursis oma naise soovidega

Rääkige omavahel enne sünnitama minekut, millist sünnitust naine soovib. Sa pead olema valmis selleks, et sinust saab vahendaja sünnitava abikaasa ja ämmaemanda vahel. Kui naine on paika pannud, mismoodi ta tahab sünnitada, siis on mehe ülesandeks aidata tal oma sünnitusplaanist kinni pidada ja ka naise soove ämmaemandale edastada.

4. Tea, mida oodata

Kui naine on juba sünnitusvaludes, on hilja käsiraamatu järele haarata. Sünnitusteemalised materjalid peavad läbi loetud olema. Tulevasel isal peab olema ettekujutus sellest, mis sünnituse käigus toimub. Tulevane isa peab teadma ka seda, kuidas ta verd talub. See pole just parim variant, kui personal peab keset sünnitust naise toetamise asemel abikaasat turgutama hakkama.

4. Ole paindlik

Sünnituseelne plaan on muidugi suurepärane asi. Kuid — mõni naine suudab sellest kinni pidada, mõni mitte, mõnikord kulgeb sünnituse käik ootamatult teistsuguseks, kui olete planeerinud. Mehe ülesanne on oma naise eelistustega nii palju kursis olla ja vajadusel aidata tal paindlikult vajadusel olukorras ümber orienteeruda.

5. Ole ühest mehest koosnev toetusgrupp

Kui peres pole üldiselt kombeks, et mees naist teenindab, siis sünnituse ajal on mehe ülesandeks täita oma naise pisemgi soov, olgu selleks siis kohvikusse jooksmine, naisele sokkide jalgapanek, selja mudimine või tema sõnumite edastamine ämmaemandale.

6. Ole valmis raskeks tööks

Võib juhtuda, et sünnitus kestab kaua. Naine väsib ja võib kaotada keskendumisvõime. Mehe ülesandeks on leida naisele fookuspunkt. Olgu selleks siis hingamisrütm või numbrite lugemine. Naine võib soovida valu hajutamiseks oma mehe käe siniseks pigistada ja mehel tuleb see üle elada.
Pole sugugi viisakas sel ajal tugitoolis magama jääda, kui naine kõrval valudes vaevleb. Naine loodab oma mehe peale ja kui naine soovib, et mees läheks ämmaemandat kutsuma, kuid mees hoopis norskab kõrval, siis…

7. Tea oma soove ja tunne oma piire

Tulevane isa peaks olema endale selgeks teinud, kas ta soovib lapse sündimise hetkel seista naise pea või jalgade pool, kas ta soovib vastsündinut kohe oma kätele ja kas ta lõikab ise nabanööri läbi. Kui beebi on juba sündimas, käib lõpus kõik nii ruttu, et kui isa pole oma soovidest ämmaemandale rääkinud, siis võib kõik ka hoopis teisiti minna. Ämmaemand peab teadma ka seda, kui isa näiteks verd ei talu, siis oskab ta isa õigel hetkel õigesse kohta juhatada.

8. Ole valmis vastutus enda peale võtma

Ainult naine ja mees ise teavad kõige paremini, missugust sünnitust nad soovivad, kuid sünnituse käigus võib tekkida olukord, mil naine pole võimeline raskeid otsuseid vastu võtma. Siis peab seda tegema tulevane isa.

Kirjutage siia, kuidas teie peres isa sünnitavat naist toetas!