Kui läheme tagasi minevikku, siis meie emadel ei olnud seda luksust, et nad saaksid olla lapsega nii kaua kodus kui praegu. Vaata nüüd peeglisse ja mõtle, et kas sa ise oled nüüd just sellepärast jubedalt nässu keeratud ja nutad iga päev patja seetõttu, et sind emast nii vara lahutati? Vaevalt, pigem on probleemid kas mujal või käid uhkelt ringi, olles funktsioneeriv täisväärtuslik inimene.

Sellised debatid, mis puudutavad emasid ja nende lapsi, on alatud. Ei ole mitte kellegi asi öelda, kuidas käituda oma lapse kasvatamisel kui sa lähtud pere võimalustest ja oma enda sisetundest.

Pole ühegi teise inimese arutada see, mitu last peaks üks ema saama, sest kui ma viimati vaatasin, siis minu emakas oli siiski minu sees ning seeläbi on see vaid minu isiklik otsus, kui palju ma lapsi saan. Pole kellegi asi noomida ema, kes imetas vähem kui 3a või ei teinud seda üldse. Lapse puhul ei ole vahet, kas ta saab või ei saa rinnapiima- peaasi, et ta saab süüa ja armastatud. Pole kellegi asi öelda või panna mõnd ema halvasti tundma seetõttu, et ta peab minema tagasi tööle või tahab lapse niisama panna lasteaeda. Kui sa just ise täiuslik ei ole, siis ära mõista kedagi hukka. Parem kasvata oma lapsi oma parima äranägemise järgi ja ole toeks: jaga kogemusi, anna nõu.

Võrdluseks: Soomes saavad emad 105 päeva raha lapsega kodus olemise eest ja seejärel saavad lapse isaga kahasse veel 158 päeva. Eestis on see ju palju pikem või mis?

USAs saab 6 nädalat peale lapse sündi olla lapsega kodus.

Meile meeldib mõelda, et need riigid on meile muudes asjades eeskujuks, kuid lapsevanema seisukohast on Eesti siiski üks parimaid kohti, kus beebit ja väikelast kasvatada.

Minu nimi on Triin (32): olen ema, abikaasa ja täiskohaga kontoritöötaja. Meie pisikesse perre kuuluvad Mees (33) ja Piiga (4a).