Oma raseda naise suure kõhuga rääkimine võib tunduda kentsakas, kuid võiksid seda sellegipoolest teha, sest on tõestatud, et beebid tunnevad hiljem ära hääled ja helid, mida nad on üsas kuulnud. Käi naisega arsti juures ja ultrahelis kaasas, ole talle toeks ja abiks igal võimalikul moel ja juhul. See tasub ära, sest siis julgeb naine sulle hiljem beebiga tegelemise usaldada ja kaasab sind tite kasvatamisse, mitte ei lükka kõrvale.

Kui rasedusuudis sul jalad alt lõi ja pelgad, et sa ei tea beebidest midagi ega oska enda omaga miskit pihta hakata, jaga oma muret mõne sõbraga, kes juba on isa. Veeda natuke aega koos tema ja ta lapsega ja ära häbene küsida, kuidas näiteks mähkmeid vahetada, nutvat last rahustada või millist voodit valida. Sa mõistad peagi, et isadele meeldib väga oma lastest ja lastekasvatuskogemustest rääkida ja muljeid jagada ning tal on hea meel, kui saab abiks olla. Sina saad aga julgust ja teadmisi juurde, mis aitavad sul kohe sünnitustoas oma beebiga tutvust teha.

Sünnitusmajas olles ära eelda ega looda, et äsjasünnitanud naine ning arstid-ämmaemandad kogu töö sinu eest ära teevad. Juba nabanööri läbi lõikamine on tähtis ülesanne, mis tavaliselt isadele usaldatakse ja see on sul isana esimene võimas kogemus. Pärast seda saad titat süles hoida (ei, ta ei lähe katki ja sul ei õnnestu talle tõenäoliselt haiget teha), talle silma vaadata, teda katsuda, kallistada ja musitada. Lase ämmaemandal näidata, kuidas titat riidesse panna ja mähkida, puhastada ja krooksutada — neid kõiki asju saad ja peaksidki sina ka tegema!

Muretse vähem

Ära eelda, et emal on nagunii titaga tugevam side ja sa ei peagi seetõttu esimestel kuudel lapsega tegelema. Tõsi, ema ja laps on veel pikka aega justkui üks, kuid sina oled samuti väga tähtis ja tita vajab sind ka.

Ühtlasi püüa meeles pidada nüüd ja elu lõpuni, et laste kasvatamine ei ole võistlus ja te ei peaks püüdma üksteist üle trumbata, et kumb on lapse silmis populaarsem. Laste kasvatamine on tiimitöö ja peaksite teineteist toetama, mitte võistlema.

Arvatavasti ei tunne sa end esialgu väga osava ja enesekindlana ning pelgad, et võid beebile kogemata haiget teha. See on täiesti normaalne hirm ja emad tunnevad seda samuti. Aga harjutamine teeb meistriks, seega mida rohkem beebiga tegeled, seda osavamaks sa saad ja peagi ei tundugi titale bodi selga ajamine täieliku kosmosena. Mis siis, kui esimesed mähkud õigetpidi jalga ei saa. Saate hiljem lihtsalt rohkem riideid pesta. Pole hullu, kui õpid ära ainult selle, kuidas eest seotavat hõlmikbodi selga panna ja jätad üle pea aetavad emale. Beebil pole vahet, tema tajub ja tunneb seda, et sa armastad teda ja tahad temaga koos olla. Proovi, katseta, õpi, harjuta, ainult nii saad enesekindlust juurde.

Puuduta

Lapse esimestel eluaastatel on puudutus kõige võimsam vahend suhte loomiseks. Hoia oma beebit kohe esimestest tundidest peale nii palju süles kui võimalik. Esialgu ei anna ta märku, et hindab su püüdlusi, kuid paari nädala pärast hakkab ta sulle naeratama ja sind ära tundma ja siis sa mõistad, et kõik, mida sa oled siiani teinud, on olnud õige ja tasub end ära. Nahk-naha kontakt rahustab väga pisikest titat, su hingamine ja südamelöögid lohutavad teda ja meenutavad talle aega emaüsas, su soojus aitab tal oma kehatemperatuuri hoida. Kallista, paita, musita, masseeri ja ära karda, et teed talle viga — ta annab märku, kui lähed liiale.

Leia erinevaid võimalusi

Nagu varem öeldud — ainus asi, mida sa ei saa ema eest teha, on rinnaga toitmine. Kõiki teisi ülesandeid on võimalik sul temaga jagada. Räägi ja mängi beebiga, vannita, vaheta mähkmeid ja riideid, rahusta, krooksuta, uinuta, jaluta, loe talle raamatut, laula jne jne.

Ära karda, et sa ei suuda nutvat titat rahustada, sest sa ei lõhna piima järele. Mõnikord on isad hoopis efektiivsemad titekussutajad, sest isadel on madalam hääl, isad ei lähe nii ruttu endast välja ja isadel on suuremad ja tugevamad käed, mis on mõnusalt turvalised ja soojad. Leiad peagi omad nipid, kuidas õnnetu ja kisav beebi kiiresti vaigistada.

Mis peamine — ära jää kõrvale ja ära karda. Harjutamine teeb meistriks ning hea isa-lapse suhe on teile mõlemale eluliselt oluline!

Allikas: webmd.com

Jaga
Kommentaarid