Kodu

  • Laps kandku koduvõtmeid kaasas nii, et nad riiete alt välja ei paistaks.
  • Võtme koht ei ole mati all, sest sõbrad, kes külas käivad, võivad sellest rääkida võõrastele.
  • Kui laps on võtmed kaotanud või on need varastatud, peab ta sellest koheselt teatama. vanematele või kui on koos võtmetega varastatud ka telefon, siis teavitama sellest esimesel võimalusel usaldusväärset täiskasvanut.
  • Lapsed tohivad külla kutsuda ainult neid sõpru, kelle kutsumiseks on vanema luba, võõrastele kodus olevatest kallitest asjadest ei räägita ja võõraid koju ei lubata.
  • Lapsele tuleb õpetada, et ka sellisel juhul, kui ta lippab korraks sõbra juurde, ei tohi ta ust lukust lahti jätta.

Kui laps on juba teismeline, siis on oluline tagada see, et täiskasvanute äraolekul ajal ei saaks kodust koht, kus pole mitte ainult lapse sõbrad vaid ka poolvõõrad, kelle tausta laps ei isegi tea, sinust rääkimata. Varastatud alkohol on üks asi, kuid näpatud tagavaravõtmetega ärandatud auto või kodust varastatud televiisorid ja arvutid juba midagi muud.

Lastele tuleb rääkida ka sellest, mis on identiteedivargus. Salasõna tähendabki seda, et seda tuleb saladuses hoida.

Kodust varastamise ärahoidmiseks või võimalike kahjude vähendamiseks saab ka ise päris palju ära teha. Kui lapselt on võtmed varastatud või on ta need kaotanud, vaheta lukud esimesel võimalusel. Oluline on, et sellel ajal, kui täiskasvanuid pole kodus, ei oleks väärisasjad, tagavaravõtmed, autovõtmed, raha ega nutividinad või tahvelarvutid kapiäärtel, vaid lukustatud sahtlites. Ripakil raha või telefoni võib võtta ka selline lapse poolt tuppa lubatud tuttav, kes pole küll otseselt varastamisplaaniga tulnud, kuid lahtine sularaha kapiäärel osutub liiga ahvatlevaks.

Võimaluse korral peaks kodus olema valvesüsteem. Head suhted naabritega tagavad selle, et nad teavitavad sind, kui näevad, et sinu kodu juures toimub midagi kahtlast.

Telefon

  • Lapse telefon ei pea olema kõige kallim viimane mudel. Siis pole see ka varastele nii ahvatlev ning kadumise korral pole ka kahju nii suur.
  • Koolis, sõprade juures või laagris mängides ei peaks laps hoidma oma telefoni ega ka rahakotti pidevalt nähtaval kohal, kus see võimalikku varast ahvatleb.
  • Õpeta lapsele, et ta ei annaks telefoni tänaval võõrastele helistamiseks, kuid kui keegi teda füüsiliselt ründab, siis on parem telefonist loobuda. (Ründaja võib olla ka ettearvamatult käituv narkomaan ja sellisel juhul on lapse turvalisus telefonist olulisem.)
  • Kui lapsel on nutitelefon, siis paiguta sinna programm, mis pildistab varast ja edastab sulle ka info võõra kasutaja kohta.
  • Enamasti ei jää laps siiski telefonist ilma mitte varguse vaid kaotamise läbi ja siis on hea, kui oled pannud telefonile jälitamissüsteemi.

Lapse turvalisus

  • Kõige tähtsam oma lapse turvalisuse tagamisel on see, et oled loonud oma lapsega usaldusliku sideme. Siis räägib laps sulle kõigest kahtlasest ja sul on paljudel juhtudel võimalus ohtu ennetada. Näiteks annab ta sulle teada, et kavatseb päriselus uue netituttavaga kohtuda. Samuti peab lapsega kokku leppima, kuidas käituda, kui keegi teda kaasa kutsub või lausa ründab.
  • Laps peab teadma, et ta ei tohi mitte kunagi istuda võõra inimese autosse, ükskõik, mis kommi või koerakutsikaga teda ei meelitataks. Ka teismelisele peab meelde tuletama, et võõrasse autosse ei tohi minna. Kui ei saa öösel koju, siis helistagu sulle, selle asemel, et purjus või võõraste inimestega kaasa minna.
  • Alati on kindlam, kui laps ei liigu üksi vaid koos sõpradega ja juhul, kui midagi juhtub, siis on tal südikust, et karjuma hakata, põgeneda ja täiskasvanuid juhtunust teavitada. Ütle oma lapsele, et miski pole tähtsam, kui tema elu ja tervis, et tal tuleb ründamise korral karjuda, rabeleda, hammustada ja jooksu pista. (Eriti oluline on selle selgekstegemine vaiksematele ja tagasihoidlikematele lastele, kellel on enda eest seismine raskem ja keda ründajad suurema tõenäosusega ka välja valivad.)

Muidugi tuleb peres omavahel kõik turvalisust puudutavad teemad läbi rääkida ja kokku leppida, kuidas teatud olukorras käituda, kuid igapäevaselt last muidugi hirmutada ka ei maksa, lapsele peab ju siiski alles jääma usk, et enamus inimesi on head ja abivalmis.