Last trenni või huviringi registreerides pead arvestama, kuidas laps seal käima hakkab, kas on vaja last pidevalt autoga sõidutada, nädalavahetustel teda võistlustele või esinemistele viia, olla kursis trennilaagritega, osta ootamatult uusi trenniasju jne. Kui vanem laps on võimeline ise oma hobiga kaasnevate kohustustega tegelema, siis väikelapse puhul langevad kõik need ülesanded sinu kaela. Muidugi, kui su laps on milleski tohutult andekas, siis huviring või trenn on parim viis tema arenguks, aga alati tasub läbi mõelda, milline teie elu koos lapse huviringiga olema hakkab. Analüüsi, mis su lapsele meeldib ning mõtle, kas ka sinul endal on selle jaoks ka piisavalt aega ja energiat.

Pidevalt uute asjade proovimises pole midagi halba

Laps, kes kuidagi ühe tegevuse juures püsida ei suuda, võib sind meeleheitele ajada. Igal aastal tahab ta jälle midagi uut teha! Kas ta siis ei taha reaalselt milleski areneda? Tegelikult, just lapseeas avastab inimene, mis talle tegelikult meeldib. Kui su laps eelmine aasta võistlustantsu fännas, siis see ei tähenda, et ta sellel hooajal võrkpalli mängida ei võiks. Mõtle oma lapse iseloomule, kas ta on loomult impulsiivne, äkiline ja energiline? Kui jah, siis ei saa talle ju pahaks panna soovi pidevalt midagi uut proovida, just vaheldus teeb talle rõõmu. Pealegi, kas pole tore, kui ta oskab igat asja piisavalt, et kaasa lüüa? Et ta julgeb minna hilisteismelisena ballile, sest käis aastakese või paar algklassides peotantsus ja et ta on valmis suvel sõpradega rannas võrkpalli mängima, sest kaks aastat tagasi õppis ta põhilised asjad selles mängus selgeks?

Jalgpall pole halb valik alustamiseks

Lapsed, eriti väga noored, vajavad võimalust oma lõpmatu energia kulutamiseks. Just seetõttu on jalgpall hea valik ja pakub lõpmata võimalusi ringi joosta. Jalgpall pole väga kallis spordiring ning lisaks areneb su lapse oskus teha meeskonnatööd. Positiivne on ka see, et jalgpalli mängitakse tihti õues, mis on ju kasulik tervisele.

Introvertidele sobib inviduaalsem spordiala

Laps, kes sotsiaalsetes olukordades endasse sulgub, võib olla vanemale paras väljakutse. Ta võib eelistada tribüünil istumist teistega võidu palli taga ajamisele. Või hoopis raamatulugemist või ka omaette nokitsemist ja süviti mõne valdkonna uurimist. Intorvertide puhul, kes küll meelsasti füüsiliselt liigutavad, kuid väldivad suhtlemist, tasub proovida hoopis trenne nagu ujumine, kus puudub otsene vajadus kellegagi rääkida või liiga lähedalt kokku puutuda. Sama kehtib näiteks tennise, suusatamise või jalgrattasõidu puhul. Laps ei pea spordist loobuma, sest ta on natuke häbelik. Alati leidub alternatiive.

Ära kurna last huviringidega üle

Just nii nagu sa pead veenduma, et lapse huviring sinu graafikusse sobib, pead sa arvestama ka lapse ajaga. Võib olla ahvatlev laps päeval peale kooli muusikaringi saata ja ta täpselt enne õhtusööki peale korjata ning nädalavahetustel ta lisaks ka korvpallitrenni vedada. Siiski, lapsel peab jääma aega ka perekonna ja sõpradega suhtlemiseks, rääkimata koduste tööde tegemisest ja puhkamisest. Kõige olulisem ongi tegelikult aeg, mis laps saab veeta sinu ja oma perega, suheldes ja emotsioone jagades. Laps, kellel on aega puhata, on õnnelik ja areneb tegelikult rohkem, kui laps kes kõigega tegeleb.

Uuri aktiivselt maad

Parim viis avastamaks, millised trennid või huviringid lapsele sobivad, on teiste lastevanematega suhtlemine. Uuri, milline on lapsevanemate läbisaamine huviringi juhendaja või treeneriga. Uuri lapse sõprade vanematelt, mis trennides nende lapsed käivad ja kuidas nad trenni või huviringiga rahul on. See on hea viis leida lapsele trenn, kus teda juba sõbrad ees ootavad - see tagab ka, et laps uues keskkonnas kiirelt kohaneb ja seal käimist naudib.

Kunstiring ei pea olema spetsiifiline

Isegi kui su noorim poeg soovib olla maalikunstnik, siis ei tee paha, kui ta õpib lisaks joonistamist. Uuri kunstiringide kohta, mis pakuvad mitmekülgset arengut. Väikelapsed peavad arenemiseks ja loomiseks kasutama oma kujutlusvõimet. Lihtsalt lapsele kindlate vahendite ette andmisest ei piisa, et ta kunstnikuhing täielikult õitseks. Lapsel peab olema võimalus katsuda, tunnetada ja proovida erinevaid vahendeid, et leida see, mis talle sobib. Seega saviringi asemel võid panna lapse esmalt kunstiringi, kus lisaks savile saab ta luua nii vesivärvide, värvilise paberi kui ka pliiatsiga. Just see annab lapsele võimaluse uurida, mis teda päriselt köidab, võibolla avastab ta endas midagi hoopis uut.

Ole lapsele uue hobiga alustamise juures toeks

Lapse turvalisus ja heaolu peaks olema alati sinu esmaseks prioriteediks. Üks võimalus on registreerida kooli poolt pakutavatesse ringidesse. Sellisel juhul on laps juba koolikeskkonnaga harjunud ja suure tõenäosusega ootavad teda huviringis juhendaja või sõprade tuttavad näod. Siis, kui trenn või huviring toimub väljaspool kooli, näiteks teises linnas, on sinupoolne toetus aga eriti oluline. Lapse esimesi trenne võib isegi vaatama minna, nii saad võimaluse kuulata oma sisetunnet ja vaadata, kuidas sulle lapse juhendaja ja kaaslased meeldivad.

Loobumine pole alati halb

Ühiskond tuletab meile pidevalt meelde, et loobumine on luuseritele. Andekaid lapsi tasub rasketel või tüdimushetkedel julgustada ja heas mõttes tagant utsitada, kuid loobumine pole alati halb. Lapsepõlve üks eesmärke on ju õppida ennast tundma ning parim viis seda teha on uusi asju proovida. Kui sinu laps tunneb peale mõnenädalast jalgpalli proovimist, et see lihtsalt ei ole tema jaoks ja sellest ka sind teavitab, siis pole midagi halba, kui otsustate ühiselt, et sinu laps antud huviga enam ei jätka.

Allikas: fatherly.com