On peresid, kus käiakse igal nädalavahetusel kõik koos saunas. Vanusest ja soost hoolimata ollakse ühiselt laval ja hüpatakse koos ka jõkke. Kui keegi ennast oma pere seltsis ebamugavalt ei tunne, pole ka probleemi. On ka peresid, kus lapsed-vanemad pole üksteist paljalt näinud sellest ajast saati, kui laps õppis iseseisvalt vannis käima.

Ka rannaskäigud on peredel erinevad. Paljude jaoks on naljakas vaadata, kui juba pooleteiseaastasele tüdrukukesele on rinnahoidja randa minnes selga sätitud. On aga ka peresid, kus puhkuste ajal jookseb avalikus rannas paljalt ringi varateismeline tüdruk ja kuna ka ema päevitab topless, siis ei pea pere seda imelikuks. Küll aga ümberolijad. Probleem suhtumisega paljalt olemisse võib eriti teravaks muutuda erinevates riikides puhkamas käies.

Oma normid alastusse suhtumises määrab iga pere ise, avalikus kohas peaks aga arvestama nii lapse enesetunde kui ka avaliku arvamusega.

Ajakirjas Pere ja Kodu annab pereterapeut Pille Kütt nõu, kuidas alastusse suhtuda:

  • Lapse võiks vastassoost vanem riietusruumi võtta kuni lapse kooliealiseks saamiseni. (Kui laps tunneb end juba nooremana ebamugavalt, siis tuleb lapse tunnetega kindlasti arvestada.)
  • Kui näed, et vastassoost lapse juuresolek hakkab häirima teisi avalikus riietumisruumis viibijaid, siis on aeg ühine pesemine-riietumine lõpetada.
  • Rannas paljalt ringi jooksmine on enamasti sobilik siis, kui olete üksikus kohas. Avalikus rannas lapsel paljalt olla lubades, tasub mõelda sellele, et see võib põhjustada siivutut jälgimist mõne teise rannasolija poolt. Avalikus rannas on soovitav lapsele ujumispüksid jalga panna.