Tüüpilised näitajad, et su lapsel on paaniline hirm kontrolltööde ees

Loomulikult on see ebameeldiv ja sa tahad aidata aga sa ei saa ka lapse eest neid eksameid ära teha või tal kogu kontrolltöö aja kõrval olla ja kätt hoida. Tähtis on, et tunneksid hirmu ära: lapsel pole vahetult enne tulevasi kontrolltöid isu, on närvis, nähvab ja tõmbub perest eemale olles üksi oma toas. Samuti on tüüpilisteks sümptomiteks tugevad migreenihood või kõhuvalu. Kui sa lubad lapsel siis koju jääda, astud surnud ringi -iga tulevase kontrolltöö ajal hakkab asi korduma ja sa võtad lapselt võimaluse ise teada saada, et need testid pole tegelikult nii ületamatud.

Kuidas sümptomitest lahti saada?

Koolipsühholoogid soovitavad vanematel kõigepealt ennast jälgida, sest paljude laste eksamistress tuleneb hirmust vanemaid alt vedada. Kui suurt survet sa lapsele heade hinnete eesmärgil teed? Kui su rüblik on näiteks emakeeletunnis kehv näita talle, et sa oled igasuguse tulemusega rahul ja ta ei pea sellepärast enda pead murdma. Muidugi võid teda kontrolltööks valmistumisel aidata, aga igasuguse surveta!

Suurematel lastel tuleneb kontrolltööde- eelne hirm laiskusest varem õppima hakata. Nad põruvad ühes testis ja neis tõuseb hirm pidevalt läbi kukkuda. Ka siin saad aidata kui räägid lapsega tema õppimismeetoditest.

Hirmust lihtsalt vabaks?

Niisked peopesad ja puperdav süda on esimesed tundemärgid paanikast. Tavaliselt ei suuda sa sel hetkel enam muust mõelda kui hirmust ja selle läbi suurendad kogu emotsiooni veelgi. Et sellisest surnud ringist välja tulla, kasuta lõõgastusharjutusi. Muidugi ei ole paljudele meditatsioon või joogahingamine meeltmööda, siis võid ka lihtsalt mõttesuunamist proovida: asenda negatiivsed laused positiivsega, näiteks: „Ma ei saa sellega hakkama" vs. „Saan sellega edukalt hakkama, ma õppisin piisavalt!"

Järgnevalt mõned võimalikud olukorrad, kus su laps närviliseks võib muutuda ja paar nippi, et seda vältida

Olukord: Su laps on eksamiks õppinud aga enne magama jäämist hakkab ta kartma.

Mis aitab: Las su laps kujutab seda tulevast olukorda ette. Millised probleemid võivad tal reaalselt tekkida? Kuidas ta käitub? Küsi lapselt ettekujutuse käigus süvendavaid küsimusi, et probleemi tuumani jõuda ja see siis lahendada.

Olukord: Niipea kui tööd on kätte jaotatud, on su lapse pea tühi ja talle ei tule enam mitte midagi meelde!

Mis aitab: Oodaku. Esimestel minutititel võib erutusest tema adrenaliinitase veres kõikuda, kuid kui see normaliseerub, mis juhtub mõne hetkega, saab ta kirjutama hakata. Ta ei pea kohe algusest vastama hakkama, vaid lahendagu need küsimused, mida ta teab, esimesena.

Olukord: Ta peab ettekannet pidama, kuid ta unustab kõik.

Mis aitab: Sellisel puhul on heaks nipiks mingi pisike talisman, mida ta taskus mudida saab, et see teda rahustaks. Samuti võib ta teistele öelda, et on veidi närvis, see ei ole piinlik, vaid mõjub pigem sümpaatselt, kuna enamus lastest kardavad sedasorti etteasteid.

Lõõgastavad harjutused

Neid harjutusi peaks laps vahetult enne kontrolltööd või etteastet tegema, võid temaga neid koos teha, et tal mugavam oleks. Tähtis on silmas pidada, et autogeense treeningu puhul mõjuvad harjutused vaid siis kui neid järjepidevalt teha.

Hinga stress välja

Vajuta vasak ninapool kinni ja hinga parema kaudu sisse, hoia korraks õhku kinni ja vaheta pooled- hinga vasaku kaudu välja hoides paremat kinni. Sedasi tasakaalustad kehas oleva hapniku-süsihappegaasi taset ja tunned ennast koheselt erksamalt.

Anna lapsele taimeteed

Usalda looduse ravijõudu ja anna oma lapsele rahustavaid teesid nagu naistepuna, lavendel või palderjan, need aitavad su lapsel segamatult magada -isegi enne eksameid.

  • Unetuse puhul aitab taimetee, palderjanijuurest, naistepunast ja melissist.

    Koostis:

    20gr naistepuna

    20gr palderjanijuurt

    10gr melissi

    Võta 1 tl täis segu ja vala keeva veega üle. Lase 10 minutit tõmmata, soovi korral lisa tee sisse mett. Alla 10-aastastele anna pool teelusikatäit segu 150 ml keeva vee kohta. Vanematele võid juba täiskasvanu koguse anda.

  • Närvilisuse vastu aitab segu naistepunast, palderjanijuurest ja kannatuslillest.

    Koostis:

    20gr naistepuna

    20gr palderjanijuurt

    10g kannatuslille

  • lisa tassi kohta 1 tl taimesegu, lase 10 min tõmmata. Soovi korral lisa mett. Alla 10-aastastele anna pool teelusikatäit segu 150 ml keeva vee kohta. Vanematele võid juba täiskasvanu koguse anda.

  • Lisaks on rahustava toimega veel: koriander, kaneel, ingver ja lagritsa-magusjuur.