Mõista, et teismeliste omavahelised suhted on olulised. Lapsed alles õpivad armastus- ja sõprussuhete keerulisi mustreid ja loomulikult ei õnnestu kõik alati nii, nagu nad sooviks. Kuula, ole toeks, tunne huvi ja julgusta ning õpeta neid oma suhetest ja tunnetest rääkima ja ka sellistel keerulistel teemadel arutlema. Ära naeruväärista ega häbista tema sõprussuhteid ja esimesi katsetusi romantikamaailmas!

Räägi ja kuula. Lastega peaksid vestlema ja neid kuulama iga päev. Uuri, tunne huvi tema ja ta tegemiste vastu, küsi, kellega ja kui palju ta suhtleb. Kaasa ta diskussiooni ja lase tal omi mõtteid avaldada. Ära pea loengut, ära nääguta, ära õienda.

Räägi tõtt. Nii head kui halba. Tee varakult selgeks, millised suhted on head ja õiged ning millised tuleks kiiresti seljataha jätta. Inimesed, kes tekitavad halva tunde, ei peaks ellu kuuluma, samuti pole kellelgi õigust temaga manipuleerida, välja pressida ega vägivalda kasutada. Ole eeskujuks!

Õpeta, kuidas kohtamisel käituda. Küsi, kuidas laps tahab, et ta partner teda kohtleks. Too näiteid, milline käitumine on romantilises suhtes aktsepteeritav, lubatud ja soovitatav ja milliseid käitumismustreid tuleks kindlasti vältida.

Julgusta avatud ja ausat suhtlemist. Igaühel ja igas suhtes võivad olla oma väikesed saladused, kuid aus ja avatud suhtlemine on ainus viis suhte hoidmiseks ja enda kaitsmiseks. Julgusta last abi otsima ja nõu küsima, kui talle tundub, et see, kuidas teda koheldakse, ei ole päris õige.

Õpeta enda eest seisma. Õpeta last õigesti tülitsema (mitte solvama ja haiget tegema, vaid kuulama, argumenteerima ja kompromisse tegema), harjutage läbirääkimisoskust ja kokkuleppele jõudmise kunsti. Selgita, et kuigi enda eest seismine on õige, ei pea talle alati õigus jääma, kui tegu on võrdlemisi tühise teemaga. Tüli võib lõppeda ka eriarvamusele jäämisega


Allikas: Kidshealth