Esimene koolivaheaeg

Paljudel koolijütsidel on tegu päris esimese koolivaheajaga, sel juhul tuleb koolivaba nädal kindlasti erilise hoolega läbi mõelda. Vaheajaks kavandatavad tegevused olgu meelepärased, vahvad ja eakohased. Aega tuleks jätta ka lihtsalt mängimiseks, millest esimesse klassi õppima asunud laps suure tõenäosusega puudust tunneb. Samuti peab arvestama turvalisusega: tuleb läbi mõelda, kus ja kellega on laps siis, kui vanemad tööl viibivad.

Vaheaeg ennekõike kui puhkus

Kooliaeg peidab endas peale uute teadmiste ja koolirõõmu paratamatult lugematul hulgal kohustusi ning reegleid: näiteks kodused tööd, varane tõusmine ja pidev ajaplaneerimine. Kui lapse soov on lihtsalt puhata, võtta aeg maha, tõusta ilma äratuskellata ja teha endale meelepäraseid tegevusi, siis on see üks võimalus toredaks ning õnnestunud puhkuseks.

Keskkonnavahetus kui puhkus

Tavapärase keskkonna vahetamine uue ümbruse vastu annab võimaluse välja astuda rutiinist ning pakub uusi põnevaid elamusi ja muljeid. On perekondi, kellel on traditsiooniks kujunenud minna koolivaheajal sooja päikese alla patareisid laadima ja koos perega aega veetma. Väga tore ja vahva keskkonnavahetus võib olla hoopis (maale) vanaema-vanaisa juurde minek, kus vanavanematel on aega lihtsalt olemas olla, kuulata, arutada maailma asjade üle ja poputada hommikuste pannkookidega.

Aktiivne tegevus kui parim puhkus

On teada tõsiasi, et paljudel õpilastel on just koolivaheaeg eriti kiire ja tegus aeg, sest huviringidel on siis hea võimalus korraldada laagreid või lihtsalt tõhusamaid treeninguid. Tähtis on siiski meeles pidada, et pärast vaheaega on vaja veel pikk ja pime sügis jõuluvaheajani vastu pidada.

Kui laps soovib veeta koolivaheaja aktiivselt puhates, siis üks võimalus on ise kokku panna mõnus ja lapse soove arvestav koolivaheaja kava: näiteks otsida välja muuseumid, kinod, teatrid, seiklusrajad ja ujulad, mis avastamist ootavad ning puhkuse eriliseks muudavad. Siin tagab õnnestumise vanemate korralik eeltöö ja koostöö lapsega. Teine võimalus on tutvuda mitmesuguste huvikeskuste ja -koolide vaheajakavaga ning leida sealt lapsele meelepärane.

Koolivaheajal on lastel võimalus osa võtta põnevatest tegevustest ja ettevõtmistest linnalaagrites. Audentese Huvikeskus pakub juba aastaid nii oma kooli kui ka teiste koolide õpilastele vahvaid tegevusi linnalaagris. Eelmise linnalaagri jooksul roniti seikluspargis, hüpati batuudikeskuses, prooviti kätt bowlingus ning meisterdati savi- ja klaasikojas, sellele lisandusid veel mitmesugused muud toredad tegevused.

Rohkem aega pere seltsis

Argiõhtu toimetused röövivad sageli suurema osa perekonna õhtusest ajast. Võibolla leiab pere just koolivaheajal, kui koduste tööde kontrollimist ja tagant utsitamist on tavapärasest vähem, aega rääkida pikemalt olulistel teemadel ning käia koos jalutamas või teatris. Koos perega veedetud aeg annab lapsele turvatunde ja kingib häid emotsioone.

Lähtuda tasub lapsest!

Koolivaheaja tegevused, nende mitmekülgsus ja intensiivsus olenevad konkreetsest lapsest, tema vanusest, oskustest ning soovidest. Seega ühte õiget lahendust ei ole, küll on aga mõttekas alustada koolivaheaja planeerimisega pigem pisut varem kui hiljem.

Vahvaid mõtteid koolivaheajaks!