Laagri valimisel arvesta, et valid laagrit lapsele, mitte endale. Kas sinu laps armastab meisterdada, ringi joosta, võistelda sportmängudes, tantsida, leida uusi tuttavaid? Kas ta tahab minna vaid koos sõbraga või just üksi, et iseseisvust katsetada? Selle kõigega peaksid arvestama, kui hakkad oma lapsele suvelaagrit valima. Sa ju tahad, et talle jääks sellest suurepärane mälestus ning ära pane teda laagrisse, kus vaid sinu meelest on vahva, vaid laagrisse, kus just tema meelest on vahva.

2. Lapse iseseisvus

Laagrite kestvus võib kõikuda kolmest päevast nädalateni. Arvesta kindlasti sellega, kui kaua on sinu laps võimeline omastest eemal olema. Võite alustada päevastest linnalaagritest, mida näiteks noortekeskused korraldavad, seejärel juba kolmepäevane ööbimisega laager ja alles siis pikem laagrielu. Väike koduigatsus tuleb ikka, see käib asja juurde, kui tegemist on pikema laagriga. Hea, kui laps on harjunud enne laagrisseminekut sellega, et vanematest mõnda aega eemal olla — ta on näiteks korduvalt ööbinud sõprade juures.

3. Lapse häälestatus laagrisse mineku suhtes

Ole kindel, et laps ikka tahab laagrisse minna. Arvesta kindlasti ka sellega, et laps ei tohiks kunagi laagrit karistusena või kodust eemalesaatmisena võtta. Alati tuleb lapsega ka rääkida põhjalikult sellest, kuhu ta läheb, mis seal toimuma hakkab ja olla tähelepanelik, kui kindlalt ta ennast eeloleva suhtes tunneb. Sa võid talle küll sisendada, et kindlasti saab tore olema, kuid anna talle ka teadmine, et ta võib sulle alati teada anda, kui talle laagris miski ei sobi (ja et sa ei pahanda ta peale, kui ta ennast ei peaks ennast laagris hästi tundma, sest sina oled ju laagr peale nii palju raha kulutanud). Kuid põhiline suhtumine peaks olema siiski optimistlik ja põgem põnevil — nii programmeerid ka last elus uusi väljakutseid julgelt vastu võtma.

Eraldi teema on need laste suvised laagrid, mis seotud laste aastaringse hobiga ning kuhu minnakse koos trennikaaslaste ja tuttava juhendajaga. Siis on uudusest tingitud ootamatusi vähem, kuid vanematest eemaloleku stressiga peab siiski arvastama.

4. Laagri elukorraldus

Vaata hoolega ka laagri programmi. Nii selle külje pealt, kuidas see sinu lapsele sobib, kui ka selle külje pealt, kas laagri hind ikka õigustab ennast. Uuri, kes lastega tegelevad, kui palju on seal organiseeritud tegevust, kui palju omapead olemise aega. Missugune on toitlustus, kas peaksid talle midagi ekstra kaasa panema, kus ja kuidas lapsed magavad, missugune on privaatsus (arvesta sellega, kas ja kui palju sinu laps privaatsust vajab). Kas laagrisse minnakse laagribussiga või pead lapse ise kohale viima, kas on külastuspäevad vanematele, jne. Sa ei tee midagi valesti, kui uurid, kas kas laagris on ka inimene, eks oskab vajadusel esmaabi anda.

5. Laagri asukoht

Kas laager on keskkonnas, mis sinu lapsele sobib? Kas koht on looduskaunis, milliseid erinevaid võimalusi see pakub, kas seal on turvaline? Just linnalastele tuleks kasuks looduskauni asukohaga suvelaager.

Erinevate lastelaagritega võid tutvust teha SIIN!