Kui loobuda lapse käitumise kontrollimisest, saame tegelikult muuta olukorda paremuse suunas. Pidev võitlus ohjade üle väsitab ja ajab vihale. Suunates energiat sellesse, mida saad kontrollida, muudab snd enesekindlamaks ja tugevamaks. Usu, neid asju, mida saad kontrollida, on palju rohkem. Ilmselt üritad lihtsalt valesid asju kontrollida!

Vanemate ülesanne on valmistada laps ette edukaks eluks. Vanematena töötad iga päev selle nimel. Toidad, riietad ja hoolitsed. Õpetad teda lahendama konflikte ja ületama väljakutseid. Kas laps neid õppetunde kuulda võtab, on suuresti tema otsustada.

Viis asja, mida lapsevanemana võib kontrollida

Saad lapsevanemana kontrollida seda, kas laps teab, mida temalt ootad.

“Ma ootan, et sa õpiksid oma viha füüsilise vägivallata väljendama.”

Saad kontrollida, kas annad lapsele võimalusi ootustele vastata
“Kui sa vihastad, võid eemale astuda. Mine ja kuula muusikat, räägi sõbraga ja lase auru välja. Me võime seda hiljem edasi arutada.”

Saad kontrollida, et laps teaks, mis on tema tegude tagajärjed
“Sa oled 15aastane. Kui sa mind vihasena lööd, on see kodune vägivald. Mina ei tee sulle kunagi niimoodi. Kui see veel kordub, ma kutsun politsei. Ma ei tahaks seda, nii et loodan, et sa seda enam ei tee.”

Saad kontrollida enda käitumist
Kui vihastad, näita oma lapsele eeskuju, kuidas see füüsilise vägivallata lahendada. Sa võid kas eemale astuda või kasutada mõnda muud meetodit, mis rahuneda aitab.

Sa ei saa omada kontrolli lapse käitumise üle
Sa ei otsusta, kas laps on vägivaldne või mitte. Sa saad kontrollida vaid enda käitumist.

Allikas: empoweringparents.com