Meie keha teeb päevast päeva tööd: süda pumpab veresoontesse verd, rinnakorv tõuseb ja langeb iga hingamiskorraga, lümfivedelik läbib kudesid, luustik hoiab meid sirgetena, kuid sellest kõigest ei saa me nagu arugi ja võtame seda iseenesestmõistetavana. Inimese organism on vintske — väiksemad kaebused suudab ta ise kõrvaldada ja me ei saa arugi, kui meil midagi haige on.

Mingil hetkel on aga neid pisikesi kaebusi nii palju kuhjunud, et meie keha on kurnatud ja ei jõua enam üksi võidelda ning väikese ülepingutuse tagajärjena ilmnevad justkui üleöö igasugused tõved, mis ei tahagi enam kaduda: pea -või kõhuvalu, viirusnakkused, meeleolumuutused, unehäired.

Käed leiavad haige koha ülesse

Osteopaatia eesmärk ei ole sulle valu vastu tablette anda, vaid kaebuste tekitaja üles leida. Nad annavad võimaluse su kehal ise regenereeruda ja ennast parandada. Enne teraapiat küsitakse sinu eelnevate haiguste ja elustiili kohta ja alles siis hakatakse haiguse tuuma otsima. Eriti oluline on see, et räägiksid ka kauges minevikus juhtunud traumadest ja vigastustest, sest ka lapsepõlves toimunud mõjutab su praegust tervislikku seisundit.

Osteopaadid teavad, milline on terve organism

Osteopaadid vaatlevad kogu sinu keha: pead, selgroogu, luid, lihaseid, liigeseid, sisemisi organeid. Samuti kontrollib ta selgroo liikuvust, rühti ja keha võimalikke pingekoldeid. Oma laitmatute anatoomia- ja füsioloogiateadmistega leiavad nad üles kohad, kus sinu blokaadid end peidavad. Osteopaatiale omaste võtetega avatakse blokaadid ja seejärel jääb su kehale ülesanne ise ennast parandada.

Lastele piisab juba ühest liigutusest

Eriti lastele mõjuvad sellised ravikuurid ülihästi, kuna nende vaevused ei ole ennast aastaid organismi sisse söönud. Sellepärast ilmnevadki nende paranemismärgid juba kordades kiiremini kui täiskasvanutel. Üks põhiline osteopaatiline võte on craniosacral teraapia (ladina keelest: cranum=pea; sacrum=ristluu). Osteopaatia kohaselt on inimesel veel tavalise pulsi kõrval paralleelselt kranio-sakraalne pulss. Ajuvedelik, mis meid põrutuste eest kaitseb ja samaaegselt nii ajule kui ka seljaajule toiteallikaks on, liigub teatud sagedusel. Selle sageduse ajal liiguvad sinu koljuluud veidikene laiali ja tagasi kokku. Ka su selgroog venitab end kergelt sellel sagedusel. Ühesõnaga levib see pulseerimine su kehas ristluudest alates kuni peani välja.

Kui sinu kranio-sakraalne pulss muutub, tekivad sul peavalud, migreen, õpiraskused või hüperaktiivsus. Selle vastu aitab õrn surve sinu koljule, mis pulsisageduse taastab. Kuigi tavameditsiin on kranio-sakraalse pulsi suhtes vägagi skeptiline, kasutavad tänapäeval aina enam arste osteopaatilisi võtteid.

Kineosoloogia: peidetu leidmine

Kineosoloogia eesmärk on samamoodi blokaadidest vabastada, kuid kui osteopaatia ravib kehalisi kaebusi, siis kineosoloogia pärusmaaks on energeetika. Ta töötab Aasiamaade meditsiinist tulenenud tõekspidamisega, et igalühel meist on kehas meridiaanid, mille kaudu energia voolab. Sa oled vaid siis täiesti terve, kui su ainevahetus, keha ja psüühika kooskõlas on ja võrdselt tähelepanu ja energiat saavad. Kui oled stressis ja vaimselt mitte nii stabiilne, blokeerib see sinu energiavoolu, kurnab su keha ja haigused on kiiremad tulema.

Lihasreaktsioon näitab põhjust

Kuna kõik lihased on mediaanidega ühenduses, saavad kineosoloogid sinu lihaste reaktsioonist aru, kus sinu murede põhjus pesitseb. Sellist testi muskliga saab igas valdkonnas kasutada: toitumises, ravimite tarbimises, psüühikas, fantaasias. Selline reaktsioon näitab, kas testainel on su kehale tugevdav või nõrgestav mõju.

Terapeut märkab iga pisimatki liigutust

Tegelikult saab kineosoloogilist kontrolli teha iga lihasgrupiga, kuid tavaliselt viiakse see käte peal läbi: selleks pead oma käe kas otse ette või külje peale välja sirutama. Kineosoloog üritab sinu kätt kergelt alla suruda ja esitab küsimusi sinu organismile. Nüüd tulevadki sinu lihased mängu. Kineosoloog vaatab pedantse täpsusega, kuidas sinu musklid reageerivad: kas nad vastavad intuitiivselt või hoiad neid sihilikult pinges. Arstid ja alternatiivmeditsiinis töötajad võtavad sult tavaliselt siiski enne teisi proove ja kasutavad kineosoloogiat lisameetodina diagnoosi määramisel.

Hingeliste vaevuste jälil

Sellise lihaste testiga saab ka väga edukalt sinu hingeelus kombata, näiteks kui küsimuse ajal „Kas kardad rahva ees esineda?” su käsi vajub, on vastuseks „jah”. Sealt hakatakse edasi pärima ja järgmine küsimus võiks kõlada sellisena „Kas kardad, et sind naerdakse välja kui midagi plaanipäraselt ei lähe?” ning sedasi minnakse küsimusterada pidi edasi kuni jõutakse hirmu, kurbuse või pettumuse tuumani. Sellist meetodit saab väga edukalt laste peal kasutada kui nad ei soovi teatud olukordadest rääkida. Kui laps on veel liiga väike, siis istub ta ema või isa süles ja test viiakse täiskasvanu käte peal läbi. Kineosoloogia on omamoodi suhtlusviis, mille abil leitakse paljudele muredele lahendus.

Tunnustamata ravimeetod

Kineosoloogid ei ole tunnustatud arstid ja nad ei tohi diagnoose panna ega retsepte väljastada. Seepärast kasutavad nad kõrvalnähte mitte tekitavaid- „korrektuure”, et oma patsiente kaebustest vabastada. Viimasel ajal on kineosoloogide arv tõusnud, vaatamata sellele, et tavameditsiin neid naerualusteks peab. Kuid efektiivsed tulemused, mis patsiendid kogevad, annab piisavalt tõestust, et see meetod aitab.

Sedasi vabaned blokaadidest õppimise ees

Pedagoogilise kineosoloogia sihtgrupiks on õpiraskustega ja käitumisprobleemidega lapsed. Nende puhul blokeerub aju teatud tegevuste juures (näiteks kodutööde tegemisel) ja häirib informatsiooni liikumist. Kineosoloogid vaatlevad siinkohal kumbagi ajupoolkera eraldi, et neid tugevdada. Kui mõlemad pooled on omavahel kooskõlas, siis on praktiliselt võimatu last tasakaalust välja lüüa.

  • Et laps jälle energiline oleks, peab parem ajupoolkera vasemaga koostööd tegema. Selleks sobib järgnev harjutus: laps seisab ja hakkab koha peal marssima, tõstes põlved vaheldumisi umbes 90 kraadise nurga alla. Kui vasak põlv on õhus, tuleb seda parema käega puudutada ja vastupidi. Selle harjutuse tulemusena on su laps hakkajam ja mitte nii kartlik koolitööde ees.

  • Kui koolis keset tundi on paha ja enam mitte millestki aru ei saa, siis peaks su laps korraga oma kõrvalestasid mudima, kuna kõrvas on üle 100 punkti, mis masseerimisel aktiveeruvad ja su lapsele energiat annavad

  • Sama efektiivne on väsinud silmade puhul kui laps maalib õhku numbri 8 ja hakkab mööda seda silmadega jälgima. Muidugi tuleb selle harjutuse puhul ettevaatlik olla, kuna avalikkuses võib see veidi imelik tunduda.

Shiatsu: energia kooskõla

Shiatsu on Jaapanist pärit teraapiavorm ja eesmärgiks on energiablokaadidest vabastamine. Kaebustel nagu kõhu- või peavalu unehäired, tihe viirusnakkustesse haigestumine, seede- või tsükliprobleemid on kõigil üks põhjustaja: su eluenergia „Qi” on kuskile toppama jäänud ja sellepärast on organismis sellest puudus.

Ravitseja töötab näpuotstega

Kui su keha on pidevas ülepinges, voolab sinu „Qi” ebakorrapäraselt. Kohti, kus „Qi” väsinud on, nimetatakse „Kyoks” ning kus liiga palju energiat on „Jitsu”. „Kyo” ja „Jitsu” on üksteisega seotud- kui su üks meridiaan on „Kyo”, siis voolab teises liiga palju energiat ja ta on „Jitsu”. Vilunud Shiatsu- terapeut oskab sõrmeotstega su kehal teatud punktidele vajutades ära tunnetada, kus on liiga vähe ja kus liiga palju energiat. Enamasti kasutatakse selleks pöidlaid, kuid samamoodi ka põlvi, küünarnukke ja käelabasid. Ravitseja surub teatud aeg ühele akupunktuuri punktile „Tsubos”, venitab su jäsemeid või lõdvestab lihaseid. Kui soovid lihtsalt head enesetunnet, mine Shiatsu- massaaži, kui soovid pikaajalisemat toimet, läbi Shiatsu kuur.

Õige rüht ja kontsentreerumisvõime

Shiatsu-massaaž hoiab lastel vale rühi tekkimist ja kontsentreerumisraskusi ära. Samuti turgutab ta kahe ajupoolkera vahelist koostööd ja õpetab lastele, kuidas oma mõistust ja kõhutnnet („Yang” ja „Ying”) paremini kooskõlla viia. Mõni Shiatsu terapeut kaasab oma ravisessioonil kogu perekonna.

Rolfimine: paranda oma hoiakut

Tänapäeva inimesed istuvad väga palju, eriti veel lapsed, kes on päevad läbi koolis. Piiratud liikumine, tundide viisi sundasendis olemine ja samamoodi ka hingeline kurnatus põhjustavad sidekudede jäigastumist ja sealt algabki probleemide ahel: krampis keha ei saa vabalt ja sujuvalt liikuda, see omakorda mõjutab sinu hingamist ja seega ka sinu hapniku sisaldust organismis. Hakkad ennast väsinuna tundma, mitte enam nii energilise ja rõõmsameelsena. Rolfimise leiutaja, Ida Rolf, oli arvamusel, et sedasi, kuidas sa ühes ruumis liigud, lähed sa ka läbi elu, luues iga oma sammu ja liigutusega kontakti sind ümbritsevaga. Rolfimise eesmärk on läbi sidekudede ravitsemise ja harjutuste keha sirgeks ja stabiilseks muuta.

Sidekudede tähtsus sinu liigutustes

Rolfimise terapeudid tegelevadki sidekudede, mis iga sinu organi ja lihase ümber asuvad, ravitsemisega. Olenevalt kohast sinu kehal töötatakse nii käte, sõrmenukkide ja põlvedega, mille tulemusena ravitakse sind „seestpoolt väljapoole”. Hilised neuroloogilised uuringud on näidanud, et sidekude on keha liikuvuses olulisem kui arvati. Kui sidekude manipuleerida, mõjutab see ajutegevust keha koordineerida. Sellest avastusest tekkis, veel noor, eriala nimega „Rolfing Movement“(toim. „Rolfingu liikumine”).

Reiki: ravitsemine energia vahendamise kaudu

Sõna reiki tuleneb Jaapani keelest ja tähendab „universumi energiat”. Iga inimese reiki on erinev, kuna energia, mida saad, tuleb sinu ümbruskonnast ja suunatakse tavaliselt käega kohta, mis seda vajab. Reiki sessiooni ajal sa tavaliselt lamad ja terapeut paneb oma käed sinu kohale (aurasse), teatud punktidele. Alustatakse peast ja liigutakse tšakrate pidi allapoole, kuni jalataldadeni. Kui sind vaevab mingi teatud häda, seljavalu, põiepõletik või migreen, siis kontsentreerub reiki-terapeut pikemat aega murettekitavale kohale. Ravitsemise käigus võid tunda soojust, jahedust, vibratsiooni, raskustunnet, torkeid või pisteid, ära ehmu, see on tavaline, kuid ei pruugi kõigil juhtuda.

Reikiravi puhul ei ole tegemist platseeboga. Uuringud on kindlaks teinud, et reiki praktiku kätest väljub ravitsemise ajal pulseeriv boimagnetväli võnkesagedusega 2-30 Hz. Kuna reiki on oma efektiivsust näidanud, pakutakse seda tänapäeval patsientidele üle maailma erinevates haiglates ja polikliinikutes ravimeetodina. Reiki on kulusäästlik, kõrvalnähtudeta ja tõhus.

Reiki praktiseerija ei anna mitte oma energiat ära, vaid on Universumi ja patsiendi vaheline kanal. Reiki mõjub ka läbi riiete, tähtis on vaid see, et eemaldad kehalt kõik metallid nagu näiteks kõrvarõngad, needid, kaelakeed. Lastele mõjub reiki eriti efektiivselt, aktiveerides keha enda paranemisvõime. Samuti on selline energeetiline teraapia hea mitte ainult kehale vaid ka eelkõige sinu hingemaailmale. Reikiga leevendatakse peavalu, ärevushäireid, närvilisust, paanikahoogusid, unetust.

Jin Shin Jyutsu

Jin Shin Jyutsu on samamoodi tuhandeid aastaid vana Jaapani ravitsemiskunst, mille abiga saad oma eluenergiat harmooniasse viia ja blokaadidest vabaneda. Jin Shin Jyutsu jaoks ei ole sul terapeuti vaja, piisab vaid õigetest juhenditest. Tõlgituna tähendab Jin Shin Jyutsu kunsti, oma sisemust tundma õppida ja sellega ilusti ümber käia („Jin” = teadja, empaatiline inimene, „Shin“= looja, „Jyutsu“= oskus). Tavaliselt piisab juba paarist minutist, et blokaadidest vabaneda. Selle teraapiavormi puhul tuleb sõrmed teatud punktidele asetada, survet avaldamata, käed on siinkohal justkui elektrikaablid, mis energia teatud kohta suunab ja jälle liikuma sunnib.

Tabalukud pidurdavad energiavoolu

Jin Shin Jyutsu üks tõekspidamisi on, et inimese kehas leidub 26 „tabalukku” (SES), tsoonid, mis asetsevad sümmeetriliselt peast kuni jalgadeni. Kui me käime oma kehaga halvasti ümber -vale toitumine, liigne alkohol, rusuvad ilmatingimused, igasugune stress- siis lukustuvad need tabalukud ja energia ei pääse enam kehas edasi liikuma. Energia toppama jäämine põhjustab aga haigestumisi, näiteks kui tabalukk 5 (hüppeliigese siseküljel kanna ja pahkluu vahel) on kinni tekivad sul peavalud, seedehäired ja väsimus.

Need 26 tabalukku mõjuvad ka energiapunktidena, näiteks on eelpool nimetatud SES 5 hirmudest vabastaja ja uuendaja. Kui see punkt lahti saadakse, siis ei mõju see ainult vabastavana, vaid sa muutud ka julgemaks, elujõulisemaks ja oled võimeline vanadest olukordadest kiiremini lahti laskma. Jin Shin Jyutsu üks põhitõdesid on positiivne mõtlemine, kuna iga inimene suudab mõtetega oma elustandardit mõjutada ja seeläbi ka oma saatust.