Kurguvaluga haigused esinevad tohtri kinnitusel sagedamini sügisest suveni, see tähendab ikkagi rohkem külmal perioodil, kui on liikvel palju ülemiste hingamisteede viirushaigusi.

Angiin, kuiv õhk või ninahaigus

“Suhteliselt sageli kaebavad inimesed kurguvalu üle ka suvel,” möönab dr Aus. “Ilmad on palavad, büroodes ja autodes töötavad 17–18 kraadi peal konditsioneerid. Nahk on märg, ja kui minnakse jahedusest sooja kätte ning palavusest taas jahedamasse ruumi, ongi hädad käes. Sestap ei saa öelda, et kurguvalud on ainult talvine haigus.”

Tõsine kurguvalu põhjus on äge kurgumandlipõletik ehk angiin.

“Haigus algab järsku, külmavärinate ja palavikuga. Angiini korral on neelamine väga valus ning vahel võib esineda neelamisraskust ja -takistust. Kui varem räägiti, et angiini korral on kõrge palavik, vähemalt 38,5 kraadi või isegi rohkem, siis tänapäeval see enam nii ei ole. Üha enam näeme haigeid, kellel palavik on väike või puudub sootuks,” tõdeb dr Indrek Aus.

Kui hommikul on kurk valus, võib see vahel olla tingitud sellest, et tuba, kus magatakse, on kuiva õhuga – seda just eriti kütte­perioodil.

“Paljud magavad öösel, suu lahti, sest ninahingamine on takistatud. Inimene peab hingama nina kaudu, ka magades. Päeval on inimene võimeline ennast kontrollima, aga kui ninas on takistus, siis öösel kaob enesekontroll ära ja hakataksegi suu kaudu hingama. Selle tagajärjel kuivatatakse kurk ära, ja kui hommikul ärgatakse, ongi kurk valus.”

Dr Aus teab, et sageli pole kurguvalud seotud külmetamisega või mandlite põletikuga, vaid tegu võib olla hoopis mõne ninahaigusega. Inimene peab ennast ise jälgima.

“Kurguvalu põhjuseks võib olla ka mao ülehappesus. Kui maohape satub söögitoru kaudu neelu, põhjustades seal limaskesta söövitust, võib tagajärjeks olla kurguvalu. Ka seda saavad inimesed ise tähele panna ja oma arstile rääkida, et kergendada haiguse diagnoosimist ning ravi määramist.”

Mis kurguvalule leevendust toob?

Kurguvalu leevendavad kõige paremini põletikuvastased preparaadid ehk peavalu ja palavikku alandavad ravimid. Sageli aitab kurguvalu korral kurgu kuristamine soolalahusega. Apteekides müüakse ka tõhusaid pihustatavaid aerosoole.

Kui tegu on juba tõsisema hädaga, siis kurku manustatavad vahendid enam ei aita, sest need ei jõua kõikjale põletikukoldesse. Sellisel juhul tuleb pöörduda perearsti poole, kes vaatab, mis seal kurgus on ning annab ravisoovitused või kirjutab välja ravimid.

Tõsisema häda korral tulevad appi antibiootikumid. Needki on tänapäeval erinevad. Veneaegne tetratsükliin suurt ei aita, seda pole mõtet naabrinaise soovitusel võtta. Eri bakterite allutamisele on tänapäeval kindlad antibiootikumid.

Dr Indrek Aus räägib ka keerulise nimega sõnapaarist “peritonsillaarne abstsess” ehk maakeeli mandlitagune mädanik. See on ägeda kurgumandlipõletiku tüsistus, mis kõige sagedamini tekib kolmandal-neljandal päeval pärast kurguvalu teket.

“Aga selline tüsistus võib tekkida ka juba 12–24 tunni möödudes kurguvalu algusest. Haigusele on iseloomulik just kurguvalu ühel pool kurgus ja tavaliselt esineb ka suuavamistakistus. Väga sageli on ka söömisraskus.

Palavik võib olla kõrge, ent mõnikord väike. On olnud isegi haigeid, kellel pole üldse palavikku. Kõik sõltub sellest, kuidas kellegi organism põletikule reageerib. Kurgumandlite taha tekkinud mädakolde ravi on kirurgiline ja kõige parema tulemuse saab, kui patsienti kohe opereerida. See on ka kõige inimsõbralikum ja säästev ravimeetod.”

Kurguhaigus võib olla krooniline

“Kui inimesel esineb kurguvaluga haigusi kolm või rohkem korda aastas, võib asi olla tõsine ning kurgumandlid tuleks lasta spetsialistil üle vaadata, et otsustada edasine ravitaktika,” paneb doktor Aus südamele.

“Sellisel juhul apteegis pakutavad aerosoolid enam ei aita. Tegu võib olla kroonilise kurgumandlipõletikuga ning selle ravi on tänapäeval ikkagi kirurgiline – kurgumandlite täielik eemaldamine. Krooniline mandlipõletik võib tuua kaasa tõsiseid südame-, neeru- ja liigesetüsistusi.”

Tänapäeval on nii, et kui inimene tuleb hommikul haiglasse operatsioonile, siis tavaliselt juba järgmisel hommikul lubatakse ta pärast ööpäevast jälgimist koju. Need ajad, kui mandlilõikusega hoiti haiglas nädala jagu päevi, on möödas.

Dr Aus soovitab talvel soojalt riietuda, et vältida külmetushaigusi, sest külmetudes võtab organism kergemini igasuguseid viiruseid ja baktereid vastu. Samas ka ülemäära soojalt riietumine pole hea, sest siis võib väiksemagi füüsilise koormuse juures tekkida higistamine ja oht väga kergelt külmetuda.

Kindlasti tuleb kaitsta ka pead, käsi ja jalgu, sest just sealtkaudu toimub sageli kehast suure osa soojuse eraldumine.

Ja veel – kui tunnete, et valuvaigistid ei võta kurguvalu ära, kurk on valus juba mitmendat päeva või vaatamata valuvaigistite tarvitamisele kaebused hoopis süvenevad, siis pöörduge kindlasti perearsti poole. Iseenese tarkusest ravima hakkamine võib teha tervisele vaid kahju.