"Kui sünnipäev ei ole just pereliikmel või eriti lähedasel sõbral, kelle kingisoov on teada, siis paneme talle raha ümbrikku. Summa on 10 eurot ja tema ise saab ka 10euroseid kingiks. 10 euro eest on raske midagi umbes osta. Tavaliselt lapsed korjavad raha millegi suurema jaoks ja pudi-padi on mõttetu kinkida. Minu laps on ostnud suuri legokomplekte, teised jälle midagi muud, mille jaoks sõprade kingitud rahast summa kokku saavad."

Merle, 15aastase poja ema:

"Viimasel ajal on tekkinud komme raha kinkida. Ilmselt on nii kõige mugavam, sest siis ei pea mõtlema, mida küll osta, ja laps saab ise osta, mida ta soovib. Mina panen tavaliselt 10 eurot. Ega see tava mulle väga meeldi, ma ise olen n-ö kahevahel, sest siis pole üllatusmomenti. Aga mina seda muuta seda ka ei saa. Mu poeg tahtis endale väga tahvelarvutit, käis ja palus ja kirjutas jõuluvanale jne. Kui ta siis kingituse avas ja nägi, et seal oli tõesti sees tahvelarvuti, siis oh seda rõõmu ja elevust. Oleks seal olnud 60 eurot ja kiri, et mine osta endale tahvelarvuti, oleks ju teistmoodi tunne."

Maile, 12aastase tütre ema:

"Minu laps kingib päris sageli raha ja saab ise ka. Tavaliselt 10 eurot. Meie sõpruskonnas jääb see raha lapsele ja siis ta ise otsustab, mida ta sellega teeb. Muidugi kingitakse ka mänguasjapoe kinkekaarte, arvuteid ja telefone. Mingi xpox oli vahepeal väga popp, aga ma isegi ei tea, mis see on. Minu tütar tahtis viimaseks sünnipäevaks ka limusiini, millega siis peopaika bowlingusse sõita, kuna kellelgi oli varem olnud nii. Pärast pani pildid Facebooki. Vot sellised valikud."

Lilit, 13aastase poja ema:

"Kõike on kingitud, videosid, mänge ja raha ka. Ma kunagi ei ütle, mis ta selle rahaga tegema peab. Püüan teda õpetada, et oluline on sõbrad ja koosolemine ja kingid ei ole nii olulised. Kinki on alati tore saada, aga tavaliselt need asjad, mida ta tahab, maksavad üksjagu palju ja neid asju või nende jaoks raha sõpradelt oodata ei ole ilus. Nii et asju ostame ise. Viimastel aastatel on tema sünnipäevad olnud suvilas ja ta on kahe või kolme hea sõbraga telkinud seal paar päeva. Pigem olgu rahvast vähem, aga siis tõelised sõbrad."

Marion, 9aastase tütre ema:

"Lapsel oli eelmisel sünnipäeval soov, et ta tahab suurt legokomplekti. Selle ma ka kutsesse kirja panin ja siis ta tõepoolest sai kingiks ümbrikud. Aga meie tutvusringkonnas pigem pole ümbriku-süsteemi. Oleme käinud mõned korrad ise ümbrikuga, kui on olnud võõras laps. Üldiselt ikka punnitame ja otsime kingitusi. Kingituste valik on ikka väga lai ja kuna enamasti jääb hind 10-15 euro vahele, siis selle raha eest ikka leiab. Oleme saanud ka kutseid, kus on palutud Prisma või mõne loomapoe kinkekaarti. Raha ikka läheb. Ma olen olnud olukorras, kus ostsin korraga viiele lapsele kingituse. Pärast seda hakkasin sõna otseses mõttes valima, kelle sünnipäevale ta läheb. Laste suhtes hirmus, aga midagi pole teha."

Kuidas sinu peres laste sünnipäevades kinke tehakse, kas ikka enamasti raha ja kui nii, siis kui palju?