Electrolux Eesti müügijuhi Margus Peetrise sõnul pesevad ligi pooled inimestest iga kuu mõnda riideeset käsitsi, pidades silmas aegunud arusaamu ning hirmu neid masinas rikkuda. "Tõde on hoopis see, et masinpesu ja -kuivatus on tuult- ja vettpidavatele riietele sageli parem variant kui käsipesu ja nööril kuivatamine," ütles Peetris.

Nimelt võib käsipesu ja nööril kuivatamine vähendada kõrgtehnoloogiliste materjalide tuule- ja veekindlust ning liigse hõõrumise ja väänamise tagajärjel saavad kiud oluliselt kahjustada.

Ilmastikukindlatele riietele on välja töötatud spetsiaalsed pesu- ja kuivatusprogrammid, mis on niivõrd nutikad, et ka kapriisse rõiva võib julgelt masina hoolde jätta. „Kuivati Outdoor programm kasutab muuhulgas niiskustaset mõõtvaid sensoreid ning selle trumliliikumine on detailideni lihvitud, et tagada õige hooldus just neile funktsionaalsetele kangastele," ütles Peetris.

Pesemise ja kuivatamise puhul on üleriiete jaoks üks ohtlikumaid faktoreid liiga kõrge temperatuur. Peetrise sõnul ongi üks viimase aja suurimaid innovatsioone pesuseadmetel see, et samad tulemused saavutatakse palju madalamate temperatuuridega. Samuti on masin võimeline tajuma, kui pesu on kuiv ja ise tsükli vajalikul hetkel lõpetama - seega ei ole vaja karta ülekuivatamist ja kangakiudude liigset kulutamist.

Kuidas aru saada, et jope vajab hooldust ja mida teha?

Peetrise sõnul on paar lihtsat märki, mis viitavad sellele, et ilmastikukindel jope ei ole enda parimas vormis. "Kui vesi ei püsi enam kanga pinnal, vaid imendub ja jätab järele märja laigu peaks materjali veekindluse uuesti aktiveerima. Veekindluse vähenemisega kaasneb tihtipeale ka vähenenud hingavus, mis viitab sellele, et spetsiaalne hingav membraan on mustuse ja niiskuse tõttu sulgunud," ütles Peetris. Tema soovituse kohaselt tasub selliste märkide ilmnemisel jopet üleriiete programmiga pesta ning siis trummelkuivatis riide omadused kerge soojenduse abil uuesti aktiveerida.

Mida teha sulejopega?

„Sulejopede puhul peab käsitsi pesemist kindlasti vältima, sest suled võivad tõmbuda klompi ning hiljem on neid suisa võimatu uuesti kohevaks saada," selgitas Peetris. Kuivatamisel soovitab ta pesukuivati pikka ja keskmise temperatuuriga programmi, mis tagab sulejope sisu ühtlase kuivamise ning klopib selle uuesti kohevaks.