1. Sunnid oma lapse mõistlikul ajal voodisse
Piisav ööuni on sinu lapse arenguks ülioluline. Ole siis mõistlik vanem ja pane ta õigel ajal magama. Muidugi ta vaidleb vastu, väidab, et mitte keegi tema sõpradest ei lähe sel ajal veel magama, selgitab põhjalikult, et sa oled kõige tagurlikum ema üldse, jonnib ja lubab takkapihta voodisse minnes lihtsalt silmad lahti hoida. Suuna ta sellegipoolest voodisse, sest puhanud laps ärkab hommikul hea tuju ja selge peaga. Ja kui laps on õigel ajal õhtul voodis, on ka sinul ja abikaasal pisut omavahel olemise võimalust. Ja kui vanemad on õnnelikd, on ka lapsed õnnelikud — seda teab ju igaüks.

2. Sa ei luba oma lapsel pidevalt maiustusi süüa
Ja laps toob sulle hulganisti näiteid peredest, kus seda lubatakse. Et teistes kodudes on kogu aeg kommikauss laual, küpsis kapiserval ja mullijook külmikus. Ja et sina oma keeldudega pole sugugi cool. Sul tuleb talle öelda, et tunned nendele teisele lastele kaasa ja oma lapse tervisele sa sellist hävitustööd ei luba, sest armastad teda. Ta ei saa sellest ilmselt aru (või siis saab, kuid ta pole lihtsalt veel ise võimeline kiusatustega silmisti seisma), kuid sinul tuleb endale kindlaks jääda.

3. Sa teed lapsele selgeks, et enda meelelahutuse eest tuleb maksta ka oma taskurahaga.
Milleks lapsele taskuraha, kui ta ikka kõik asjad sinult välja kaupleb. Asjade väärtust ei õpi ta enne hindama, kui ta peab nende eest ka reaalset hinda maksma. Siis saab ta üpris ruttu aru, et on mõttetuid asju ja on asju, mille saamise nimel tasub tõepoolest raha lisaks teendes marjapõõsa taga kükitada. Hea viis testida, kui väga laps midagi tahab, on teha talle ettepanek, et ta maksab osaliselt selle eest ise. Kui ta pole selleks valmis, siis järelikult pole see tema jaoks nii suure tähtsusega ja ta lihtsalt katsetas, kas õnnestub see sinult välja kaubelda.

4. Sa ei lahenda tema eest jamasid
Sinu lapsele ei meeldi mõni tema hinne või tema positsioon spordivõistkonnas ja ta eeldab, et ajad tema eest asja korda, kuid sa ei tee seda. Ja õigesti teed, sest lapsel tuleb õppida, kuidas leida lahendus keerulises situatsioonis. Emme seelikus ei saa ju terve elu passida, sest tulevases tööelus ootab teda muidu paras šokk, kui selgub, et tal tuleb ise asjadega hakkama saada. Küllap õpib ta peagi ka nägema, et nendel lastel, kelle jamad kõik vanemate poolt ära lahendatakse, kujuneb üpris ebameeldiv iseloom.

5. Sa ei ärata teda igal hommikul ega helista talle päeval, et on aeg trenni minna

On olemas selline asi nagu kell ja selline asi nagu alarm ja lapsel tuleb neid asju ka tundma ja kasutama õppida. Kui vanem lapsele pidevalt kooli- ja trenniminekut meelde tuletab, siis võtab vanem sellega endale ka vastutuse selle, eest, et laps sinna õigeaegselt kohale jõuaks. Kuid eesmärgiks on ju siiski, et laps saab oma aja planeerimisega ise hakkama. Isegi päris väkesed lapsed suudavad seinakella pealt vaadata, millal on aeg mänguasjad kokku korjata.

6. Sa ei osta talle alati seda uusimat ja moodsamat asja
Kui lapse elu keerleb selle ümber, kas ja millal ta endale selle kõige uuema trendiasja saab ja kas see on ikka ägedam, kui teistel, siis viib see lõpuks enesega rahulolematuseni ja õnnetu olemiseni. Tema enesekindlus ei pea sõltuma tema omanduses olevatest asjadest ja nende väärtusest ja sa teed talle sellega teene, kui õpetad talle, et elus on ka olulisemat, kui viimase mudeli ketsid. Esmalt on ta pahane, seda muidugi, kuid hiljem ta mõistab.

7. Sa ei tee tema eest raskeid asju ära ja lubad tal kogeda nii võitu kui kaotust
Nii sinu emainstinkt kui sinu laps justkui nõuavad sinult, et annaksid oma panuse, et tema elu oleks lihtsam, sujuvam ja edukam. Kuid kui sa keeldud tema koolitööde ja projektide tegemisest, siis teed õigesti. Asjad ei peagi käima niipidi, et sina teed tema tööõpetust ajal, mil tema telefonis passib. Ja kui ta hooletusest oma mänguasja lõhub, ei pea seda kohe asendama tormama. Tal tuleb õppida ka seda, et oma asjade eest tuleb hoolitseda. Kui ta jääb spordivõistlusel viimaste hulka, siis sa ei torma süüdistama kedagi teist, vaid aitad tal analüüsida, miks nii läks. Tal endal tuleb koostada tegevusplaan tulevaseks õnnestumiseks. Kaotusest õpitakse rohkemgi, kui võidust ja harmooniliseks arneguks tuleb tal kokku puutuda mõlemaga.

8. Sa õpetad talle häid kombeid
Sa ei jäta tähelepanuta tema lugupidamatut või ebaviisakat käitumist ja võtad selle teemaks kohe, kui see peaks juhtuma. Head kombed on teeks heade suheteni ja eduks nii partneri kui hea töö leidmisel. Head kommete selgekssaamine on teinekord tähtsamgi, kui hea hinne füüsikas.

Vanemana tuleb aga teada seda, et laps ei õpi mitte sinu sõnadest vaid tegudest, ehk kõik need asjad, mida sa oma lapselt nõuad, peavad kuuluma ka sinu enda ellu, muidu ei õpi ta sinult muud, kui silmakirjalikkust.

Allikad: perejalaps.ee, familyshare.com