Loore: Lapsega peab olema konkreetne, järeleandmised ei tule kõne allagi. Vastasel juhul ei kehtesta sa end lapse silmis ning laps hakkab manipuleerima. Lisaks on meie peres reegel — laua ääres on söömine, see on püha aeg ja söögiga ei mängita! Muidugi ka magamine oma voodis ning kindlad rituaalid seoses hügieeni ja toa korrashoiuga.

Mari: Tuleb olla järjekindel. Mõtle hoolega järele, kas öelda “Ja” või “ei” ja kui oled vastanud “Ei”, jää sellele kindlaks. Sobib igas vanuses lastega toime tulemiseks.

Merike: Minu ainus nipp seisneb selles, et lasen oma lapsel nautida lapsepõlve. Kui 17-aastat tagasi, olles ise veel üsna noor ja nö. toores, muudkui keelasin, muretsesin jne. siis mida aeg edasi, seda rahulikum ning kannatlikum ema minust on saanud. Arvan, et tuleks osata oma last kuulata, temaga arvestada ning arutleda, et ka tema saaks, ennast puudutavates küsimustes, kaasa rääkida.

Mis nipiga laps tuba koristama panna?

Reilyka: Ilmselt tundun nüüd nagu koletisema, kuid see koristamine…välgukiirusel saab lastetuba korda, kui legode ärapanek ei edene ja emana võtad sujuvalt välja tolmuimeja… lülita ka käima ja oplaa — kõik legod on lapse poolt kiiresti maast kasti korjatud.

Merle: Last tuleb kaasta erinevatesse asjadesse. Anna talle mingi tolmulapp, väike pihustiga pudel ja lase tal endal ka teha. (Meie pojale meeldib hirmsasti tolmuimejaga tuba puhtaks võtta)

Sille:  Koristada võiks mänguliselt. Mul veel enda lapsed pisikesed, aga proovin neid juba praegu koristama õpetada, püüan mänguasjade kasti panemist seostada mänguga, et lõbus tegevus on asju kokku korjata ja ühte kohta panna. Samuti ei ütle oma lastele “paha laps”, kuna laste teod on pahad, mitte tema ise. Ja magustoitu ei kasuta preemiana (kui soolane toit on söödud, siis saad alles magustoitu). Laps sööb nii palju kui soovib ja saab ka oma magustoidu.

Mida teha, kui laps keset kaubanduskeskust kisama pistab?

Merle: Mina seletan, et ei tohi niimoodi teha, aga kui kisab edasi…siis lasen karjuda. Mis siis ikka, ega ma siis jonnile hakka alla andma ja asju on ju vaja poest osta.

Kuidas oma laps televiisori ja arvuti eest kätte saada?

Reilyka: Lihtne. Tuleb olla konkreetne ja järjekindel. Arvuti ei peaks lapsele olema piiramatu ajavaruga. Kui on 30 minutit, siis on 30 minutit. Minu lapsed on selle niivõrd selgeks saanud, et juba ise jälgivad, mil aeg täis. Alguses oli isegi taimer kõrval.

Merle: Tuleb algusest peale seada juba ajalised piirangud ja seletada milleks need vajalikud on. Lisaks leida mõni muu tegevus, mis arvuti- ja teleriaega asendab, kasvõi ühine aeg perega.

Õhtune magamaminek

Inga: Hea nipp magamajäämiseks on, kui õhtul muinasjuttu lugedes vahetad tegelaskuju nime oma lapse nime vastu. Ja siis jutustad talle lugu nagu temast endast. Minu lastele see väga meeldis.

Merle: Meie pool tundi enne magama minekut vaatame raamatut ja kaisutame. Siis viin lapse voodisse, teen musi, seletan et nüüd on uneaeg, panen unelaulude plaadi ja tulen ära. Laps jääb magama umbes 10 minuti jooksul.

Tiia: Laps peab algusest peale magama oma voodis.

Tiina: Olen ise olnud ema-isa kaisulaps ja võtan ka ise oma pisikesi kogu aeg kaissu. Tean, kui oluline on olla hoitud ja kaitstud ning püüan seda tunnet anda edasi ka oma lastele.

Mismoodi oma laps õppima motiveerida?

Merle: Kui midagi uut hakkame õppima, siis teeme seda läbi mängu ja laulu. Nii jääb lapsele kõige paremini meelde.

Kuidas teismelisega mitte iga päev riidu minna?

Julia: Teismelisega peab eelkõige suutma olla sõber. Sest kui olla kogu aeg kamandav/käskiv/noomiv ema või isa, siis ei teki mingit usaldust ja sellega kaasnevad salatsemised/tujukused/vastuhakk jne. Kui vanemaga on hea klapp ja sõprus, millele oskab vanem piiri seada, siis on õhkkond kodus ideaalne!

Merle: Eks tuleb kompromisse leida ja leida see õige suhtlustasand. Teismeeas on noorukid haavatavamad. Tuleb leida õige viis suhtlemiseks.

Tiia: Armasta oma last sellisena nagu ta on ja ole oma lapse jaoks alati olemas.

Enamik vanemaid arvab, et kõige parem kasvatusnipp on lapsevanema isiklik eeskuju. Aga ka pisut mängu, motiveerimist, järjekindlust ja kavalust kulub lapsekasvatuse juures meie lugejate meelest ära.
Tiina:  Igal lapsevanemal on oma väikesed kasvatusnipid välja kujunenud! Need, mis toimivad, ongi parimad selle pere jaoks. Tunnistan ausalt, et meie perel on kapi otsa pandud vitsaoks (kuigi seda pole kunagi olnud vaja kasutada. Kui vahel selgitusest ei piisa, siis vaatan kurja näoga kapi poole ja kõik saab imeväel lastele selgeks.  Lapse jaoks on tema vanemad kõige paremad ja olulisemad, seega kõik ,mida meie ees teeme, on nende jaoks õige. Alates kõnepruugist kuni tegudeni ja harjumusteni välja.

Parimate lastekasvatusnõuannete jagajate vahel loosisime välja kaks Beauty Plaza DaySPA Ilusalongi auhinda:

1. Trendika ja stiilse kuumakääri lõikuse võitis Tiina Hõbejärv
2. Kolm ühes komplekti — kulmude modelleerimise + kulmude keemilise värvimise + ripsmete keemilise värvimise võitis Merle Torim

Palju õnne!