Lapse välimust peab kiitma. Kui ema või isa ütleb lapsele, et küll sa, kullake, oled armas, sul on ilusad silmad või et sa oled selle särgiga väga stiilne, siis laps tõlgendab seda nii: olen vanemate arvates kena, armastatud, tunnustatud ja lausa vapustav. Lapsevanematele on välimuse kiitmine olnud üldiselt raske. Meile on õpetatud, et kui last kiita, võib teda nimetada tubliks ja töökaks, aga mitte ilusaks. Välimuse kommenteerimise kohta on arvatud, et nii suhtutakse lapsesse kui asja. See on loll jutt, ütleb Jari Sinkkonen. Peab siiski lähtuma ka olukorrast. Kümneaastast poega ei tohiks kutsuda kallikeseks siis, kui ukseavas seisab kolm tema sõpra. Siis oleks arukam küsida, kas mahla soovite. Sõnadest tähtsam on pilk. Laps peab nägema oma vanemate pilgust, et nad on täiesti võlutud, lausa õnneuimas sellest, et nad just tema oma lapseks on saanud.

2. Kallistame!

Last peab puudutama, kallistama, kätega kiigutama ja kaissu võtma. Ta vajab igas vanuses ka hella riputamist ja sikutamist, kuigi ei oska seda paluda.
Jari Sinkkonen töötas aastaid tagasi psühhiaatriaosakonnas, kus patsientideks oli palju isata kasvanud lapsi. Personali hulgas oli mitu toredat meest ning kui nad hakkasid poistega maadlema ja n-ö tola mängima, olid need rõõmust lõhkemas.

3. Mis sa täna lasteaias tegid? Kuidas koolis läks?

Lapselt peab küsima, kuidas tema päev läks, kuigi ta vastab iga jumala kord, et hästi. Sõnad ei ole põhilised. Tähtis on, et vanemad näitaksid lapsele, et on temasse kiindunud. Emal ja isal tasub seejuures üksnes kuulata, mitte kasvatada ega loengut pidada. Jutuajamine nõuab rahu. Hästi õnnestub see näiteks õhtusöögilauas.

4. Mida sa tahaksid teha järgmise puhkuse ajal?

Küsi lapse arvamust. Küsi, mida tema puhkuselt ootab. Küsimine ei tähenda, et vastutus ja otsustusõigus pannakse lapsele. See tähendab kõigest seda, et hindate tema arvamust. Inimene peab väikesest peale tundma, et tema arvamus on oluline. Lapse arvamust peaks küsima ka sellepärast, et vastus üllatab täiskasvanuid alati. Eredaim suvemälestus ei olegi äkki veekeskus, vaid päev, kui sai suvekodus kalapoja purki panna.