On näiteks vanemaid, kes keskenduvad distsipliinile ja imestavad, miks nende laps pole selline, nagu nad soovivad. Kuid paljud elulised valdkonnad on sõbraliku, lahke ja hästi käituva lapse kasvatamiseks täpselt sama olulised, kui hea distsipliin.

Õnneliku lapse kasvamisel mängivad olulist osa:

1. Lapse ja sinu omavaheline suhe

Vanema suhe oma lapsega mõjutab tema arengut kõige rohkem. Lapse ja vanema suhe, aga ka vanemate omavaheline suhe kujundab selle, milliseid suhteid sinu laps terve oma elu vältel tulevikus loob. Terve, õnnnelik, empaatiline ja austav suhe seab lapsele kõrged standardid, ta kasvab üles eeldades neid omadusi kõikidest oma suhetest. Vastupidine pole vähem tõene, kontrolliv ja manipuleeriv suhe vanema ja ta lapse vahel tagab lapsele enamasti ka ebaterved suhted tulevikus. Ütlemisel, et laps on kodu peegel, on tõepõhi all!

Boonus: lapsed kuulavad suurema tõenäosusega täiskasvanut, kellega nad tunnevad end vabalt ja mugavalt. Teisisõnu, avatud suhtlus ja usaldus sinu ja lapse vahel tagab tulevikus sulle lähedasema teismelise, kes ei pea oma probleemidega üksi maadlema vaid ta julgeb neid ka sinuga jagada.

2. Sinu vaatenurk

Kui sa vaatad oma last, siis mida sa näed? Kas sa näed pigem tema positiivseid või negatiivseid külgi? Sinu mõtteviisi peegeldab see, kuidas sa oma lapsega käitud. Tea, et sinu mõtted mõjutavad sind emotsionaalselt ja füüsiliselt kogu aeg. Ja ka sinu last. „Tal on see jubeda jonniva 2-aastase vanus," tagab selle, et sa otsid juba ise kõiki lapse 'vigu', keerad oma tähelepanu just neile ja üritad last parandada... pidevalt.

Ürita oma negatiivsed mõtted ümber sõnastada ja need positiivseteks muuta: ta on temperamentne ja ta on lõbus. Püüa lapse "halba" käitumist võtta kui võimalust teda arengus edasi aidata, mitte ilmtingimata olukorda kiirelt alla suruda. "Parandusi" on laste puhul vaja teha palju vähem, kui täiskasvanud seda üritavad.

Samuti jälgi oma tooni ja sõnakasutust. Mõtle läbi, millist keelt sa oma laste juuresolekul kasutad ja kuidas sa oma lapsi kirjeldad. Lapsed hakkavad end kõigepealt nägema läbi sinu silmade, ära kirjeda oma last kui kohmakat või pahurat, sest just sellisena ta end tundma hakkab.

3. Sinu suhe su partneriga

Lapsed õpivad kogu aeg. Ka sinu ja su kaaslase romantiline suhe paneb paika standardid. Õnnelikel vanematel on õnnelikud lapsed ja vastupidi.

Õnneliku pere vundamendiks on kaks üksteist armastavat inimest. Kõige suurem kink, mis sa oma lastele pakkuda võid, on teha kõik, mis sinu võimuses, et sul oleks oma kaaslasega võimalikult hea suhe. Lapsed, kes kasvavad üles, nähes armastavaid vanemaid, kes üksteist toetavad, saavad suure tõenäosusega hästi läbi iseenda ja oma sõpradega. Kogu oma suhtesse suunatud hea energia tuleb sulle laste kaudu alati tagasi!

4. Sinu kodune atmosfäär

Kõik eelnevalt mainitud asjad mängivad suurt rolli sinu koduse atmosfääri kujunemises. Kui sul on armastavad lähedased suhted, siis on sul suure tõenäosusega kodus ka meeldiv keskkond. Katkiste suhete all kannatab ka kodu. Kas sa oled käinud kunagi kellelgi külas ja lihtsalt tundnud negatiivset või ebamugavat energiat? Just.

Isegi, kui sul on oma partneriga probleeme, siis on parim mõte lahata neid võimalikult kohe ja mitte laste ees.

5. Sinu suhtumine teistesse

Kuidas sa suhtled poemüüjaga, klienditeenindajaga, oma sõbrannaga, telefonimüüaga? Milline on sinu läbisaamine oma vanematega? Lapsed on sinu peeglid ja korjavad justkui magnetid külge kõik sinu veidrad ja ka ebameeldivad omadused ning vaatenurgad. Albert Einstein on öelnud: „Eeskujuks olemine pole peamine viis teist mõjutada. See on ainuke viis."

6. Kool

Otsustad erakooli või riikliku kooli kasuks, või valid oma lapsele pakkuda koduõpet - sinu otsused mõjutavad alati ka sinu last. Vali hoolikalt. Ka laste kaaslased avaldavad lapsele väga suurt mõju ja kujundavad tema iseloomu. Siiski, kui meie suhe oma lapsega on korras, siis on meil lapsevanemana alati kõige suurem roll lapse kujunemises. Suhtle oma lapsega, uuri mis teda ennast huvitab ja kus ta end hästi tunneks.

7. Sinu „tass"

Kui täis see on? Et oma laste eest hoolitseda, pead sa hoolitsema ka enda eest. Vaimne tervis on väga oluline ja selle eest tuleb alati hoolt kanda. Positiivse elusuhtumisega inimesed on kannatlikumad, empatilisemad ja energilisemad. Lastel, kellel on optimistlikud vanemad, on suurem enesekindlus ja tahtejõud igas olukorras hakkama saada.

8. Meedia, televisioon, videomängud, sotsiaalmeedia

Need kujundavad meie lapse maailmapilti kogu aeg! Lapsi ei peaks maailmast, meediast ja videomängudest päris ära lõikalma, see on tänapäevases maailmas liiga keeruline ja lapse suhtes mõneti ka ebaõiglane (võid teda meediast täielikult eraldadaes luua olukorra, kus tal on koolis keeruline teistega kontakti luua). Pigem veendu, et oled kursis sellega, mida su lapsed internetis teevad ja kas nad mõistavad, mida nad telekast ja videmängudest päriselt näevad. Samuti on okei piirata mingil määral laste tehnoloogiakasutust ja kupatada nad vahepeal õue -see teeb kõigile head!

9. Esmased vajadused

Tervislik toit, uni ja füüsiline aktiivsus ei ole mitte ainult hädavajalikud terve lapse täisväärtuslikuks arenguks, vaid mängivad olulist rolli ka lapse käitumises. Näiteks trenn õpetab lapsele oma tähelepanu koondamist, emotsioonide talitsemist ja eesmärkide seadmist. Magades puhastab aju end sinna kuhjunud „prügist", mis lubab lapsel positiivsemalt ja selgemalt mõelda.

Lõpetuseks, meie lapsed kukuvad enamamasti välja nagu meie ise, seega olge head eeskujud!

Allikas: mother.ly