Koguni 84% küsitlusele vastanud vanematest on pidanud laste tegutsemise tõttu tapeeti uuendama või seina parandama. 78% vastanuist pidid vaibad keemlisse puhastusse viima või puhastaja koju kutsuma, et vaibale tekkinud plekkidest vabaneda.

Foto: Shutterstock

56% peredest on pidanud elektroonikapoodi külastama ja välja vahetama teleri, arvuti, tahvelarvuti, mobiiltelefoni või digiboksi/ruuteri, sest lapsukesed on need kätte saanud ning ära uputanud, ekraanid ära lõhkunud või maha visanud ja peale astunud.

Aga mida teha selleks, et lapsed õpiksid oma vara rohkem väärtustama? See on väga lihtne — mis katki tehtud, see katki jääb! Lohakusest purunenud mobiili asemele ei tohi homnepäev uus ja uhkem ilmuda, meelega aknast alla visatud mängutraktorit ei ole mõtet järgmisel päeval samaväärsega asendada ja kui lemmikpluus on kadunud, siis kahju küll, aga kadunuks ta jääbki. Ainult sel moel õpib laps, et asjad ei kasva puu otsas ning neil on väärtus. Kui iga kadunud või purunenud asja asemele kohe uus tuleb, ei saagi ta aru, et midagi on valesti. Suuremad lapsed peaksid muidugi oma kaod ise kinni maksma kas koduste tööde või oma taskurahaga.

Allikad: The Guardian/ Express