Kui maalitud pilt ei erine oluliselt teie tavalisest hommikust, võid enda üle uhke olla. Oled suutnud oma lapsele tulevikuks kaasa anda head harjumused. Rahulik hommik annab võimaluse häälestuda optimistlikult algavale päevale.
Kui aga teie hommik möödub kiirustades, riieldes ja jonnides, siis on käes aeg õppida ärkamise rituaale.

Enne lapse äratamist naerata - iseendale

Lapsed kopeerivad vaistlikult täiskasvanute käitumist. Kui sina tunned rõõmu algavast päevast, siis tunneb seda ka su laps. Seetõttu võiks enne lastetuppa sisenemist minna peegli juurde ning naeratada.

Edasi lülita tuju tõstmiseks sisse väga tähtis ja tõhus vahend - muusika. Selleks võiks olla klassika või lastelaulud. Peamiseks tingimuseks on muusika reipus.

Tuju aitavad suurepäraselt tõsta ka eeterlikud õlid. Väikelaste jaoks tuleks valida soojad ja magusavõitu õlid. Lisa aroomilampi mõned tilgad apelsiniõli ja ilang-ilangi ning laps tänab sind selle eest naeratusega. Kui aroomiteraapia on teie peres tavaline asi, võiks hommikut alustada mõistatusest. Las laps arvab ära, milline lõhn täidab tänasel hommikul tema toa.

Hellitused ja suudlused

Laps vajab pidevalt su armastuse tõendeid. Hellad sõnad, suudlused ja kallistused on palsam väikese inimese hingele, aga ka füüsiline vajadus, otsekui toitki. Vähemalt kaheksa kallistust päevas. Miks aga mitte hommikuti normi ületada?

Hellita oma magavat kullakallist kümme minutit, enne kui ta tõusma peab.

Hommikune üllatus

Ärkamine on kergem, kui suudad lapses kohe millegi vastu huvi tekitada. Variante on terve hulk - multikad, mängud, raamatud, tillukesed kingitused - kõik need sobivad hommikusteks üllatusteks. Mõned lapsed kargavad otsekohe üles, kui näevad, et ema teeb hommikvõimlemist. Võid lapsega juba varakult kokku leppida, et äratad ta hommikul üles, et ka tema võimelda saaks.

Mõtteid aitab kõrvale juhtida ka kõnelus, mida põnevat te päeval ette võtate, kuhu kavatsete koos minna. Peab aga meeles pidama, et hommikused lubadused, vaatamata õhtusele väsimusele, tuleb ikkagi täita. Hea variant on plaanida lõbustusi nädalavahetuseks.

Usalda lapsele tähtis ülesanne

Kui su võsuke igatseb kiiresti suureks saada, siis usalda talle õhtul tähtis ja vastutusrikas ülesanne. Näiteks võib ta hommikul lilled ära kasta või kassile süüa anda. Kui laps õpib selgeks kella, las ütleb, mitu minutit on jäänud kodust väljumiseni, ning jälgib, et te ei hilineks.

Vitamiinid kohe hommikul

Kui raske on lapsel hommikuti tõusta, sõltub paljuski aastaajast. Talvel, kui hommik algab pimedusega, reageerib laps ärkamisele palju negatiivsemalt kui kevadel, mil akna taga laulavad juba linnud ning paistab päike.

Seetõttu tuleks lapse enesetunnet ka seestpoolt tugevdada. Räägi arstiga ja leia talle vitamiine. Ja ära unusta energiaküllast hommikusööki. Võimalusel peaksid hommikulaual olema kuivatatud puuviljad, pähklid ja mesi. Pudrule võiks rosinatest näo teha või joogile välja mõelda mõnusa nimetuse, mis tooks unimütsile naeratuse näole.

Elu päevaplaani järgi

Rõõmsa ja muretu hommiku eelduseks on päevarežiim. Lapsel on päeva ja ööga normaalsed suhted, kui ta ärkab ka puhkepäeval samal ajal kui argipäeval.

Allikas: Moi Rebjonok