1. KATKISED MÄNGUASJAD

Suured ja väikesed, vanad ja uued katkised mänguasjad, mis ei kuulu just käputäie lapsele kõige kallimate hulka, visake ära. Lisage sellesse kategooriasse ka need, mille „parandate ära niipea, kui helistate või kirjutate tootjale ja saate varuosad". Kui mänguasi on lapsele tõepoolest kallis ja suudate selle ära parandada või lasta ära parandada, kaaluge allesjätmist, ent eemaldage mänguasi lastetoast seniks, kuni see on tehtud.

2. MITTE-EAKOHASED MÄNGUASJAD

Te ei soovi mänguasju, mille ikka laps alles mõne aasta pärast jõuab. Mänguasjakuhja läbi vaadates märkate, et lihtsamad mänguasjad arendavad last pikemat aega. Tugeva konstruktsiooniga kallurautoga saab mängida pikki aastaid; sama kehtib armastatud nuku kohta. Enamikule mänguasjadele, eriti nendele, mis on seotud millegi konkreetsega - lemmiktegelase, telesaate või kindla vanusega -, on aga sisse kodeeritud aegumistähtaeg. Kärpige mänguasjade kogust sama sageli, nagu vahetate välja riideid. Nagu riidedki andke mänguasjad, millest teie laps on välja kasvanud, mõne väiksema lapse vanematele. See aitab teil endal lihtsustada ja samuti teistel peredel tarbimistsüklist välja murda. Kui peate mõnd vanadest armsatest mänguasjadest kalliks, võite need iseenda jaoks kuskil alles hoida, ent ärge ladustage neid lõputult lapse mänguasjakastides.

3. OLEMUSELT FIKSEERITUD MÄNGUASJAD

Ühes keskmises mänguasjakuhjas on väga paljud mänguasjad üksikasjadeni täpsed plastist valatud tegelased filmidest, koomiksitest ja telesaadetest. 97%-l ameerika 6-aastastest ja noorematest lastest on asju, mis põhinevad telesaadetel või filmidel. Need võivad esile kutsuda mälestusi algsest meelelahutusest, mis mänguasju inspireeris. Samuti võivad need aga juhatada teed edasistele kaubanduslikele võimalustele rohkemate ja uuemate toodetega, kraami järgedega. Kokkuvõttes panevad aga kõrvuti seisvad teismelised mutant-ninja-kilpkonnad, Darth Vader, Hannah Montana ja Katsetaja Dora vägisi küsima: kelle kujutlusvõimet siin kiitma peaks, kas Hollywoodi või lapse oma?

4. MÄNGUASJAD, MIS TEEVAD LIIGA PALJU JA LÄHEVAD LIIGA KERGESTI KATKI

On tõenäoline, et plahvatuslik kuurakett, mis paiskab välja leeke ja kogub kivimiproove, ei tee tegelikult enam kumbagi. Selliseid kitsaid funktsioone kipuvad tabama mehaanilised rikked. Ja nagu ka teised väga fikseeritud mänguasjad ei teisene rakett mängu käigus harilikult ümber millekski muuks. Selle jäik olemus võtab lapse kujutlusvõime oma haardesse, mitte ei innusta seda.

5. ÜLISTIMULEERIVAD MÄNGUASJAD

Mänguasjad, mis üritavad vilkuvate tulede, mehaaniliste häälte ning kiirus- ja heliefektidega taasluua tunnet, mis tekib videomängude saalis, asetavad lapse stimulatsioonilati väga kõrgele. Need mänguasjad on konstrueeritud selleks, et lõbustada ning - nagu täiskasvanute heakskiidetud espressolaksud - ergutada. Nende mänguasjade juures häirib mind see, et nad lisavad hullumeelsele, kumuleerunud tervikule hoogu. Väga paljuga, mida lapsed tänapäeval kogevad, kaasneb adrenaliinitulv. Alates järjest agressiivsemast reklaamist ja firmade suunamisest, laste meeleelundeid ülekoormavatest filmidest, laste suurenenud ligipääsust täiskasvanutele mõeldud uudistele ning meediale on lapse argielu paljusid külgesid mitme pügala võrra intensiivsemaks keeratud.

Sagedased adrenaliinitulvad suurendavad lapse organismis ühtlasi ka kortisooli taset, mis tõuseb küll aeglaselt, ent langeb veel palju aeglasemalt. See hormoon ei tee vahet reaalsel ja simuleeritud stressil. Püsivalt tõusnud hormoonitaseme füsioloogilised tagajärjed on samad, hoolimata sellest, mis hormooni vallandumise põhjustas: kas nii-öelda meelelahutus või reaalne oht.

Kui lastes ei nähta kergesti mõjutatavaid olevusi, keda kaitsta, vaid turunduslikku kullaauku, mida ära kasutada, on konkurents nende tähelepanu nimel äge. Reklaamijad tunnevad, et enda kuuldavaks tegemiseks peavad nad karjuma. Lisage sellele veel valitsev arvamus, et lapse tähelepanu köitmiseks on vaja üha kõrgemat ja kõrgemat stimulatsioonitaset. Miks on nii ülikiires maailmas nagu meie oma vaja veel lõbustada või stimuleerida? Milleks teadlikult röövida lapselt tasakaal? Kas sellised mänguasjad on üksikult võttes kahjulikud? Kas Ameerika mäed on autosõit? Ei, ent usun, et lapsed, kelle närvisüsteem on kalibreeritud kõrge - st uue normaalse - peale, on sedavõrd rohke kollektiivse, igapäevase meeleelundite stimuleerimise tagajärg.

6. ÄRRITAVAD JA HÄIRIVAD MÄNGUASJAD

Nagu võite näha, sobivad mõned mänguasjad mitmesse eelnimetatud kategooriasse. Isegi kui need pole ülistimuleerivad (ehkki sageli on), on tegu mänguasjadega, mis ärritavad mingil moel meeleelundeid. Tihti on need lemmikonu mänguasjad, mille on ostnud inimene, kellel pole lapsi või kes teab, et lapsed on tal külas ainult lühikest aega. Need teevad kas kohutavat lärmi, mõjuvad ärritavalt või on lihtsalt inetud. Ka mänguasjad, mis ärritavad tõsiselt üksnes vanemaid, kuid mitte last, kuuluvad äraviskamisele. Varane lapsepõlv on maailma avastamise ja meelelise arengu periood. Mänguasjad, mis tunduvad mõnusad ja on valmistatud looduslikest materjalidest, kutsuvad end avastama. Olukorras, kus turgu valitsevad odavad plastmänguasjad, on lihtne neid kümnete kaupa hankida. Ent vabastades kodu mänguasjade ja muu kraami üleküllusest, võite olla valiv. Mänguasjade juures, mille alles jätate, pidage silmas ilu, mida need meeleorganitele ja esteetilises mõttes pakuvad.

7. MÄNGUASJAD, MIS VÄIDETAVALT ANNAVAD TEIE LAPSELE ARENGUEELISE

Hoolimata kõigest, mida mänguasjatootja väidab, ei muuda see või too tähelepanuväärne uus mänguasi teie last loovamaks, paremaks suhtlejaks ega targemaks. Kui võidame laste loovuse ning nende kasvamise ja arenemise imed tagasi kui siseomased - seesmised ja kuuluvad ainult neile endile! -, oleme nii meie kui ka lapsed vabamad. Vanematena ei tunne me enam sellist survet treenida ja täiendada lapse loomulikku ettemääratud arengut. Ja lapsed saavad tagasi mängu kui õigusega neile kuuluva pärusmaa, selle asemel et neil on lihtsalt piletid meie kultuuri kommertsialiseeritud variandile mängust. Kui tunnete vanemana survet osta mänguasi hirmust, et ilma selleta jääb teie laps arengus maha teistest omavanustest või ei kannata nendega võrdlust välja, on tõenäoline, et sellist mänguasja ei peaks te ostma. Ma ei väida, et selline mänguasi on kahjulik; ma väidan, et kahjulik võib olla mänguasjadest sellisel viisil mõelda. See pole mitte ainult kulukas ja libe tee, mis võib viia mänguasjade üleküllusele, see viib rööpast välja ka mängu. Mäng pole võidujooks. See pole võimalus elus edenemiseks.

8. MÄNGUASJAD, MILLE OSTMISEKS TEILE SURVET AVALDATAKSE

Kas olete tüütamisvõimu ohver? Enamik vanemaid on seda ühel või teisel hetkel. Ühe uurimuse kohaselt avaldasid lapsed millegi ostmiseks soovi keskmiselt 8 korral, ent 11% küsitletud lastest tunnistasid, et on küsinud soovitud asja rohkem kui 50 korral. Kui näete seda miskit oma lapse mänguasjakuhjas, olete survele juba järele andnud. Kas ei tule aga kasuks näha neid palju ihaldatud mänguasju teiste all peidus ja unustustehõlmas? See tuletab meelde, et me kõik - nii lapsed kui ka nende vanemad - oleme agressiivse turunduse ohvrid. Saate sellele oma kodus lõpu teha, kui piirate laste ligipääsu reklaamile ega neela sööta alla.

Mõni mänguasjafirma, nagu näiteks Webkinz, pakub lastele ajendit jääda nende kaubamärgile truuks. Justkui lastele mõeldud püramiidskeemidena kaasneb nende mänguasjadega ligipääs veebilehele, mis pakub mänge, kus saab punkte korjata, ja auhindu, mida lapsed saavad koguda. Lapsi õhutatakse kutsuma oma sõpru veebilehele ja seega kaasatakse nad firma viirusena levivasse turundusplaani.

Sellesse kategooriasse kuuluvad ka moehulluse-mänguasjad. Need mänguasjad kasutavad ära teie lapse hirmu, et tal pole seda, mis on kõigil teistel. Võib olla raske öelda ei, ent uskuge mind, see raskus on vaid ajutine. Moehullused on isereguleeruvad; need vaibuvad kiirelt. Ja kohe tuleb hoopis uus mänguasi, mis peab olemas olema. Vanemad, kes annavad moehullusele järele, peavad kaasas käima iga uuega; need, kes sellelt rongilt maha hüppavad, aga ei pea. Kui laps jõuab noorukiikka, ei tõuse ainult kaaslaste surve, vaid ka uusimate „hädavajalike" vidinate hinnad. Ja kuigi üksikjuhud või hootised järeleandmised selles võistluses (sest seda see on) võivad olla kahjutud, võib selline tee kokkuvõttes õõnestada laste moraalitunnet; nende vaatenurka sellele, mis on elus oluline. Mida kauem mängite kaasa seda pea-sammu-ja-edesta-teisimängu, seda raskem võib olla ka lõpetada.

Varsti pärast mu vanima tütre 8. sünnipäeva kingiti ühele tema sõbrannale väga kallis ja ihaldatud nukk. Järgnevatel kuudel said sellise nuku endale veel mitu tüdrukut. Need rasvase hinnaga nukud sobiks hästi moehulluse-kategooriasse, ent ma paigutan need siia, kuna nukud muutsid mängu dünaamikat aastaid sõbrustanud tüdrukute vahel. Mõnd aega oli kõik hästi. Mäng ei keskendunud ainult nukkudele ja neid jagati omavahel. Ent varsti oli kord harmooniline 6 tüdrukust koosnev rühm teravalt jagunenud on-nukk- ja ei-ole-nukku-liikmete vahel, nende vahel ringlesid tigeda mesilassülemina viha, haavatud tunded, kadedus ja konfliktsed liitlassuhted.

Rääkisime omavahel mõne ei-ole-nukku-tüdruku vanemaga. Üheskoos leidsime, et ükskõik kas me suudaks neid kalleid nukke endale lubada või mitte, ei tohi me survele järele anda. Paari nädala pärast märkasime, et haavatud tunded olid tervenenud. Ei-ole-nukku-tüdrukud olid edasi liikunud, hakkasid tegelema teiste asjadega ja olid neist haaratud. On-nukk-tüdrukud tundsid end nüüd oma eksklusiivses nukumängus mõneti isoleerituna. Nad hakkasid otsima teiste tüdrukute seltskonda ning tundsid taas suuremas rühmas huvi, mis toimub ja millest nad on ilma jäänud.

9. MÄNGUASJAD, MIS ÕHUTAVAD HÄVITAVAT MÄNGU

Paljud vanemad arvavad, et see käib ainult püsside ja muude relvade kohta. Tegelikult võib iga mänguasi mõnikord õhutada mängu, mis pole lõbus ega isegi mitte meeldiv. See kuulub „te tunnete selle ära, kui seda näete" kategooriasse. Rääkides kõigepealt mängupüssidest, on selge, et poisid teevad sageli toigastest või ükskõik millest mängurelvad. See ei häiri mind senikaua, kuni need on kujuteldavad ja mäng ei tee kellelegi füüsiliselt kahju. Üksikasjadeni täpsed plastautomaadid on aga samm edasi. Isegi siis, kui automaadid tegelikult ei tulista, näivad nad oma spetsiifilisuse ja detailirohke erilisusega vägivalda õigustavat ning isegi ülistavat. Võite leida uurimusi, mis toetavad mõlemat poolt selles küsimuses, ent minul isiklikult pole kahtlust, et vägivaldsed videomängud, filmid ja telesaated avaldavad ühtlasi negatiivset mõju laste mängule ning nende suhtlemisele teiste lastega.

10. SAMA TÜÜPI MÄNGUASJAD

Kas mäletate lugu nõia õpipoisist? Noor nõia õpipoiss, kes on jäetud üksi töökoda koristama, tüdineb varsti vee tassimisest ja põranda küürimisest. Nõiduse abil, mida ta täielikult ei valda, manab õpipoiss esile hulga luudasid, et need tema eest töö ära teeks. Peagi on aga meeletult pühkivad luuad, panged ja üleujutav vesi ta ümber piiranud. Kiiresti tõusev vesi ähvardab õpipoisi ära uputada. Täpselt sama võib juhtuda ka mänguasjadega. Need võivad paljuneda, näiliselt võluväel. Oletame, et teie lapsel on lemmikkaisuelevant, kes istub voodis aukohal, kui temaga parasjagu ei mängita. Teie, teie abikaasa ja kõik teised pereliikmed, kes näevad kiindumust inimese ja elevandi vahel, võivad saada innustust seda kiindumust taasluua ning ostavad elevandile vendasid-õdesid, teisi džungliloomasid ja igat muud laadi kaisukatest sõpru. Varsti on nendega kaetud kogu voodi. Loomi on liiga palju, et neid ringi tassida või nende eest neid mõnikord tolmuvannis jahutades või teed jooma kutsudes korralikult hoolitseda. Loomadele nimepanemisest on loobutud ja esialgne elevant näeb ühtäkki välja pisut kulunud, kuna on ümbritsetud nii paljudest uutest, kuid kaisutamata kaaslastest.

Foto: Shutterstock

Teil saab olema hulk klotse ja palle, palju kriite, nukuriideid ning mänge. Tegelikult saab teie lapse mänguasjade seas olema küllalt sama tüüpi mänguasju. Ent siiski, kui üks kiire võidusõiduauto on puhas rõõm, siis ei tähenda see, et neli tükki neljakordistab rõõmu. Kui teie lapsel on samast mänguasjast palju variante või koopiaid, kaaluge nende arvu vähendamist kergemini hallatavaks ja armastatavaks väikeseks rühmaks. Eriti tähtis on see siis, kui teie laps tunneb erilist kiindumust ja ustavust esialgse mänguasja (mitte selle kloonide) vastu.

Foto: Pegasus