Kui oled kaubanduskeskuses, raamatukogus, liftis või mõnes muus avalikus kohas, näitad üles viisakust ja hoida teistele ust lahti. See väike liigutus õpetab sinu last ümbritsevatesse inimestesse lugupidavalt suhtuma.

2. Hoolitsed looma või taime eest

Istutad koos oma lapsega taime, mille eest koos hoolitsema hakkate. Kui elamistingimused võimaldavad, siis kodulooma eest hoolitsemine on veelgi parem viis lapsele vastutustunnet ja järjepidevust õpetada. Näitad oma hoolitsemisega talle, et see pakub mitte ainult kohustust, vaid ka rõõmu ja rahuldust, sest taim lööb õitsele ja loom kiindub enda eest hoolitsejasse.

3. Loed raamatuid

Räägid oma lapsele, milliseid huvitavaid ja harivaid raamatuid parasjagu loed. Lugemishuvi ja suur sõnavara tuleb enamasti ikka kodusest eeskujust ja sinu lapsest kasvab laia silmaringiga noor inimene.

4. Lõbutsed ise ja lubad seda ka teistele

Sa ei riidle oma lapsega, kui ta puu otsas ronides püksid ära määrib, vaid näitad ka ise lapsele, et karbist väljas mõtlemine ja lõbutsemine on lihtsalt suurepärased! Mängid temaga lumesõda, joonistate liivale ja ta saab koos sinuga kogemuse sellest, et spontaansus ja lõbu muudavad elu ilusamaks.

5. Veedad oma sõpradega mõnusalt aega

Kutsud oma sõpru ja vanu koolikaaslasi koju külla grillima või lõunasöögile. Lähedased on sinu koju alati oodatud ja soojalt vastu võetud. Lubad oma lapsel sinu sõpradega suhelda, see avardab ta silmaringi ja aitab tal ka oma sõpruskonnas suhteid hoida. Näidates oma lapsele, kui nauditav on heade sõpradega kohtumine ja vestlemine, annad talle suurepärase sotsiaalse kogemuse tulevikuks.

6. Oled vormis ja naudid liikumist

Oled ise vormis ja kaasad ka oma lapse tegevustesse, mis eeldavad füüsilist liikumist. Trepist lippad jala, toitud tervislikult ja serveerid toitu kaunilt. Annad oma lapsele mõista, et hoolitsed oma hea vormi eest, sest see on sulle vajalik nii füüsiliselt kui vaimselt. Ka tema hakkab tervislikke eluviise hindama

7. Teed oma ostud targalt

Kui oled lapsega poes, siis arutled tema kuuldes majapidamiskulutuste tegemise üle. Mida tasub osta, mida mitte. Õpetad ta toiduainete puhul vaatama kilohindu ja majapidamistarvete puhul arutlema, kas kallim on ikka alati parem. Annad isiklikku eeskuju targast rahakasutusest, jättes näiteks ostmata tooted, mille puhul on selge, et enamuse hinnast moodustab pakend ja reklaamikulu. Kui ta on juba nii vana, et saab taskuraha teenida, siis annat talle ka see võimaluse. Ta õpib, et raha ei tule seina seest.

8. Viskad nalja!

Hea huumorimeel aitab elus alati edasi. Õpetad oma last vahet tegema, millised on heatahtlikud naljad ja millised mitte. Vaatad, et ka sinu enda naljad labased poleks. Itsitate koos millegi tõeliselt humoorika üle ja see õpetab teda, et nali liidab ja aitab häid suhteid hoida.

9. Kohtled vanemaid inimesi lugupidavalt

Kui sulle tulevad sugulased külla, siis hoolitsed nende eest viisakalt. Tunned huvi selle vastu, mis nende elus toimub, oled külalislahke ja ei räägi oma sugulasi taga. Vanemate inimeste suhtes lugupidav käitumine saab ka sinu lapsele iseenesestmõistetavaks.

Sulle tundub nüüd, et emaks olemine on tegelikult imelihtne? Loe lähemalt: Kas emaks olemine on tõesti maailma kõige tähtsam ja raskem töö?