• See pole üldse valus

Lubadus: "See ei tee sugugi haiget."

Tagajärg: Valutunne on väga subjektiivne. Näiteks plaastri eemaldamine võib sinu jaoks tõesti tühiasi olla, kuid lapsele võib see osutuda mitmes mõttes valulikuks. Esiteks, kui ta on valutundlik, teeb see talle füüsiliselt haiget ja teiseks teeb lapsele haiget see, et sa osutusid petturiks. Sina ju lubasid, et pole valus, aga tegelikult oli. Selle asemel, et lubada, et plaastri äravõtmine ei tee üldse haiget, ütle parem, et see võib veidi valu teha, kuid valu läheb ruttu üle.

  • Head und, kallis

Lubadus: "Olen kodus enne, kui sa magama lähed. Kindlasti olen."

Tagajärg: Ole ettevaatlik lubadustega, mille täitmist võivad mõjutada asjaolud, mille üle sinul endal mõju ei ole! Sa ei suuda kontrollida liiklusummikuid ja viimase hetke töönõupidamiste kestvust. Ütle oma lapsele pigem, et annad oma parima, et enne tema uinumist kodus olla.

  • Sa kohtud kindlasti oma sõbraga

Lubadus: "Täna ei sobi, aga ma luban, et viin sinu ja su sõbra nädala pärast mänguväljakule."

Tagajärg: Lapsed mäletavad detaile väga hästi. Kui sa oled talle lubanud, et mängib sõbraga järgmisel nädalal, siis peab ta seda väga hästi meeles ja tuletab seda ka sulle meelde, kui sõbraga kohtumise päev käes on. Parem on lapsele kindla lubaduse asemel öelda, et proovid tema sõbra vanematega kohtumise kokku leppida ja annad talle teada, mis päev selleks sobib. Vastasel juhul pettub ta sinus tõsiselt, sest tema jaoks on tähtis nii sinu usaldusväärsus kui sõbraga kokkusaamine.

  • Kui oled tubli, siis saad tasu

Lubadus: "Lähen sinuga kohvikusse, kui oma toa ära koristad."

Tagajärg: Last ära ostes ei soosi sa kuidagi tema enesemotiveerimise oskuse arengut. Selle asemel, et teda lubadustega midagi tegema meelitada, õpeta talle, et igaühel, ka temal, tuleb millegi eest, antud juhul oma toa korrasoleku eest, vastutada. Äraostmist ja meelitamist kasutades saavutad selle, et laps teeb midagi ainult siis, kui ta selle eest ka tasu saab. Päris hulluks kujuneb aga olukord juhul, kui peaksid ta meelitustega tuba koristama saama ja pärast teatad, et sul polegi kohviku jaoks aega, või et ta koristas liiga kehvasti ja ka sina ei täida nüüd oma lubadust. Mis usaldusest siin siis enam rääkida.

Jah, selliseid meetodeid on lapse motiveerimisel alati kasutatud, kuid mõned asjad peaks juba minevikku jääma. Tänapäevasest lähenemisest lastekasvatusele on pikemalt kirjas SIIN!

  • Sinust saab parim

Lubadus: "Kui sa nüüd oma kodutöö ära teed, saab sinust kogu klassi kõige targem laps."

Tagajärg: See pole sugugi kindel, et ta saab kõigist paremaks. Ja kui seda ei juhtu, siis arva ära, kes on lapse silmis reetur? Aita oma lapsel pigem õppimise väärtusest aru saada, selle asemel, et teda teistega konkureerima panna. Parem on öelda oma lapsele midagi sellist: "Kodutööd tehes õpid juurde palju huvitavat ja saad elus asjadest paremini aru."

  • Homme on kõik hästi

Lubadus: "Homseks on kõik halb möödas."

Tagajärg: Muidugi ei soovi vanemad näha, et nende lapsed kannatavad või midagi üle elavad, koolis norimist näiteks. Kuid selle asemel, et anda kindlaid lubadusi, et homme on kõik hästi, tasuks pigem üles näidata mõistmist ja arusaamist lapse tunnete suhtes. Sa ei tea kindlalt, milline on homne päev, kuid sa tead, et võid oma lapsele täna toeks olla. Ütle talle pigem, et mõistad, et tal oli raske päev ja seejärel võta aega, et ta ära kuulata.

  • Teeme seda järgmisel aastal

Lubadus: "Järgmisel koolivaheajal sõidame välismaareisile."

Tagajärg: Laps on vägagi valmis midagi erilist ootama ja sina tahad talle ka midagi erilist lubada. Aga ära anna kindlat lubadust, kui sa pole lõpuni kindel, kas suudad seda täita. Laps ootab lubatud sündmust terve aasta, räägib sellest kõikidele sõpradele, teeb plaane ja kui siis selgub, et sul tulevad tööasjad vahele või jääb rahast puudu, siis tunneb laps end petetuna. Ta tunneb ka, et on oma sõpradele valetanud ja et sina oled kõiges süüdi. Parem on talle öelda: "Üks puhkusereis järgmisel aastal oleks hea mõte, vaatame, kas saame raha kokku, et see ette võtta."

Ole oma lapsega aus. Siis usaldus säilib. Igapäevaseid näiteid selle kohta, kuidas vanemad enese teadmata oma lapsi emotsionaalselt väärkohtlevad, vaata SIIT!

Allikas: glo.com