Foto:Scanpix/PantherMedia

Küsige oma lastelt igasuguseid küsimusi ja lindistage vastused kas diktofonile või videole. Siis vahetage rollid ja vastake ise laste küsimustele. Rääkige videosse lugusid oma lapsepõlvest ja vanavanematest, meenutage kooliaega, toredaid ettevõtmisi sõpradega ja ka lastega. Laske lastel ka vanavanematega intervjuusid teha.

Saate kaks kärbest löödud ühe hoobiga — teil kõigil on filmides väga lõbus ja sellised pere ajalugu kajastavad videod on hiljem hindamatu väärtusega!

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kes ütles, et sünnipäevapidu võib pidada vaid üks kord aastas? Korraldage oma lapsele suvalisel päeval aastas veel üks tähtpäev koos külaliste, tordi, lillede, kallistuste ja lemmiksöögiga. Lihtsalt sellepärast, et see on tore ja jääb lapsele kindlasti kauaks ajaks meelde.


Foto:Scanpix/PantherMedia

Mis siis, et õues on juba külm ja pime, kodusele aknalauale saate ikkagi oma väikese "kasvuhoone” rajada. Pange pottidesse (sobivad ka tavalised moosipurgid) mulda ja seemneid ning vaadake, millise põnevusega lapsed iga päev uudistamas käivad, kas tema lilleke või petersell on juba nina mulla seest välja pistnud.


Foto:Scanpix/PantherMedia
Uuringud on tõestanud, et lapsed, kes söövad perega koos õhtust vähemalt kolm korda nädalas, suhtuvad toitu paremini kui need, kes krõbistavad oma toas arvutiekraani vaadates võileibu. Perega ühiselt einestavad lapsed ei pirtsuta nii palju, on valmis maitsma uusi roogasid, neil esineb vähem depressiooni ja toitumishäireid.

Astu samm edasi ja kaasa lapsed toiduvalmistamisse. Väikesed suudavad väga edukalt muna kloppida ja tainast segada, suuremad võivad kartuleid koorida ja jahu-piima-suhkrut mõõta, veel suuremad võiksid juba täitsa ise kogu perele õhtusöögi valmistada.

Siinkohal on oluline märkida, et lastel tuleb lasta natuke mäkerdada ja köök võib saada natukene räpaseks ilma, et sa sellest hirmus suure numbri teeksid ja pahandama hakkaksid. Õiendamine võtab kõigil igasuguse koos tegutsemise tuju ära.


Foto:Scanpix/PantherMedia

Andke neile ette mingi umbkaudne eelarve ja geograafiline mõõde (linna või maakonna piirides) ning las nad ise otsustavad, kuhu nad tahavad minna ja mida teha. Laske neil arvutada, palju kogu see lust maksma läheb (transport, piletid, toit), uurida, kuidas kohale saab, mis ilma selleks päevaks lubab, millised on võimalikud lisakulutused jne.

Selline ülesanne on väga hea harjutus iseseisvaks eluks ning laste enesehinnang tõuseb ja rind paisub uhkusest, kui nende planeeritud päev korda läheb.


Foto:Scanpix/PantherMedia

Või minge mõnda vaatama. Võrkpall, korvpall, jalgpall, ujumine, hoki jne — iga päev toimub mõni matš, mida on võimalik külastada, kui endal sportimiseks isu puudub. Koos lastega palli togimine ja reeglite selgitamine on neile muidugi oluliselt kasulikum. Sportlikku hasarti tekitab ka näiteks bowling või piljard, broneerige rada/laud ja andke tuld.

Soodsa ilma korral pole pikemat mõtlemist vajagi — välja saab selgitada pere kiireima jooksja, osavaima korviküti või parima kiviviskaja.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Matkaradasid on üle Eesti nii palju, et mõne leidmine ei ole eriline vaev. Kui linnast välja sõita ei viitsi, siis mõni park ikka lähedusse jääb.

Matka käigus saate perega koos olla, nautida värsket õhku, teha väikese trenni, õpetada lastele puid, põõsaid, linde, marju, seeni jms metsaelu, puhastada oma mõtteid ja lihtsalt üksteise seltskonda nautida.


Foto:Scanpix/PantherMedia

Ühel õhtul nädalas valige ise üks film, mis sobib tervele perele vaatamiseks, teisel õhtul laske lastel otsustada, kolmandal vaadake mõnda koduvideot. Valmistage mõnusad snäkid, mida filmivaatamise ajal näksida, kustutage tuled, pugege üksteisele kaissu ja nautige võimalust koos olla.


Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui kõik pereliikmed on juba piisavalt vanad ja oskavad lugeda, valige iga kuu üks raamat, mille kõik pereliikmed peavad läbi lugema ja kuu lõpus ühel õhtul istute kokku, et sellest raamatust pikemalt rääkida. Laske õhtut juhtida sellel pereliikmel, kes raamatu välja valis, aga olge valmis küsimuste ja teemaarendustega aitama.

Selline tegevus on väga arendav ja silmaringi laiendav, tekitab lastes huvi raamatute vastu ja on ekraanidele väga heaks alternatiiviks.



Foto:Scanpix/PantherMedia

Varuge koju hulgaliselt kunstitarbeid ja lähenege loovalt! Tehke kogu perega lahedaid kunstiprojekte, näiteks jäädvustage kõikide käe- ja jalajäljed, maalige portreesid ja autoportreesid, joonistage, rebige, kleepige või voolige oma unistuste kodu jne.
Käeline tegevus mõjub ka täiskasvanutele väga lõõgastavalt ja lastega koos meisterdada on väga lõbus ja mõnus.

Otsige internetist põnevaid asju, mida tasuks ka ise proovida. Missugused on näiteks kõige lahedamad trikitoidud viineritest, seda vaata SIIT

Allikas: parents.com