Vanematel paluti vastata järgmistele küsimustele nutiseadmete kasutamise kohta:

  • Kui keeruline on hoiduda uute sõnumite vaatamisest?
  • Kui tihti muretsed, et sõnum või kõne jääb vastamata?
  • Kas enda arvates kasutad oma telefoni liiga palju?

Järgmiseks küsiti telefonide ja perega aja veetmise kohta:

  • Kas kontrollid oma telefoni söögilauas, lastega mängides ja igapäevaseid toimetusi tehes? Kas vaatad telefoni lastega vestlemise ajal?

Ja lõpuks uuriti laste käitumist:

  • Kui tihti lapsed vinguvad või virisevad?
  • Kui tihti lapsed jonnivad?
  • Kas laps läheb kergesti närvi?
  • Kas lapses on märke hüperaktiivsusest või rahutusest?

Selgus, et 48% vanemate jaoks on normaalne, kui lastega mängimise või ühiselt söömise ajal korra telefoni kiigata. Paar-kolm „vahepeatust“ telefonis pereajal on nende jaoks täiesti igapäevane. 17% tunnistas, et kord päevas võtavad nad perega koos olemise ajal telefoni kätte. Ainult 11% kinnitas, et pereajal telefoni ei puutu. Kuigi vastused olid emadel ja isadel sarnased, tunnistasid emad rohkem, et telefoni liigkasutus on probleem.

Uurijad analüüsisid ka teisi faktoreid nagu vanemate stress, depressioon, sissetulek, haridus ja kui hästi vanemad omavahel läbi saavad ning ühiselt lastekasvatusse panustavad. Kõiki ajaolusid arvesse võttes jõuti järeldusele, et isegi vanemate vähene või normaalne nutitelefonikasutus viib laste käitumisprobleemideni nagu vingumine, hüperaktiivsus ja jonnihood.

"Me teame, et vanemate suhtlus lastega väheneb, kui nad kasutavad nutitelefone, ning see on murettekitav. Vanemal on raske korraga keskenduda kogu põnevale infovoole, mis nutiseadmest tuleb, märgata samal ajal lapse vajadusi ning kõige sellega korraga efektiivselt toime tulla,“ ütleb uuringu üks autoreid Jenny Radesky.

Asjal võib olla ka teine külg: lapse halb käitumine võib sundida vanemaid oma nutitelefoniaega vähendama ning rohkem tähelepanu lapsele pöörama. Aga nii kaugele ei ole ju vaja lasta olukorral areneda. Mõistlikum on anda lapsele kogu tähelepanu, mida ta vajab, ning telefonist Facebooki ja uudiseid lugeda siis, kui mudilane magab või on eemal.

Allikas: The Bump