Nahk on keha suurim organ. See on rakkude rühm, mis moodustab kokku õhukese, kuid väga tugeva ja pidevalt uueneva kaitsekihi. Naha uuenemisprotsess algab beebil juba enne sündi, kuid sellest hoolimata ei ole vastsündinu nahk sünnijärgselt kohe täiuslik, siidine ja sile. See võib olla hoopis kortsus ja kaetud kaitsekihiga, mis esimese nädala jooksul tasapisi maha koorub. Esimestel päevadel võib beebi nahk ka punetada ja ketendada. See on loomulik reaktsioon, sest laps on sündides läbinud suure muutuse. Ta on sattunud õhu ja mikroobide kätte.

Üldjuhul paraneb ketendav ja punetav nahk ise ning sellele ei ole vaja ülemäära tähelepanu osutuda. Kaitsekiht koorub maha ja nahk muutub ühtlasemaks. Punetus, mida esineb sageli just randmete, põlvede ja jalgade piirkonnas, kaob ajapikku ja vastsündinu organism harjub uue elukeskkonnaga.

Esimese paari nädala jooksul laps kohaneb ja ka tema nahk muutub. Beebi eest hoolitsedes tuleb olla ettevaatlik, sest vastsündinu nahk ja immuunsüsteem on väga tundlikud. Erinevad kemikaalid, lõhna- ja värvained rõivastes, pesuvahendites ning beebitoodetes võivad põhjustada nahaärritust, kuivust, hõõrdumist ja löövet. Kaitsmaks last nahaprobleemide eest, tuleb tooteid valida hoolikalt ja teadlikult. Tähelepanu tuleb pöörata ka nende toodete koostisele, millega beebil otsekontakt puudub.

Vastsündinu naha eest hoolitsemisel kehtib enamasti ütlus „mida vähem, seda parem”. Siin on mõned nipid, kuidas imikut allergiate ja löövete eest kaitsta.

  • Hoidu tungivast soovist beebit pidevalt vannitada. Alla aastase lapse rohkem kui kolm kord nädalas vannitamine võib viia naha välispinnalt selle loomuliku kaitsekihi. Tagajärjeks võib olla väga kuiv ja tundlik nahk.
  • Vannita beebit 2–3 korda nädalas, vahepeal puhasta lihtsalt tema suu- ja mähkmepiirkonda.
  • Peapesuks võid proovida pisut paksema koostisega šampooni, sest see ei lähe nii kergesti silma.
  • Väldi niiskete salvrättide kasutamist.
  • Kõige parem vahend, millega beebi nahka hooldada, on puhas vesi. Mähkmepiirkonna puhastamisel võid kasutada ka voolavat kraanivett.
  • Pärast vannitamist kuivata beebi väga hoolikalt ära, sest vastasel juhul võib nahk, eriti voldivahed, kõrvatagused, kaenlaalused ja kubemepiirkond, hauduma minna.
  • Kui nahk on kuiv, haudub või on põletikuline, tuleb kasutada spetsiaalseid imikute nahahooldusvahendeid.
  • Kuiva nahka võiks päeva jooksul ka korduvalt kreemitada. Seda võiks teha 2–3 korda päevas.
  • Nahaprobleemide, näiteks punetuse, põletiku või lööbe korral tuleks kindlasti perearsti poole pöörduda.

Ka beebitooteid vali hoolikalt. Eelista lõhnatuid variante, sest kemikaalid, lõhnaained ja värvained võivad põhjustada nahaärritust, kuivust, hõõrdumist ja löövet. Riiete pesemiseks kasuta pesuvahendit, mis on tagasihoidliku koostisega, lõhnatu ja värvainevaba. Selleks on ideaalne spetsiaalne lastepesupulber või -seep. Jälgi, et beebi riietega koos ei satuks pesumasinasse teisi väga määrdunud riided. Maksimaalse ohutuse tagamiseks võib imiku riideid pesta teistest eraldi.

Mähkmelööbest punetav pepu on üks peamisi imikutel esinevaid probleeme. See kimbutab pea igat alla aastast last, kes kannab mähet. Olgugi, et enamikul juhtudel see arsti pilku ei vaja, vaid paraneb iseenesest, on siiski ka juhtumeid, kus arsti visiit on olulisel kohal. Mähkmelööbe ravimiseks tuleb beebi nahk puhta ja kuivana hoida. Loe selle ravi kohta lähemalt SIIT.

Vastsündinu nahka võiks ka regulaarselt masseerida, sest imik igatseb hella ja rahustavat puudutust. Nii saab ühtlasi anda edasi sooje tundeid, energiat, armastust ja kiindumust. Laps igatseb ja vajab ema puudutust, see loob turvatunnet ja mõjub rahustavalt. Ka lapse uni võib seeläbi paraneda. Masseerimine ja lähedustunne aitavad võidelda isegi haigustega ja parandada immuunsüsteemi.

Jaga
Kommentaarid