Sisenesime ahviliste alale ja kõndisime vaikselt ringi, kahel pool teed laiumas puurid kõiksugu esikloomalistega, kui äkki nägime sealsamas, väljaspool puuri ja otse meie silme kõrgusel, istumas kaht leemurit – ühel beebid kõhu küljes rippumas. Seisatasime kogu perega ega osanud kuidagi reageerida – kuidas nad puurist välja on sattunud? Eneselegi märkamatult hakkasime kõik sosistama lootuses, et loomad siis ei ehmu ega page. Olnud seal paar minutit neid vaadanud, otsustas esiklaps Anete, et tema julgeb üht tasamisi katsuda. Kõik teised jälgisime liikumatult. Tüdruk lähenes leemurile imevaikselt ja tegi talle seljale pai. „Tahan ka paitada,“ teatas vaatepildi peale viiene Emil. „Ei, Emil, sa ei taha!“ vastas isa resoluutselt, ise hirmust kange. „Tahan küll,“ jäi poiss enesele kindlaks.

„Järjest enam näen lastekasvatamisel nõrkusi, mis tulevad mu oma iseloomust. Vahel mõtlen näiteks, kas mu poeg on liiga tundlik. Kas peaksin temast rohkem lahti laskma? On suur vaev ja oskus, kuidas lasta tal iseseisvuda,“ mõtiskleb seekordses kaaneloos Maiken Pius. „Kuule, on see ikka tark mõte? Kuule, sa võid nii kukkuda!“ toob ka Priit välja tunded, kuidas peab igal sammul iseendaga võitlust, et lasta lastel ise proovida, ise õppida, neid mitte aina kontrollida.

Kust jookseb piir liigse kontrolli ja eluterve hoolitsuse vahel?

Arvan, et see ongi üks lapsevanemate suurimaid võitlusi ja dilemmasid – tahaks ju neid kaitsta. Liikluse eest, isekate inimeste eest, tundmatute loomade eest, ettearvamatute juhtumiste eest. Ometi teame, et vaid ise proovides õpivad nad enda eest seisma, ise otsuseid vastu võtma. Miks see siis nii raske on? Kust jookseb piir liigse kontrolli ja eluterve hoolitsuse vahel?

Emil siiski sai leemurile pai teha. „Issi, ta on sama pehme nagu vatitups!“ Hiljem tuli tee peale leemureid aina juurde ning me saime aru, et need kaks polnudki kogemata puurist pääsenud, vaid neil oligi lubatud seal vabalt ringi liikuda. Kõik nad lubasid end silitada ja näisid seda lausa nautivat. Lastele kindlasti üks reisi esielamusi.

Elin

Kuula Delfi Taskust vahvaid unejutte

Perel ja Kodul on Delfi podcast’ide keskkonnas nüüd oma unejuttude kanal. Sealt saavad kõik lapsed igal õhtul vahvaid unejutte kuulata. Praegu on kuulamiseks 24 juttu, mille autorid on Pere ja Kodu lugejad ning nende lapsed. Ajaga lisandub lugusid juurde. Mine vaata täpsemalt perejakodu.ee/unejutud.

Otsime liigutavaid sünnituslugusid

Armsad värsked emmed! Kui sul on alla aastane beebi ning oled enda jaoks kirja pannud või panemas tema liigutavat sünnilugu, jaga seda ka meie lugejatega. Sünnilugusid avaldame ajakirjas regulaarselt. Avaldamisele minevate sünnituslugude autoritega võtame ühendust ja maksame ka honorari. Saada oma sünnituslugu juba täna perejakodu@perejakodu.ee.

Jaga
Kommentaarid