Tõenäoliselt on laps teiega autos kaasa sõitnud juba sestpeale, kui sammud sünnitusmajast kodu poole seadsite. Niipea kui pisike hakkab rohkem maailma avastama, mis juhtub tavaliselt umbes kolme kuu vanuselt, on aeg teha auto lapse jaoks turvaliseks.

Veenduge, et ustel oleks lapselukk rakendatud, nii et neid ei saaks seestpoolt avada

Lüliti asub tavaliselt ukse lukustusmehhanismi all (jääb varjule, kui uks on suletud). Kasutage ukse ja akna automaatlukustust, et hoida laps turvaliselt autos ja tagada, et ta ei saaks midagi aknast välja visata. Automaatsete akende kasutamisel jälgige alati hoolikalt, et lapse väikesed sõrmed ei jääks vahele. Vanemal autol keerake uks lihtsalt lukku.

Veenduge, et laps ei oleks otsese päikesevalguse käes

Kasutage näiteks aknakatet. Ärge jätke mitte kunagi last üksinda autosse – isegi mitte minutiks. Kasulik nipp on autoukse lahti jätmine, kuni laps autost väljas. Loomulikult on üsna ebatõenäoline, et unustaksite oma lapse autosse, kuid seda on siiski juhtunud. Üks viis selle takistamiseks on panna käekott tagaistmele või paigutada tahavaatepeegel nii, et näeksite last.

Millal loobuda turvahällist?

Kui laps on jõudnud turvahälli maksimaalse pikkuse või kaaluni (tavaliselt 9–18 kuud), on aeg võtta kasutusele uus turvatool. Pidage meeles, et selg ees turvatooli on soovitatav kasutada võimalikult kaua – vähemalt kaks esimest aastat. Valige alati ametlikult heakskiidetud turvatool, mis sobib teie lapse vanuse, kehakaalu ja suurusega. Pöörduge abi saamiseks korralikku lastetarvete poodi.

Lapse kasvades peate tema ohutuse tagamiseks ostma erinevaid turvatoole, mis vastaksid tema kaalule ja pikkusele.

0 kg kuni 10 kg
Pikaliasendis või külgsuunas paigaldatav turvahäll, tahapoole suunatud turvahäll või tahapoole suunatud turvatool koos turvarihmadega

0 kg kuni 13 kg
Tahapoole suunatud turvahäll või tahapoole suunatud turvatool koos turvarihmadega

9 kg kuni 18 kg
Taha- või ettepoole suunatud turvatool koos turvarihmade või kaitsepiirdega

15 kg kuni 25 kg
Taha- või ettepoole suunatud turvatool (kõrge seljatoega turvaiste või turvapadi) koos turvarihmade või kaitsepiirdega

22 kg kuni 36 kg
Taha- või ettepoole suunatud turvatool (kõrge seljatoega turvaiste või turvapadi) koos turvarihmade või kaitsepiirdega

Kuidas paigaldada turvatooli?

Lapse turvatooli ohutuks paigaldamiseks leiate täpsed juhised auto kasutusjuhendist ja turvatooli juhistest. Kui neid on keeruline järgida, võite vaadata kasulikke videoid internetist tootja kodulehelt. Kontrollige, kas tool on nõuetekohaselt paigaldatud ning turvavöö õigesti kinnitatud ja hõlpsasti juurdepääsetav. Kui te pole selles kindel, pöörduge abi saamiseks kohalikku liiklusohutusametisse.

Kui lähete sõitma, nii et laps on autos, võib teil reisi ajal tekkida vajadus mähet vahetada.
Kiireim viis teel olles mähkme vahetamiseks on kasutada püksmähet. Nüüd on teie auto turvaline, beebi kuiv ja õnnelik ning saate taas rõõmsalt teele asuda.