2. Sa vannud ja ropendad autos
Ka kõige rahumeelsemad ja leebemad meist võivad ummikus või jaburas liiklussituatsioonis ägestuda ja kaasliiklejate poole ebaviisakaid žeste ja vihaseid sõnu lennutada. Kui oled üksi autos, pole hullu, aga peaksid ka siis proovima end kontrollida, sest kui oled harjunud teisi autojuhte sõimama, teed sa seda ka siis, kui lapsed on tagaistmel ja kuulevad igat su sõna...

3. Sa ei jõudnud lapse esinemisele
Lapse esinemine, milleks ta on kuid harjutanud, on muidugi väga oluline, kuid iga kord ei ole lihtsalt võimalik lapse edust osa saada. Eriti siis, kui esinemisi on kuu aja jooksul mitu tükki. Selle asemel, et end piitsutada ja endale tuhka pähe raputada, meenuta nii talle kui endale, mitmel varasemal esinemisel sa oled käinud ja luba (ning pea seda lubadust!) järgmine kord kindlasti kohal olla.

4. Sa ei aita teda kodutöödes piisavalt palju
Sa jõuad töölt väsinuna koju ja hakkad perele õhtusööko valmistama, kuid laps tuleb just siis sinult koduste ülesannete lahendamisel abi paluma. Sa küll üritad, kuid ei suuda samal ajal sibulat hakkida ja matemaatikavõrranditesse süveneda, laps saab su peale vihaseks ja sa tunned end läbikukkununa.
Ära muretse - sa ei peagi lapse eest võrrandeid ära lahendama, see peabki jääma lapse ülesandeks. Lülita elektroonilised vidinad välja (see juba näitab, et paned tähele ja osaled õppeprotsessis ja see on oluline tegevus) ja kuula, mida ta sinult küsib ning vasta, kui oskad.

5. Sul on alati kiire
Emadel ongi tavaliselt kiire tööasjadega, pesu pesemisega, põranda pühkimisega, lõunasöögi valmistamisega, järgmiseks koolipäevaks asjade valmis panemisega jne. Kui sa lõpuks oled kõige sellega valmis jõudnud, märkad, et sa polegi sel päeva jõudnud oma laste ja abikaasaga kvaliteetaega veeta. Kui homme vea parandad, ei ole midagi hullu lahti!

6. Su küpsetised ei õnnestu alati
Kui naabrinaine on suuteline poole tunniga küpsetama 100 perfektse välimusega ja imemaitsvat muffinit, püüad sina muffinipulbriga hakkama saada ja lõpuks tulevad ahjust välja ikkagi mingid lamedad plönnid.
Ära põe, kõik ei olegi küpsetajateks loodud. Kui naabrinaine teeb häid kooke, siis sina käid oma ja naabrilastega ujumas ja ratsutamas ja mängid nendega ning oled seetõttu kõikide ümberkaudsete lemmikemps!

7. Paned lapsed võimalikult vara magama, et rahu ja vaikust saada
Pärast töö- ja koolipäeva on teil niigi vähe aega koos veetmiseks, kuid tihti suudad sa mõelda ainult sellest, kuidas oma lapsed kiiresti jalust ära saada, et kõrvad natukenegi puhata saaks. Kui põnnid on voodis, on küll rahu majas, kuid sinul piinlik - mis ema sa selline oled, et ei taha oma lastega koos olla... Tegelikult on nii, et need paar lapsevaba tundi, mis saate kallimaga koos veeta, on teie suhte jaoks elutähtsad ning peaksite mõlemad meeles pidama, et õnnelikel vanematel on õnnelikud lapsed. Seega kasutage neid vabu hetki mõnuga ja süümepiinadeta ja järgmisel päeval on teil mõlemil mängimiseks jaksu rohkem.

8. Sa kaotad enesevalitsuse
Õiged emad ju ei karju kunagi oma laste peale ega kasuta ebaviisakaid sõnu, eks... Vale! Igal vanemal viskab aeg-ajalt "kaane pealt" ning nad kasutavad väljendeid, mille üle nad eriti uhked ei ole. Eriti jõle on pärast neidsamu väljendeid laste suust kuulda... Kuid siin ei aita muu kui range enesekontroll ja teadmine, et lasteaias ja koolis õpivad lapsed väga kiiresti veel palju hullemad väljendid selgeks.

9. Vaidled abikaasaga laste kuuldes
Oled lugenud kümnetest lapsekasvatusraamatutest, et lapsed peavad kasvama teadmises, et vanemad on alati ühel nõul, nad on õnnelikud, armunud ja nad ei tülitse kunagi. Ometi leiad sa end tihti abikaasaga mõne otsuse üle tuliselt vaidlemas võõi koguni tülitsemas ning märkad siis, et lapsed seisavad kohkunud näoga ukseavas ja kuulavad. Lapsed
õpivad eluga toime tulemist ja suhtlemist oma vanematelt ja kui näitate neile, kuidas aus ja õiglane vaidlemine käib, on see neile hea õppetund. Süüdistamine, teineteise solvamine ja vihaselt karjumine muidugi ei ole õigustatud, siis peate teineteise ees vabandama ja lastele selgitama, et igaühel võib vahepeal juhe kokku joosta ja seegi on normaalne.

10. Su lapsed on tõelised marakratid
Sa ei suuda mõista, kuidas nad suudavad end nii kiiresti ära mäkerdada ja oma riided ära lõhkuda ja valel ajal valesid asju öelda. Miks nad paigal ei püsi, miks nad keset sünnipäevalaulu kulli mängima hakkasid ja sünnipäevalapse ümber lükkasid...miks nad ei võiks olla rahulikud, viksid ja viisakad nagu naabrinaise lapsed?!
Siinkohal tasuks sul nii endale kui teistele meelde tuletada, et lapsed on lapsed ja nende jaoks on esmatähtis mäng ja lõbu, mitte riided ja viksilt ja viisakalt surmigaval üritusel paigal istumine! Lapsed on nad ainult väga lühikest aega!

Allikas: iVillage