Paljud mõtlevad, et miks reisida koos väikeste lastega, kui nad seda tulevikus suure tõenäosusega isegi ei mäleta. Lapsed ei pruugi tõesti päris pisikesena läbi tehtud reisi mäletama jääda, kuid väkese lapse jaoks on vanema läheduses oldud aeg alati parim. Päris väikesele sobib vanema energiaväljas ehk reisil kaasas olemine kindlasti rohkem kui emast eemalolek. Lasteaiaealised naudivad perereise eelkõige seepärast, et siis on vanematel aega ja tahtmist nendega lõbutseda. Kõige rohkem oskavad uuringute järgi perega reisimist hinnata aga eelteismelised. Uuringud näitavad, et just positiivsed mälestused püsivad inimestel kõige kauem meeles ja annavad ettekujutuse sellest, missugune on nende elu.

Laps õpib paremini maailma mõistma

Reisimine on parim viis tutvustada lapsele erinevaid kultuure ja traditsioone. Laps õpib mõistma, et meie eripärad teevadki meid nii erakordseteks. Palju reisivad inimesed on avatumad, tolerantsemad, paremad suhtlejad ja kriisiolukordade lahendajad. Samuti ei tee nad igast asjast probleemi. Reisimine liidab peret ja kasvatab sinu lastest mõnusad tegelased. Ja väga tähtis on lastega reisimise juures see, et tunneksite koju naastes rõõmu ka selle maa üle, kus te alaliselt elate.

Ajalugu, geograafia ja arhitektuur muutuvad põnevaks

Mida rohkem last reisi planeerimisse kaasata, seda põnevam tal on ja seda suurema huviga elab ta reisi ajal kõigele kaasa. Kus asub järgmine sihtkoht kaardil? Mis riike te juba külastanud olete? Mis mered, ookeanid või naaberriigid teie ümber on? Milline ilus hoone – kas me saame internetist järele uurida, kes selle disainis? Kes küll selles kindluses elanud on? Reisil tundub õppimine kõike muud kui igav!

Laps areneb väljaspool nelja kooliseina

Kas klassiruumis saab näha mägesid, puid, lehti, lilli, vihmausse, vanu kindlusi või fossiile? Arvatavasti, aga ainult õpikulehtedelt. Miski ei arenda aju kiiremini kui kõikide oma meelte kasutamine. Kas avastasid lapsega reisil midagi lahedat? Siis katsuge, nuusutage, kuulake, vaadake ja arutlege! Benjamin Franklin on kunagi öelnud: „Ütle mulle ja ma unustan, õpeta mulle ja ehk ma isegi mäletan, kaasa mind ja ma saan kõik teadmised selgeks!”

Reisimine loob lapsel sideme loodusega

Taluloomad, lilled, juurviljad, puud, muru ja putukad – kõiki neid asju võetakse tänapäeval liiga iseenesestmõistetavalt ja paljud linnalapsed pole taluloomi isegi lähedalt näinud. Koos lapsega matkates või telkides anname talle võimaluse loodust ka päriselt tunnetada ja sellest osa saada. Reisimine ja just looduses seiklemine on hea viis kasvatada üles loodusega tasakaalus õnnelik laps, kes mõistab, et selleks, et end tõeliselt täis laadida, tuleb minna metsa, mitte telefoni.

Foto: Shutterstock

Reisimine arendab kohanemisvõimet

Lapsel, kes on ööbinud mägedes telgis või reisil autos, ei tule enamasti kuskil uinumisega probleeme. Reisiplaanid kulgevad harva täpselt plaani järgi ja spontaansus on tihti märksõna number üks. Isegi rutiini hindavad lapsed õpivad reisil veidi lõdvemalt võtma ja muutustega paremini kohanema.

Reisimine julgustab lapsi end julgemalt väljendama

Lastelt tasub reisi ajal ja pärast seda küsida palju küsimusi. Uurida, mis neile meeldis, kuidas erinesid reisil nähtud inimesed ja traditsioonid kodumaa omadest ning mida lapsed õppisid. Kuhu nad sooviksid veel minna? Oma kogemuste jagamine julgustab last avatult suhtlema ja oma arvamust kujundama.

Reisimine arendab suhtlemisoskust

Klassiruumis on laps ümbritsetud ainult teiste endavanuste lastega. Suheldakse suuresti kooliteemadel. Reisimine annab lapsele võimaluse näha ja rääkida kõiksugu inimestega erinevatest vanusegruppidest. Nad õpivad suhtlema võõrast rahvusest inimestega ning võõras keeles esmaseid asju ajama. Nad kasvavad julgemaks ja enesekindlamaks.

Laps õpib kannatlikkust

Lapsed on oma loomult uudishimulikud ja nad võivad muutuda väga rahutuks, kui nad auto tagaistmel või lennukis mitu tundi paigal istuma peavad. Reisimine õpetab, et mõnikord võtavad head asjad aega, seda ka igapäevaelus. Tänapäeva lastele on oskus midagi kannatlikult oodata suur väärtus.

Reisides saame võimaluse nautida puhast loodust

Need, kes ei ela Eesti suuremates linnades, ei mõtlegi sellele, et linnalaste jaoks on päris puhta õhu nautimine enamasti ainult nädalavahetuse väljasõidu rõõm. Linnas hingame paratamatult iga päev sisse tohutult heitgaase. Loodusesse – metsa, mägedesse või maale – minek on tõeline terviseturgutus.

Reisi ajal puhkame digitaalsest maailmast

Üks lastega reisimise suurimaid boonuseid on see, et veel võib leida kohti, kus lihtsalt pole võimalik tehnikat kasutada. Olgu tegemist tühja aku, levi puudumise või lihtsalt karmide vanematega – reisi ajal pannakse telefon käest ja nauditakse hetke. Digisõltuvuses lastele on see suurepäraseks võõrutuskuuriks. Väga võimalik, et esimestel päevadel on nad tõesti rahutud ja tujukad, kuid peagi muutuvad nad vahvateks seiklejateks.

Reisil muutub pere lähedasemaks

Kõige parem võimalus koos perega aeg maha võtta on just reisil. Lapsed ja vanemad õpivad üksteise kohta kindlasti midagi uut. Tavaliste argiaskelduste keskel ei ole meil tihti mahti oma pereliikmeid päriselt kuulata. Nähtud kohad ja kogetud elamused võimaldavad laskuda sügavatesse ja intrigeerivatesse aruteludesse maailmaasjade ning iseenda arengu üle.

Ükskõik, kas otsustad minna autoreisile Euroopasse või nädalavahetuseks riigi teise otsa metsa matkama – võta oma laps kaasa.
Reisimine avab silmad ja hinge.