Vaipade puhastamiseks pole sul maja muud, kui vesinikperoksiidi (jah, sedasama, millega puhastad haavu), vett ja sidrunimahla.
Võta tumedamat värvi pudel, täida see 1/3 ulatuses vesinikperoksiidiga, 2/3 lisa vett ja lisa ka 5 tilka sidruniõli.
Peroksiid eemaldab mustuseplekid ja sidrun aitab kaasa kleepuvate osakeste eraldumisele.
Pihusta seda segu vaibale, oota minut ja seejärel hõõru harjaga üle. Segu aitab mustusel vaiba ülemistesse kihtidesse kerkida. Pühi nüüd vaip köögipaberiga puhtaks ja kuivaks. Korda seda, kuni vaip on nagu uus!

Foto:Shutterstock

Kõiksugu udupeene sodi (näiteks litripuru ja kullasära), mida ka vapraim tolmuimeja kätte ei saa, saab koristatud ühe hea kleepuva riiderulli abil.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Sinu pisikese Picasso joonistuste mahasaamiseks seintelt kasuta näiteks seepi ja vett (aga kuivata hiljem seina fööniga ja ära seda ka liiga märjaks tee). Proovi ka soodast ja veest tehtud pastat, kustutuskummi, Cif kreemi, Mr Properit, aknapesuvedelikku ja muud sellist, sõltuvalt, kuhu ja millega on joonistus tehtud. Kui seina värvid, siis parim valik on poolmatt, selle pealt jäävad pleki eemaldamise jäljed kõige vähem näha.

Foto:Scanpix/PantherMedia
Kui Lego klotsid on kõiksugu magusaga kokkupuutumisest kleepuvad ja tundmatule ollusele on külge haakunud hulgaliselt ka tolmu ja karvu, siis nende pesemine on tüütumast tüütum. Sa ei pea seda kõike tõesti ükshaaval ära nokkima hakkama. Pane legoklotsid lihtsalt pesemisvõrku (sinna, kuhu käivad õrnad asjad, sukkpüksid ja aluspesu) ja koos võrguga pesumasinasse. Vali kuum vesi, kuid tsentrifuugi pole ilmselgelt tarvis. Kui pesed pesumasinas ka spordijalatseid, siis vali sama režiim. Klotsid näevad masinast välja tulles välja nagu uued. Raputa pesukotti pisut, et vesi välja valguks ja riputa koos kotiga kuivama. Suuremate plastmassist mänguasjade puhul kasuta nõudepesumasinat. Aga vaata, et sa sinna patareidega asju ei pane. Ja kui sinu plastmassist prügikühvel on laste kleepuva sodi koristamisest niisama kleepuvaks läinud, pista ka see nõudepesumasinasse.
Foto:Scanpix/PantherMedia

Väikesed lapsed oksendavad palju ja igale poole. Kõige lihtsam on see okse ära koristada tavalise sooda abil, puista sooda lihtsalt oksele peale, oota, kuni see sisse imbub ja pühi kokku, hiljem võid veel korra soodat määrdunud kohale puistata ja siis pärast kuivamist juba tolmuimejaga koha puhtaks tõmmata.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Ikka juhtub, et lapsed pissivad öösel kogemata voodisse. Uriin jätab küllaltki ebameeldiva lõhna lapse riietele ja voodipesule. Proovi pesule lisada pool topsitäit valget äädikat, et haisu eemaldada. Sooda ja vesinikperoksiid on madratsi puhastamisel taas imelised abimehed. Pärast seda, kui oled ära kuivatanud nii palju uriini, kui võimalik, siis kalla plekikoht üle vesinikperoksiidiga. Lase sellel umbes 5 minutit mõjuda ja siis kuivata piirkond rätikute või köögipaberiga.
Lõpuks, pärast madratsi kuivamist, raputa söögisoodaga üle terve ala, kus uriiniplekk oli ja lase sellel 24 tundi seista. Järgmisel päeval eemalda sooda tolmuimejaga. Madrats peaks olema puhas ja lõhnavaba.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Laste plastmasstopsid, kust nad oma jooke joovad ja need siis diivani vahele peidavad, hakkavad mõnikord ikka hirmsal kombel haisema, eriti, kui seal sees on olnud piim. Ja siis ei saa seda haisu plastamassilt ka pestes kätte… kui sa neid just äädika abil puhtaks ei tee. Pane osadeks võetud topsid — pudelid kuuma vee ja äädika sisse ööseks likku ning järgmisel hommikul pese nõudepesumasinas üle. Ongi korras! Äädikas on abiks ka keedukannult katlakivi eemaldamisel. Pane kann vett täis, lisa sorts äädikat, keeda vesi läbi ja kann on seestpoolt nagu uus!

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui lapse nuku juustest on saanud uskumatu pusa, siis sega kokku pesupehmendaja ja pisut vett, pane väikesesse pihustisse ja kasuta seda kui pihustatavat balsamist ja nuku juuksed muutuvad taas kammitavaks ja kaunilt siledaks.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui murrad pead, kuidas saada oma teismelise särkidelt ära higiplekke, siis lahendus on lihtne — pigista plekile sidrunimahla, siis lisa soodat, hõõru plekikohta käte vahel, justkui peseks, siis loputa ja plekk peaks läinud olema. Mida värskem on plekk, seda paremini sellest lahti saab.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui autoistmed on laste poolt kokku mäkerdatud sulanud kommide, piimaplekkide, magusa joogi jälgede, sulanud šokolaadi, kohukese ja saapajälgedega ning sul tuleb seda puhastama hakata, siis ei maksa kohe atakki saada. Täiesti tavalised vahendid on sulle siin kõige paremaks abilisteks. kõigepealt tee istmed tolmuimejaga puhtaks ja noki kommitükid välja. Võta 1 tass nõudepesuvahendit, 1 tass äädikat, 1 tass soodat, spreipudel, puhastushari. Pihusta, harja, lase kuivada, tõmba tolmuimejaga üle ja tee veelkord! Eriti hea, kui sul on aurupuhastaja, siis saad viimase etapina teha istmed üle ainult kuuma veega aurupuhastust tehes.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Probleemiks on see, et lapse mänguasjad on pidevalt laiali? Lepi temaga kokku, et korraga tohib ta võtta mängimiseks ainult niipalju asju, kui mahub padjapüüri sisse. Kui ta tahab oma mänguasjadega ühest toast teise minna, siis saab neid samuti padjapüüri sees tassida ja loomulikult, kui mäng on läbi, tuleb lapsel oma asjad taas padjapüüri sisse korjata ja oma kohale viia. Kui imelik see sulle ka ei tundu, lapse jaoks on see padjapüüriga mässamine justkui põnev mängu osa. Eriti, kui see on mingi ägeda pildiga padjapüür!

Foto:Scanpix/PantherMedia

Püsivat jälge lubav marker on viimane asi, mida sa oma kodus, kus kasvavad väikesed lapsed, näha soovid. Kuid millegipärast avastad ikka, et kuidagi on selle markeriga sinu naturaalpuidust laud kokku soditud. Mis siis ikka, võta tuub valgendavat hambapastat, kata sellega kogu plekk ja hakka kas švammi või mikrofiibrist lapiga nühkima. Nühi nagu hull ja lõpuks ongi plekk läinud!

Foto:Scanpix/PantherMedia

Tenniste kangaosa võid südamerahus tavalise lasteseebi või majapidamisseebiga pesta. Hambapasta ja tegelikult ka Cif pasta on suurepärased abimehed ka siis, kui on vaja lapse tenniste kummiosa puhtaks saada. Kata aga määrdunud osad pastaga ja kasuta küürimiskäsna nühkimiseks, loputa, kuivata ja imetle oma kätetöö tulemust.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Igaüks, kellel on väikesed lapsed, teab, et banaani ja mahla plekid võivad olla tõelised vaenlased, kui nad puuvillase kanga peale satuvad.
Segu nõudepesuvahendist, vesinikperoksiidist ja köögisoodast eemaldab ka need plekid. See on hea asendussegu, kui sa ei soovi, et sinu beebi riided puutuksid kokku kangete plekieemaldusvahenditega.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Laste pehmed mänguasjad on varem või hiljem olukorras, kus nad näevad välja nagu vanad närud. Kui on vaja vaid pinnapealsemat puhastust ja sa ei taha mänguasja puhvis olekut rikkuda, siis kasuta nõudepesuvahendi ja vee segu. Puhasta vahuse švammiga pealsipind ja kuivata köögirätikuga. Kui mänguasi on siiski päris must, pane see pesumasinasse ja vali villase pesu või käsipesu programm. Nii nagu kontrollid enne mehe pükste pessupanekut üle taskud, kontrolli nüüd, kas pole mänguasjadel sees patareisid. Vali külma pesu programm, sest sa ei tea, kas mänguasi võib värvi anda.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui lapse näts on jäänud puuvillase riide külge, pane riideese sügavkülma. Pärast hõõru/kraabi külmunud näts riide küljest ära.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Need päästavad su kindlasti mitmel korral suuremast jamast, sest kohe, kui laps on midagi laiali ajanud, saad selle koha salvrätiga puhastada. Mida värskem plekk, seda kiiremini saad selle eemaldada. Ka lapse porised jäljed saad esimese istme seljatoelt niiske rätiga kõige paremini eemaldada.

Foto:Scanpix/PantherMedia

Kui hoovi peal on suured plastmassist liumäed või muud laste mänguasjad, siis tee ämbrisse nõudepesuvahendist vaht, harja liumägi kõvasti üle ja loputa veega. Survepesur on muidugi superabiline. Kui suur põrandavaip on üleni määrdunud ja põrandavaiba jaoks mõeldud puhastusvahend sulle liiga kange lõhnaga (ning ka liiga kallis) selle suure pinna puhastamiseks tundub, siis kasuta parem villasele mõeldud pesupesemisvahendit või tavalist šampooni. Hea on suurt vaipa pesta kas vanni põhjas, pesemisruumi põrandal, terrassil või hoopis täispuhutavas lastebasseinis. Lapsed lasevad hea meelega vahusel vaibal liugu ja pesevad selle ise ära.