PUHU SEEBIMULLE

Kas oled märganud, kui õnnelikuks muutuvad lapsed, kui anda neile kätte seebimullitaja? Leia endas üles lapsemeelsus ja proovi külmal päikeselisel talvepäeval seebimulle puhuda. Usu mind, sa satuksid sellega justkui kuhugi võlumaailma. Seebimullid maanduvad pehmele lumele, jäätuvad ära ja tekitavad seejärel mulje justkui nad oleksid klaasist.

Foto: Unsplash

NAUDI UISUMATKA RABALAUGASTEL

Päikeselisel talvepäeval sillerdavad rabalaukad, vaikus ning see tunne, mis sind uisutades valdab, see tekitab väga ägeda emotsiooni!

Juhendatud uisumatku viivad läbi Seiklusfirma 360 kraadi (www.360.ee) ning Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskus (www.korvemaa.ee).

Kui lähed omapäi seiklusi otsima, siis kindlasti enne jääle minekut kontrolli jää paksust, tee seda ka korduvalt jääd avastades ning kaasas on sul alati vähemalt üks sõber ja päästevahendid!

Suuremaid rabalaukaid leidub paljudes rabades, valiku kaunitest matkaradadest leiad: 55-kaunist-matkarada.

Kui rabalaukad kõikjal jääs polegi, siis talvine loodus kutsub matkama sellegipoolest.

Foto: Unsplash

EHITA LUMEKOOBAS VÕI MIKS MITTE, TERVE LUMELINN

Kas mäletad veel talvi lapsepõlvest, kui hanged olid nii suured, et nendest sai korralikku koopa ehitada, erinevate käikudega, kuhu oli hea peitu pugeda? Lumest ehitamiseks vajad sa natuke fantaasiat mõtlemaks välja oma lumeskulptuur, palju lund, häid kambajõmme, sooje riideid, vajalikke tööriistu (labidad, kirved, redelid, kastekannud, aerosoolid jms), soojendavat teed, head tuju ja taaskord lapsemeelsust.

SUUSATA, SUUSATA, SUUSATA!

Kes kord on suusapisikust tabada saanud, ei sel enam pääsu pole. Ükskõik, kas sa harrastad "Veerpalu klassikalist" või uisutehnikat, suusapisik tuleb sinusse igal talvel järjekindlalt esimeste lumehelvestega tagasi, ja nii võid sa leida ennast esimestel talvepäevadel 800 meetrise kunstlume peal ringe ja ringe rahvasportlaste seas suusatamas.

Aga pisikesed mäed on meilgi ja need on juba avatud! Pildil Kiviõli suusapark.

Kiviõli suusakesku

MINE TÕUKEKELGUMATKALE

Tõukekelgusõit on paljudele nostalgia lapsepõlvest, kes ei mäletaks siis Soome kelku - muudkui lükkad ühe jalaga hoogu ja teisega seisad kelgujalasel - lihtne, lõbus ja nauditav.

Viimastel aastatel on tõukekelgumatkad kogunud populaarsust ning tõukekelk läbinud suure muutuse ja saanud kaasaegse väljanägemise. Tõukekelgumatk on mõnus talvine elamus nii järvejääl kui ka metsaradadel. Mõnusale talvematkale paneb mõnusa punkti soe tee ja kuum saun.


HÜPPA JÄÄAUKU

Sa ei pea olema talisupleja, et hüpata talvel jääauku. Kõigepealt mõnuled kuumas saunas, siis jooksed jääauku ning seejärel sauna tagasi. Hoia jalad saunast jääauku minnes soojas, siis ei hakka nii külm ning võta sõber kaasa, kuna august võib olla libe välja ronida, siis on sõbra käsi heaks toeks.

Pärast jääaugus käimist torgib su keha justkui nõeltega ning enesetunne on värske, adrenaliinirikas ja meeleolukas. Keha tänab!

UISUTA NII GRAATSILISELT KUI SUUDAD

Valgustatud ja hooldatud uisuväljakuid leidub meie väikesel Eestimaal talvisel ajal mitmel pool. Sile jää, rõõmukilked ja naer, meeleolukas muusika, soe kohvik, kus vahepeal istudes ennast soojendada - leia vaid lähim uisuväljak ning võta enda jaoks ka kõige keerulisemaid uisupoognaid nii nõtkelt ja kergelt kui suudad. Tunned, kui graatsiline sa oled! Või siis kutsu sõbrad kokku ja mängige hokit!

Foto: Unsplash

KELGUTA NAGU OLEKS LÕPUTU VASTLAPÄEV

Lume saabudes võta lapsed kaasa ja kelgutage nii, nagu oleks üks lõputu vastlapäev. Hea tuju, laste kilked ja punased põsed garanteeritud!

Lumine Tallinn

TEE LUMEINGLEID

Viska ennast lume sisse selili, liiguta käsi üles-alla, seejärel tule ettevaatlikult püsti ning märkadki lumel kaunist lumeinglit. Kas tunned inglite lähedust?

TEE TALVINE PIKNIK

Suvel sööme me igal võimalusel õues. Proovi seda teha ka ilusal lumisel päikesepaistelisel talvepäeval. Riietu kihiliselt piisavalt soojalt, kotti pane lisapaar sooje sokke. Kui on päikesepaisteline päev, siis ära unusta ka päikeseprille. Võta kaasa termos sooja kakao või teega, midagi söögipoolist, mida on hea sõrmede vahel süüa või lõkkel küpsetada. Lisaks tekk, fotokaamera, tikud, paar puuhalgu, väike kilekott prügi jaoks, ja lumine piknik võibki alata. Paaritunnine piknik talvises metsas tekitab mõnusa tunde, paneb põsed punetama ja silmad särama!

Foto: Unsplash

TOIDA LINDE

Me oleme harjunud, et talvel aknast välja vaadates märkame akna taga sädistamas tihaseid ja varblaseid. Kui külmad on saabunud ja maa on jäätunud, on aeg hakata neid väikseid linde toitma. Kõige parem toit lindudele on pekk ja rasv, samuti armastavad kõik linnud seemneid. Oluline on lindude toitmise juures jälgida, et kui linde on hakatud toitma, siis ei tohi seda pooleli jätta, kuna linnud harjuvad lisatoiduga kergesti ära, ja kui ühel talvepäeval peaks lisatoit neil kaduma, siis ei oska nad karmides talvistes tingimustes endale enam ise toitu leida, ja nad hukkuvad.

MINE LÕBUSÕIDULE HOBUREEGA

Kuljuste helin, maaliline talvine loodus ja uhke regi - see ootab sind ees Kõrvemaal lõbusõidul hobureega. Ka paljud teised kohad pakuvad talvist reesõitu hobuste ja ka koertega.

SÕIDA JALGRATTAGA

Lumi on maas, aga sina kibeled ikka rattaga sõitma. Ei tasu ennast heidutada külmakartusest, libedatest teedest, kehvemast nähtavusest ja lumest tänavatel. Õige varustuse ja ettevalmistusega on ka talvisel ajal rattasõit väärt kaalumist.

Kasulikke juhiseid, kuidas talvine rattasõit endale mugavaks teha, leiad www.accelerista.com

EHITA LUMEMEMM

Paksu lumevaipa tasub ära kasutada selleks, et natuke lõbutseda. Mis saab talvel olla lõbusam, kui lumememme ehitamine? Lase enda loomingulisus valla ning tee üks kõbus lumememm!

Foto: Unsplash

PILDISTA JÄÄ- JA LUME MEISTRITEOSEID

Loodus pakub külmaga imelisi vaatemänge. Sel talvel läks ilm järsult külmaks ning loodus jäätus kiiresti talviseks võlumaaks pakkudes sillerdavas päikeses tõelist silmailu. Sellistel kaunitel talvepäevadel pane soojalt riidesse, haara kaamera ning saa osa Eestimaa looduse ilust.

Foto: Unsplash

KÜLASTA LOOMAAEDA

Kui suvel loomaaeda külastades võid avastada, et mitmed loomad on suvesoojuse eest peitu pugenud, siis talvel veedavad nad meelsasti aega väljas. Loomasõpradel tasub kindlasti minna vaatama loomi, kes tunnevad lumest tõelist rõõmu ja püherdavad lumes nii, et kasukad seljas valged.

MÕNULE TÜNNISAUNAS

Eestlased on saunarahvas. Mis saab olla veel mõnusam, kui külmal talveõhtul hüpata sõpradega tünnisauna. Väljas on külm, kuid tünnis on vesi nii mõnusalt kuum, et paneb su naha kipitama ning tunned hetkega, kuidas kiirest elust tingitud pinged su kehast hetkega kaovad. Boonusena kvaliteetaeg sõpradega!

KUULATA LUME KRIUKSUMIST

Lumi on lumi, kuid siiski võib olla nii erinev. Kui värskelt maha sadanud lumi on nii pehme, et lumme astudes on tunne, et sa astud nii kergelt ja vaikselt, siis käreda pakasega lumi kriuksub ja nagiseb meil jalge all.

Kõnnid lumises looduses, väljas on jäiselt külm, pakane näpistab su nina, ümberringi on vaikus, kuid sinu sammud kriuksuvad, kriuks-kriuks... Kuulata! Millest sa sellisel hetkel mõtled?

Foto: Unsplash

Lustakat talve nautimist!

Allikas: Elustilist.ee