1. Raseduse ajal kinnitad endale, et teie küll oma elu beebi järgi sättima ei hakka nagu teie sõbrad ja sõbrannad, oh ei! Beebi sööb ja magab nii, nagu teile sobib ja nii see jääbki! Kõik lapsevanemad üle kogu maailma võivad teile kinnitada, et nii see päris kindlasti olema ei saa.

2. Järgmised kaks aastat elad kui pidevas pohmellis. Sellega ei saa võidelda, parem lepi kohe. Varsti läheb paremaks. Ära kuula neid, kes õpetavad, et beebi peab iga päev ärkama kell 8.50 ja magama minema kell 12.30 täpselt. Kuula oma beebit, õpi tundma tema soove ja päevarütmi ja mine sellega kaasa, nii on sul lihtsam seda kestvat pohmellitunnet taluda.

3. Unusta ära kõik raudsed reeglid, mida sa endale ja oma lapsele teie tulevikku ette kujutades seadsid. Näiteks see, et SINU laps magab ainult oma voodis, ei saa iialgi lutti, ei vaata kunagi telekat, ei loobi küpsiseid külaliste käekottidesse, ei lähe kunagi poriste pükstega lasteaeda, su elamine on alati perfektselt korras ja soe toit laual jne. Kui sellistest mõtetest loobud, saad oma last ka tegelikult tundma õppida, teda tingimusteta armastada ja mõista, et ta on parim asi su elus.

4. Ära põe asjade pärast, mis tegelikult pole olulised. Kuni sina ja su laps olete enam-vähem puhastes riietes, terved, söönud ja rõõmsad, on kõik hästi ja sa teed oma tööd lapsevanemana kenasti. Suva need makaronid köögilaua all või plekk diivanil.

5. Kaks kõige tähtsamat asja, mida värske lapsevanem peab meeles pidama: a) kõigil on lubatud vigu teha, ka sul; b) investeeri pesukuivatisse!


Foto:Scanpix/PantherMedia


1. Isadele: kui last sülle võtad, hoia teda enda küljel. Vastasel juhu saad jalaga õrna kohta. Ja hoia alati taskurätt või salvrätt käes.

2. Osta pulgavoodi, mille ühte külge saad ära võtta või madalamaks panna. Sel moel saad sa last sinna ja sealt ära tõsta, kui sa kohe uuesti rasedaks jääd.

3. Nutvat titat rahustab valjusti tiksuv kell, sest see meenutab titale ema südamelööke.

4. Pane igasse tuppa taskurätikarp, et sul oleks kiiresti võimalik kõik okse-pissi-kaka-tatiloigud ära koristada.

5. Kui ostad endale pärast tite sündi uue T-särgi, jälgi seda, et see oleks piisavalt pikk, et kataks su tagumiku ära ka siis, kui kummardad ja et saaksid seda üle enda nina tõmmata, et mähkuvahetuse ajal kakahaisu kätte ära lämbuma ei peaks.

Foto:Scanpix/PantherMedia


1. Ema teab ise kõige paremini, mis tema lapsele hea on. Kõik soovimatud nõuanded ja soovitused, mida paremalt ja vasakult jagatakse, võta leebe naeratusega vastu, unusta sealsamas ja tee siis ikkagi nii, nagu sulle õigem tundub.

2. Kuna inimesed kipuvad solvuma, kui nende imetabaseid tarkuseteri ei hinnata, kuula soovitused ära ja ütle: „See on väga huvitav!”, ära vastu vaidle ja talita siis oma parema äranägemise järgi. Ära kunagi lase kellelgi sind halvustada või halva lapsevanemana tundma panna!

3. Kõik, kelle lapsed on rohkem kui kaks aastat vanad, on titeaja ammu unustanud ja neil pole enam aimugi, millest nad räägivad. Ignoreeri südamerahus!

4. Ära isegi ürita kõiki raamatutes kirjutatud nõuandeid sõna-sõnalt võtta. Kõik lapsed on erinevad ja raamatutarkused ei saa seetõttu alati tõesed olla. Kuula oma südant ja jälgi oma intuitsiooni — sa tead, mida teha!

5. Küsi ainult neid küsimusi, millele sa tõesti tahad vastuseid saada ja viska kogu ülejäänud mula peast välja. Võta kuulda ainult seda, millesse sa ka ise usud.

Foto:Scanpix/PantherMedia


1. Armasta oma lapsi. Hoia neil tagumikud puhtad ja kõht täis. Sellest täiesti piisab!

2. Ära hoia neid vatiteki sees. Lase lastel ronida, mustaks saada, kukkuda, hüpata ja mürada. Neil on vaja pisikuid ja kogemusi, et suureks ja tugevaks kasvada.

3. Mängi oma lastega ja ära lükka neid eemale, sest sul on vaja tööd teha. Kui töö esikohale sead, siis hiljem kahetsed. Teiseks — see, et sa oma last armastad, ei tähenda, et pead talle kõike lubama.

4. Lastekasvatamine ei ole võistlus. Lapsed arenevad erinevas tempos. Ignoreeri kõiki, kes armastavad oma nupsukeste saavutustega kiidelda ja kindlasti ära tunne end halvasti, kui su laps nendest imelapsukestest teistmoodi areneb. Tõenäoliselt kiitlejad liialdavad.

5. Teadmised esmaabist tulevad kindlasti kasuks, sest lastel juhtub kõige kummalisemaid õnnetusi ja sa pead oskama neid aidata!


Foto:Scanpix/PantherMedia


1. Mehed, ärge eeldage, et kuna naised on lapse „valmis küpsetanud” ja ilmale toonud, teavad nad täpselt, mida teha. Ega ikka ei tea küll. Neil on sama palju infot ja julgust kui teil, nii et süüdistamisest ja õiendamisest ei ole mingit kasu! Tehke koostööd ja olge toeks!

2. Ära karda jätta beebit tunnikeseks oma ema või mõne teise usaldusväärse lapsehoidja hooleks, et saaksid ise natukenegi puhata. Kui keegi on nõus sinu asemel mähkmeid vahetama, siis jumala eest ära teda takista!

3. Saa naabritega tuttavaks ja tervita neid iga kord rõõmsalt, et neil ei tekiks mõtet lastekaitsesse helistada, kui titekisa su korteris liiga intensiivseks muutub.

4. Esimestel nädalatel olgu beebi ja tema vajadused su elus nr 1 tähtsusega ja pea meeles, et tavaliselt lahendab kõik probleemid rinnapiim (beebile) ja šokolaad (emmele).

5. Need, kes sind tõesti mõistavad, ei kurna sind soovituste ja nõuannetega, vaid toovad sulle süüa, koristavad su kodu ära ja lasevad sul tunnikese kauem magada.

Allikas: bbc.com