6 asja, mis teevad suurepäraseks vanavanemaks:

Ära unusta olla esmalt hea vanem
Foto:Scanpix/PantherMedia

Loomulikult meeldib sulle vanavanema roll, kuid eelkõige oled sa siiski oma lapse vanem ja mida paremad on sinu suhted lapsega, seda paremad on ka sinu suhted tema lastega. Lihtne. Kuid trikk seisneb selles, et oma lapsi tuleb sul õppida kohtlema täiskasvanutena.

Räägi oma lapsega sellest, millised on tema ja sinu ootused sinu rollile vanavanemana


Foto:Scanpix/PantherMedia

Võib olla üllatav, kui erinevad on teie nägemused vanavanema rollist. Kui te sellest omavahel avatult ei räägi, võib tekkida teie suhtluses palju pingeid ja solvumisi. Võib juhtuda, et sina tahad olla kohviku ja loomaaia vanavanem, kuid sinu laps eeldab, et oled hoopis abiks lapselapse trenni viimisel ja tagasitoomisel. Sind võib omakorda häirida see, kui laps enesestmõistetavalt eeldab, et sinust saab lähedal elava vanavanemana nii lapsehoidja, koristaja kui ka söögitegija.

Lisaks kontrollid veel lapse õppetükid. Kui elad kaugemal, siis võib sulle tõrjutuse tunde tekitada see, kui lapsed kutsuvad sind külla ainult siis, kui laps on haige, aga mitte siis, kui lapsel on koolis jõulupidu. On väga oluline oma ootused rollijaotusele läbi rääkida, sest võib juhtuda ka see, et sinu last ärritab, et iga päev kontrollid, kas lapselapsed ikka söönud ja õppinud on.

Jäta meelde — kelle kodu, selle reeglid
Foto:Scanpix/PantherMedia

Sul võib olla palju kogemusi laste kasvatamises, majapidamises ja tülide lahendamises, kuid jäta meelde, et oma lapse ja tema kaasa kasvatusmeetodite kritiseerimine on esimene tõsine samm suhete rikkumise teel. Ära paku oma nõuandeid, kui neid pole küsitud. Ja isegi siis mõtle hoolega, mida ja kuidas sa ütled.

Kingi aega

Scanpix/PantherMedia

Igal juhul on parem, kui lastelestele kingitust tehes kingid pigem ühist põnevat aega, kui asju. Lastelastega koos lõbutsemine on kõikide osapoolte jaoks parem, kui millegi asise kinkimine. Lastelastega parki minnes kingid toreda päeva endale ja lastele ning samal ajal ka vaba päeva sinu lapsele. See, mida lapselapsed teie ühisest ajast meenutama jäävad, pole mitte asjad vaid elamused. Oluline on, et sul tekiks ka side iga lapselapsega eraldi. Et te oleksite mõnikord vaid kahekesi tegemas vaid teie asju.

Kingi aega

Foto:Scanpix/PantherMedia

Enamus väikeseid lapsi armastab kuulda lugusid sellest, kuidas tema ema või isa väikesed olid. Ka sellest, kuidas sina väike olid, on neil põnev kuulda. Lugude jutustamine aitab neil näha seost mineviku ja tuleviku vahel. Samuti tekib vastastikune usaldus ja enda sisemaailma avamine. Ka lapselapsel võib olla lugusid, mida ta ainult sinuga jagab.

Hinda võimalust olla moodne vanavanem

Foto:Scanpix/PantherMedia

Suhtle lapselapsega ka sotsiaalmeedias, jagage naljakaid klippe ja päevasündmusi, loe talle Skype teel unejuttu… See loob sideme mitte üksnes sinu ja lapselapse vahel vaid ka sinu ja muutuva maailma vahel.