Oma mudilasega igapäevatoimetusi tehes naljatlemine muudab nad mänguliseks, loovaks ja kergesti kontakteeruvaks. Naljatlemine maandab stressi ja avab lapse meele uutele ideedele. See aitab lapsel tulevikus teistega edukalt suhelda.

2. Positiivsus on peamine

Kõik sõltub suhtumisest. Vanemapoolsest suhtumisest olukordadesse ja inimestesse sõltub tugevalt ka lapse maailmapilt. Kõige suhtes negatiivselt meelestatud lapsevanemad teevad oma lapsele karuteene. Selliste vanemate lapsed pole probleemide lahendamises eriti edukad ja kuuluvad nii lasteaias kui koolis pigem agressiivse käitumisega laste hulka, kes ei oska edukalt probleeme lahendada. Uuringud näitavad, et kui viieaastane on väga agressiivse käitumisega, siis negatiivsusest tulenevad tagasilöögid saadavad teda tõenäoliselt nii koolis kui ka hilisemates partnerlussuhetes. Kui sa leiad ennast nõiaringist: kuri vanem-kuri-laps-kuri vanem, siis püüa sellest välja rabeleda.

3. Ole kaastundlik, aga ära uju enesehaletsuses

Muidugi tuleb elus ette olukordi, kus tahad enesele kaasa tunda ja see ongi normaalne. Aga kui upud pidevalt enesehaletsusse, kirud kõike ja kõiki oma raske elu pärast, haletsed enda viletsat saatust ja nõmedat elu, siis paneb laps seda kindlasti tähele. Ja võtab seda kui normaalset elu osa. Et kõige ja kõigi pärast vingumine käib elu juurde. Ära tee seda oma lapsele.

Ole nii enda kui tema ajutiste ebaõnnestumiste suhtes kaastundlik, kuid samas alati lootusrikas parema tuleviku suhtes. Sa ju ei taha, et su lapsest kasvaks hädine vingupunn, kes endasse ei usu. Kaastundlikuna oskad andestada, eksimustest õppust võtta ja uusi lahendusi otsida. Enesehaletsejana näed aga vaid negatiivset ja ei soovigi lahendusi leida. Vali siis haletsemise asemel pigem lahendustele suunatud suhtumine, sest su laps jäljendab sind.

4. Sa ei pea olema täiuslik

Keegi pole perfektne, seega ära piina ennast sellega, et püüad olla täiuslik lapsevanem. Värsked lapsevanemad, kes kasvatavad oma lapsi rangelt vaid raamatutes toodud ja ämmade jagatud reeglite järgi, satuvad oma püüdlustes varem või hiljem ummikusse. Võta asju vabamalt ja lähtu suhetes oma lapsega eelkõige sisetundest. Kui usaldad oma südant ja teed kõike läbi armastuse, siis sa lihtsalt ei saa midagi valesti teha.

5. Hoolitse ka oma suhte eest

Kui beebi on sündinud, keskenduvad paljud emad ainult lapsele ja paljud isad ainult rahateenimisele ning omavaheline suhe jäetakse tahaplaanile. Kui aga üksteise jaoks aega ei võeta, kaaslast ei tunnustata ja elu käib ainult lapse ümber, siis esimene kannataja on just laps. Uuringute kohaselt hakkavad selliste perede probleemid teravaks muutuma umbes siis, kui laps on üheksakuune ja kodus olev pingeline õhkkond muutub mitte ainult vanemate, vaid ka lapse jaoks väga stressirohkeks. Kui tulemuseks on lapse unehäired, mis on eriti märgatavad 18 kuu vanuste laste puhul, siis on viimane aeg oma partnerlussuhe üle vaadata.

6. Jälgi oma vaimset tervist

Kõigest hoolimata võib pereelu päris stressirohke olla! Kui sa kahtlustad, et sul võib olla depressioon, otsi abi — seda nii enda kui ka oma lapse huvides. Uuringud näitavad, et depressioonis emad ignoreerivad laste abipalveid ja isegi laste soovi vanemaga suhelda. Depressiivsete emade negatiivsed lapsekasvatusviisid võivad mõjutavad uuringute kohaselt lapsi märgatavalt. Eelkooliealiste laste kurvameelsust saab siduda just vanemate depressiivsusega. Positiivselt saab oma lapsi kasvatada aga ka siis, kui emal või isal endal on probleeme.Tuleb oma probleeme teadvustada ja õigel hetkel abi otsida.

7. Ära muretse väikeste tülide pärast

Teismelised, kes oma vanematele vastu räägivad, võivad olla ärritavad, aga nende vaidlemine on vihje väljaspool kodu asuvale survele ise oma elu ja tegemiste üle otsustada. Vaidlus pole iseenesest probleem, kui mõlemad pooled teavad, et omavaheline suhe on tegelikult turvaline ja usaldav. Vanemaga vaieldes harjutab laps ühtlasi enda kehtestamist mitte ainult kodus, vaid ta teeb sinuga argumenteerides ühtlasi eeltööd enda kehtestamiseks sõprade hulgas. Laps, kellega suheldakse kodus vabalt ja kellele antakse võimalus kaasa rääkida otsuste langetamisel, on iseseisev ka sõprade seltskonnas ja teiste käitumisest vähem mõjutatav. Ta ei lase väljaspool kodu teistel endale pähe istuda.

8. Õpi oma last päriselt tundma

Pole olemas käsiraamatut, mida järgides saad endale täiusliku lapse. Kõige tähtsam on oma last armastada ja teda tundma õppida. Reeglid jäägu tagavaraks. Lapsed, kelle vanemad kasvatavad neid lapse iseloomu arvestades, kogevad poole vähem depressiooni ja ärevusega seotud probleeme, kui need lapsed, kellel on ranged vanemad, näitavad Journal of Abnormal Child Psychology 2011 aastal tehtud uuringud. Need lapsed, kellel võib olla probleeme oma emotsioonide väljaelamisel, vajavad oma emalt ja isalt rohkem lisaabi. Vanemal tuleb last tundma õppida, alles siis suudab ta last mõista ja teda aidata. Analüüsi enda kasvatusstiili eriti hoolikalt ka siis, kui su laps on pealtnäha täiuslik ja käitub alati hästi. On sinu reeglid liiga ranged? Ehk ei julge ta ennast sinu seltsis päriselt vabaks lasta ja oma tõelisi tundeid näidata?

9. Lase õigel ajal lapsest lahti

Uuringud näitavad, et laste pesast lahkumine läheb kõige valutumalt siis, kui vanemad lasevad neil vabalt oma elu alustada. Tuleb ära tabada see hetk, mil laps on iseseisvumiseks valmis ja siis teda selle juures julgustada. Igatahes on see lapsevanemale raske. Aga ära ole isekas ja ära hoia teda kinni. Sa tead küll, et ta ei oska veel kõike ja teeb ilmselt valesid otsuseid, aga anna talle siiski võimalus ise oma elu eest vastutada. Millal oma last iseseisva elu poole suunata? Esimene sobiv hetk on tavaliselt siis, kuid ta läheb edasi õppima ja hakkab kodust eemal elama.

Julgusta siis teda iseseisvumise teel ja hoia ennast tagasi, et sa ei hakkaks nõudma, et ta kindlasti sokid koju pessu tooks, küsima, kas tal on õpitud, mis kell ta magama läheb ja kas ta ikka igal nädalavahetusel tingimata kodus on. Usalda oma last. Siis usaldab tema sind ja tuleb ise su juurde, kui tahab oma õnnestumisi jagada või kui abi vajab. Kui suudad suhtuda iseseisvust soovivasse lapsesse, kui otsustusvõimelisesse inimesse, siis on sinu laps enesekindel ja julge oma tuleviku suhtes. Oluline on oma lapsi toetada, kuid siiski neil endil otsuseid teha lasta.

Lapse õnnetunde suurendamiseks on palju võimalusi. Kõige olulisem on lähedase ja usaldusliku suhte loomine oma lapsega. Siis suudab ta tulevikus luua ka armastava suhte oma partneriga.

Allikas: Child Development, Personality and Individual Differences