Elas mees, kellel oli neli naist. (Nii nagu iidses Indias oli tavaks, et mehel võis olla mitu naist võis näiteks Jaapanis tuhatkond aastat tagasi olla naisel samaaegselt mitu abikaasat.)
India mees, kellel oli neli naist, jäi vanaks ja haigeks ning tundis, et hakkab surema. Oma elu lõpusirgel olles tundis ta end väga üksildasena ja ta kutsus oma esimese naise ning küsis tolle käest, kas ta oleks valmis koos mehega teispoolsusesse minema.

Ta ütles: “Mu kallis naine, ma olen armastanud sind kõik päevad ja ööd, ma olen sinu eest terve oma elu hoolitsenud. Nüüd olen ma suremas. Kas sa tuleksid koos minuga sinna, kuhu ma peagi teel olen?”
Ta lootis, et vastus on jaatav. Aga naine vastas: ” Mu kallis abikaasa. Ma tean, et oled alati mind armastanud. Ja nüüd sa hakad surema. Meil on aeg teineteisest lahku minna. Hüvasti, mu armsam.”

Surev mees kutsus nüüd oma teise abikaasa enda voodi juurde ja palus, et too temaga surmas kokku jääks. Ta ütles: “Mu kallis teine naine, sa ju tead, kuidas olen sind armastanud. Mõnkord olin hirmul, et võid mu jätta, kuid ma hoidsin sinust kõvasti kinni. Mu kallis, palun tule sel viimsel teekonnal minuga.”
Teine naine vastas kaunis külmalt: “Mu abikaasa, esimene naine keeldus sinuga surma tulemast. Kuidas saaksin minagi tulla? Sa oled hoidnud ja armastanud mind ainult oma isekatel põhjustel ja nüüd lähevad meie teed lahku!”

Oma surivoodil lamades kutsus mees enda juurde nüüd oma kolmanda naise ja palus, et too temaga üheskoos surma läheks. Kolmas naine keeldus pisarsilmil: ” Mu kallis, ma jään sind leinama ja olen kurb ka enese pärast. Seepärast olen valmis saatma sind kuni surnuaiani.”

Kolm esimest naist olid oma mehe surivoodil talle öelnud, et nad ei saa talle surmas järgneda, nüüd kutsus mees neljanda naise. Ta polnud oma neljandast naisest elu jooksul tegelikult eriti hoolinud. Ta oli oma neljandat naist kohelnud nagu orja ja näidanud tema suhtes üles lugupidamatust. Nüüd oli ta samahästi kui kindel, et kui ta palub, et neljas naine temaga koos surma läheks, siis keeldub too kindlasti. Kuid tema üksildus ja meeleheide olid suured ja ta palus siiski, et neljas naine temaga viimsel teekonnal ühineks. Neljas naine oli rõõmuga nõus.
Neljas naine sõnas: ” Mu kallis abikaasa. Ma tulen sinuga. Misiganes ka ei juhtuks, ma olen igavesti sinu juurde määratud. Meid ei ole võimalik lahutada”.

Selline oli lugu india mehe neljast naisest. Mida see lugu aga tähendab? Kohe selgub.

Foto: Shutterstock

Esimene abikaasa

Esimene abikaasa on sinu keha. Me armastame oma keha ja tegeleme selle heaolu tagamisega päevad ja ööd. Hommikuti peseme oma nägu, soojendame ja kaunistame oma keha riietega, me ravime teda, kui ta viga saab või haigeks jääb. Me anname talle süüa ja viime ta puhkama. Hoolitseme tema eest nagu india mees oma esimese naise eest. Aga elu lõpus meie esimene abikaasa, ehk meie keha, meiega kaasa ei tule.
Ja lugu selgitab: Kui viimne hingetõmme meie kehast lahkub, näost haihtub värv, mis näitab elujõudu ja me kaotame välimuse, mis on iseloomulik elule, siis lähedased võivad keha ümber koguneda ja protesteerida, kuid see ei muuda midagi. Meie keha, kes on meid armastava partnerina läbi elu saatnud nagu esimene naine india meest, ei järgne meile surmas ja meie ei saa jääda temaga. Keha saatus on jääda maisesse maailma, saades tuhaks või mullaks.

Foto: Shutterstock

Teine abikaasa

Kes on teine abikaasa? Teine naine esindab maise elu jooksul kogutud varandust, positsiooni, ametit — kõike seda, mille nimel me nii palju elu jooksul pingutame ja millest ilmajäämist me nii väga kardame. Me kiindume sellesse ja hoiame sellest kümne küünega kinni, sellest võib saada meie kinnisidee, kuid sellest kõigest tuleb surres loobuda. Nii nagu tuli loobuda india mehel oma teisest naisest, kellest ilmajäämise pärast ta terve elu pabistas. Et me oleme igavesti rikkad ja mõjukad — see on meie illusioon ja sellest kõigest tuleb meil ilma jääda. Justnagu teine naine ütles: “Sa oled hoidnud ja armastanud mind oma isekatel põhjustel ja nüüd lähevad meie teed lahku!”

Foto: Shutterstock

Kolmas abikaasa

Mida esindab kolmas abikaasa? Kõikidel meil on elus nö kolmas abikaasa ehk suhted lähedastega. Need on suhted vanemate, laste, õdede-vendade ja sõpradega. Elu lõpus selgub, kui palju või vähe need suhted väärt on. Lähedased, justnagu kolmas naine selles loos, tulevad meiega, silmad pisarais ja südameis kurbus, surnuaiale kaasa, kuid mitte kaugemale.

Foto: Shutterstock

Neljas abikaasa

Neljas abikaasa, kes oli rõõmuga valmis india mehega surma kaasa minema, sümboliseerib meie meelt, meie teadvust, meie hinge, meie karmat. Kõike seda, mida me endaga siit ilmast lahkudes kaasa võtame. Kui me vaatame elu lõpus (aga elu lõpp võib saabuda mitte ainult kõrges eas vaid igal elu hetkel) enda sisse ja leiame sealt viha, pettumuse, kurjuse, ahnuse või hoopis andestuse ja tingimusteta armastuse, siis just selle võtame me endaga. Me ei saa end oma karmast eraldada. Nagu ütles neljas naine: "Misiganes ka ei juhtuks, ma olen igavesti sinu juurde määratud. Meid ei ole võimalik lahutada”.

Allikas: enlightened-consciousness.com