Lapsevanema esimeseks reegliks on teada, et sinu laps väljendab oma mõtteid, tundeid ja vajadusi läbi oma käitumise. Teiste sõnadega, kui sinu laps teeb täpselt vastupidist sellele, mida temalt ootad, siis sellisel käitumisel on kindel põhjus ja sinu ülesandeks on see välja selgitada. Ainult nii saad sa oma last mõista.

2. Pane oma telefon (arvuti, nõudepesukäsn, kulp, tööpaberid) kõrvale

Kui suhtled oma lapsega, ole täielikult selles hetkes kohal. Laps saab kohe aru, kui sinu mõtted on mujal ja ta tunneb, et ta pole sinu jaoks tegelikult oluline. Kõige väärtuslikum, mida sa üldse saad oma lapsele anda, ongi tema jaoks kohalolemine. Ole kasvõi mõni hetk ainult lapse päralt ja see tasub end kohe heade suhete läbi ka ära. Olla igal õhtul kasvõi 10 minutit täielikult ja ilma igasuguste segajateta oma lapse päralt, on hindamatu väärtusega kogemus nii sinu, kui lapse jaoks.

3. Pea meeles, et lapse mure on just niisama suur, kui tema ise

Ehk siis, laps on küll väike, kuid tema mure võib olla nii suur, et laps on seda otsast otsani täis. Sa ei saa seda muret tühiseks pidada isegi siis, kui laps nutab ennastunustavalt pooleksläinud küpsise pärast, sest tema maailm on sellel hetkel kildudeks.

4. Proovi koos lapsega tema probleemi sõnastada

Näiteks, kui laps hakkab mänguasju mööda tuba laiali loopima, siis selle asemel, et tema peale röögatada, esita talle küsimus, mis aitab teie mõlema jaoks olukorda selgitada: "Kas sa viskad sellepärast asju, et soovid, et ma sind tähele paneksin? Ma tean, et sa ootad, et saaksime rääkida ja sind häirib, et praegu sinu väikese õega tegelen, kuid järgmine kord ütle lihtsalt, et tahad nüüd minuga rääkida. Ma luban, et vastan sulle ja me veedame seejärel koos aega."

5. Tark ei torma

Midagi hullu ei juhtu, kui sa läbi elu pöörase kiirusega ei torma. Aeglasemalt jõuad tõepoolest kaugemale. Sa ei pea lapse mähet 30 sekundit vahetama ja seejärel tuulekiirusel nutva lapse heli saatel põrandat pühkima. Kui vahetad mähet aeglaselt, lapsega samal ajal vesteldes, tema ilmetele reageerides ja temaga mängides 30 sekundi asemel hoopis 3 minutit, siis põrandapühkimise ajal ei kuule sa lapse närvilist nuttu, vaid rahulolevat lalinat.

6. Iga lapse pisar pole veel katastroof

Nuttes lasevad lapsed endas pulbitsevaid pingeid välja ja neil on pärast kergem, sest niimoodi vabastavad lapsed stressihormoone. Ei maksa nutavale lapsele öelda, et ära siin nüüd nuta, pigem ütle, et pärast nutmist hakkab sul parem ja kui soovid minuga olla, siis ma olen siin.

7. Viska nurka soov olla superema

Superema asemel võid täiesti vabalt leppida ka terminiga piisavalt hea ema. Kui oled kinni soovis, et kõik oleks täiuslik lõpetad sellega, et pettud nii endas, kui oma lapses. Te mõlemad alles õpite, tema õpib, kuidas oma tunnetaga toime tulla ja sina õpid, kuidas lapsevanem olla ja vigade tegemine on samuti võimalus õppimiseks. Ära võrdle ennast teiste, näiliselt täiuslike emadega vaid anna endast lihtsalt parim, mis sa sel hetkel saad.

8. Lepi sellega, et tunnedki ennast mõnikord süüdi

Tee endale selgeks, et süütunne on lihtsalt tunne ja et sina ise pole selle tunde tundmise pärast veel süüdlane. Elu koos lastega pole mitte sprint, vaid pigem elukestev maraton. Iga 60 meetri järel ei loendata võitjaid ja kaotajaid. Kui tunnedki ennast süüdi, et sinu kolmeaastane ikka veel kaisus magab, siis lase see tunne endast läbi ja saada ta lihtsalt minema.

9. Tunnista oma eksimusi ja õpi vabandama

Millal iganes sa oled oma lapse peale kõvasti karjunud, teda käest sikutanud või muul moel tema suhtes eksinud, julge seda endale tunnistada. Mõtle läbi, mis toimus ja vabanda oma lapse ees ning andesta endale. Sa ju eeldad oma lapselt teo tunnistamist ja vabandamist, tee seda siis ka ise.

10. Sinu õnn on tähtis

Õnnelik on laps siis, kui ema on õnnelik. On väga tähtis, et pärast emaks saamist naine iseennast ei unustaks ja teeks jätkuvalt asju, mis talle rõõmu, naudingut ja arengut pakuvad. Rahuloleval emal on rahuloevad lapsed ja hea kodune õhkkond. Ära arva, et teed kellelegi teene, kui enda vajadused viimasele kohale sead. Sa teed sellega halba kogu perele.

Allikas: ivillage.com