JÄÄR

Kasvatusstiil: Oled nõus oma laste heaks kõigeks ja valmis loobuma viimasest veretilgast. Seda aga teatud tingimustel. Sul on vaja üpris palju omaette olemise aega ja sa tead, kui oluline on endale mõnikord perest väikest puhkust lubada. Teil on kord majas ja lapsed teavad, millisel pulgal hierarhiaredelil oled sina ja millisel nemad. Seetõttu austavad nad sind väga. Kuigi tõenäoliselt ei saa teist parimaid sõpru siis, kui lapsed on väikesed, on teie side tulevikus väga tugev ja läbisaamine suurepärane.

Tugevused: Sa oskad lastele väga hästi piire seada ning neist kasvavad viisakad ja heade kommetega lapsed.

Nõrkused: Võid olla liialt võistlushimuline ja tahad olla „perfektne ema”, mistõttu võid oma liiga kõrgete nõudmistega lapsed ära hirmutada.

LÕVI

Kasvatusstiil: Sina oled kõige energilisem ja elavam ema, keda jagub igale poole. Pidu peab kogu aeg käima, nalja peab saama, lõbus peab olema. Lastele pole sa mitte ainult ema, vaid ka suurepärane mängukaaslane.

Tugevused: Oled tõeline emalõvi, kes kaitseb lapsi viimse veretilgani. Ka siis, kui sa ei saa seda endale tegelikult lubada, käivad su lapsed alati kõikidel kooliekskursioonidel ja sõprade sünnipäevadel — laste arvelt sa kokku ei hoia. Oma energia, tahtejõu ja ambitsiooniga oled sa neile suurepäraseks eeskujuks.

Nõrkused: Võid olla liialt enesekeskne ja oma lapsi oma ego upitamiseks kasutada.

AMBUR

Kasvatusstiil: Väsimatu seikleja ja avastajana leiutad sa lastele igapäevaselt uusi põnevaid seiklusi ja tegevusi. Su lapsed on teiseks eluaastaks kogenud rohkem kui mõni teine terve elu jooksul.

Tugevused: Oled iga lapse unistuste mängukaaslane, sest sul on alati mõni uus mäng varrukast võtta, leiad igas puuoksas ja mutimullahunnikus võimaluse põnevaks avastamiseks ja ei keela lastel kunagi porilombis hullata. Leiad, et lapsed on palju targemad kui täiskasvanud ning neid tuleb kuulata ja austada. Sinu lastest kasvavad intelligentsed ja enesekindlad täiskasvanud.

Nõrkused: Emadus võib olla sinu jaoks eriti koormav, sest nõuab järjepidevust ja rutiini. Samuti ei tule sa eriti hästi toime ümbernurgajutuga — sina ütled nii, nagu asi on, ja see võib lastele teinekord liialt valus olla. Samal põhjusel võid sa lapsi tahtmatult häbistada või piinlikku olukorda panna.

MAAMÄRGID — Sõnn, Neitsi ja Kaljukits

SÕNN

Kasvatusstiil: Tead, et lapsed vajavad rutiini ning oskad seda suurepäraselt sisse viia ja hoida. Uneajad, söögiajad ja vannitamised käivad teie peres alati minutipealt õigel ajal.

Tugevused: Oled kahe jalaga maa peal ja oskad oma lastele õpetada, kuidas kõige efektiivsemalt kasutada oma aega, energiat ja raha.

Nõrkused: Sinu kangekaelsuse tõttu võid lastega liiga tihti tülli minna — sa lihtsalt ei ole nõus alla andma ka siis, kui sul tegelikult ei ole õigus. Sul on väga keeruline muuta oma arvamust, maailmaavaadet või uskumust, kuid lapsevanemana peaksid sa olema paindlikum ja leplikum.

NEITSI

Kasvatusstiil: Sa oled läbi lugenud kõik lastekasvatusraamatud ja -õpetused ning vaadanud läbi Youtube’i videod ning õppematerjalid. Teie päevades ei ole midagi juhuslikku, kõik on otsast lõpuni planeeritud ja organiseeritud.

Tugevused: Rutiin annab lastele turvatunde. Sinu lapsed kasvavad kindlas rutiinis, mis annab neile julguse ja jõu maailmale vastu astuda. Sinu kodust ei leia ühtegi viinerit ega friikartulit, menüüs on ainult tervislik toit. Ja kõik käivad korralikult trennis.

Nõrkused: Mõnikord lähed oma planeerimise ja organiseerimisega liiale, sest ei suuda leppida muutustega igapäevarutiinis. Samuti oled sa erakordselt (ja põhjendamatult) kriitiline kõikide teiste vanemate kasvatusstiilide suhtes.

KALJUKITS

Kasvatusstiil: Mõtled alati 10 sammu ette ja plaan on alati paigas. See õpetab ka lastele, kuidas tuleb kõik aspektid läbi mõelda, poolt- ja vastuargumente kaaluda ja alles siis otsuseid langetada.

Tugevused: Peretraditsioonide alalhoidmine on sinu teha. Hoolitsed selle eest, et lapsed austaksid vanemaid ning eristaksid head halvast.

Nõrkused: Võtad liialt suuri koormaid oma õlule ja võid nende all kergesti murduda. Ja oma paha tuju elad laste peal välja.

ÕHUMÄRGID — Kaksikud, Kaalud ja Veevalaja

KAKSIKUD

Kasvatusstiil: Igasugused uuenduslikud ja huvitavad ideed võtad sa rõõmuga vastu ja paned töösse. Sinuga ei hakka kunagi igav.

Tugevused: Kuna sul endal on miljon hobi ja huviala, oskad sa hinnata laste tahet ja võimet õppida, eriti läbi mängu ja avastuste. Laste haridus on sinu jaoks esmatähtis.

Nõrkused: Sa ei ole eriti püsiv ega oska väga hästi rutiinist ja iseenda seatud nõudmistest kinni pidada. See võib su lapsed segadusse ajada, sest nad ei saa aru, mida sa tahad ning mis on neile lubatud ja mis mitte.

KAALUD

Kasvatusstiil: Sead alati oma kallima esimeseks. Sa ei loobu kunagi teie kohtinguõhtutest, kuigi oled surmväsinud. Su pere teab, et sinu peale saab alati loota ja sa teed kõik korda.

Tugevused: Oled väga stiilne ja kultuurne. Kui sul on tütar, kannate te tõenäoliselt ühtemodi riideid ja sa annad oma hea maitse ja stiilitunnetuse talle edasi. Nii emana kui sõbrana õpetad oma lapsele häid kombeid ja käitumist ja hoolitsed selle eest, et nad peaksid ennast alati viisakalt ülal.

Nõrkused: Mõnikord käitud sa tõelise snoobina. Teinekord aga pead lapsi enda parimateks sõpradeks ja kasutad neid pihiisade/emadena, pannes neile sellega liialt suure kooorma õlgadele. Nad on küll su lapsed, aga nad ei pea ega suuda olla su terapeudid.

VEEVALAJA

Kasvatusstiil: Sinu motoks on, et lapsed peavad võimalikult paljusid erinevaid asju kogema, et maailma paremini mõista.

Tugevused: Sind ei huvita teiste arvamused. Ela ja lase elada, mõtled sa, nind jätkad samas vaimus. Selline suhtumine on eriti hea eeskuju neile lastele, kes on sellises vanuses, kus koolikiusamine ja enesehinnanguprobleemid on kerged tekkima — nad on sellest kõigest üle!

Nõrkused: Su meel ja tujud muutuvad üsna äkki, nii et sinuga võib olla keeruline sammu pidada.

VEEMÄRGID — Vähk, Skorpion ja Kalad

VÄHK

Kasvatusstiil: Sina oled tõeline perekonna hing. Naudid rasedust, emaks olemist ja pereelu täiel rinnal ning miski ei rõõmusta sind rohkem kui sünnipäevade, perekonna kokkutulekute ja ühisürituste planeerimine, korraldamine ja nendeks imeliste roogade küpsetamine.

Tugevused: Su lapsed teavad, et sa oled nende jaoks alati olemas. Sina oledki see liim, mis teie peret koos hoiab. Eriliselt naudid sa väikelapseiga — oma pisipõnnide arengu jälgimine toob sulle lausa pisarad silma. Sinu eriliseks oskuseks on lapsi kuulata ja nende tundeid mõista ja hinnata. Sellist võimet ei ole väga paljudel täiskasvanutel. Seetõttu võid just sina olla see ema, kellelt otsivad tuge ka lapse sõbrad.

Nõrkused: Kuna armastad ja imetled oma lapsi nii palju, võid neid tahtmatult liiga paksu vati sees hoida. Sa ei taha, et nendega midagi juhtuks ning annad endast kõik, et nad oleks alat õnnelikud. Niimoodi võid sa lapsed liialt ära hellitada ja kasvatada üles väikesed printsessikesed või memmepojad, kes on harjunud alati oma tahtmist saama. Kallimaga kipud tihti avalikult tülitsema, selle kombe võiksid ka endal küljest harjutada.

SKORPION

Kasvatusstiil: Oled võimukas ja intensiivne — tõeline perekonnapea. Sind ei huvita, mida teised ütlevad või arvavad või mis mujal maailmas toimub, oled keskendunud ainult oma lähedastele.

Tugevused: Sinu kodu on sinu kindlus ning sul on eriline oskus muuta kodu kõigi jaoks tõeliseks rahu ja kindluse paradiisiks.

Nõrkused: Pole mingi saladus, et sa oled kontrollifriik. Sa tead, mida tahad ja kuidas seda saavutada ning mõnikord kipud liiale minema. Pead jälgima, et ei kasutaks laste kallal liialt vaimset (ja loomulikult mitte iialgi füüsilist) vägivalda.

KALAD

Kasvatusstiil: Sind on õnnistatud empaatiavõimega, millest lapsed meeletult kasu saavad. Sa jagad oma lastele piiritult hellust ja armastust, mida nad vajavad, sa oled oma laste suurim fänn. Käid kohal kõikidel võistlustel ja etendustel, kus nad osalevad, kiidad, imetled ja austad ning kui midagi läheb vussi, kallistad, lohutad ja musitad.

Tugevused: Oled tõeline kunstnik ja jagad oma andeid kõigiga. Lapsed saavad osa muusikast, teatrist, kunstist, heast toidust, maailma rahvaste kultuuridest ja nii edasi. Nad õpivad hindama ja väärtustama kõike head ja ilusat, mida maailmal pakkuda on.

Nõrkused: Kalade suurimaks probleemiks on harjumus manipuleerida ja irooniliselt või sarkastiliselt salvata. Süütunde tekitamine on sinu suurim relv, mida sa ei tohiks nii tihti kasutada, rahulik selgitamine ja viisakas kommunikatsioon mõjub palju paremini.

Foto: Shutterstock