Maailma terviseorganisatsiooni andmeil on maailmas umbes 600 miljonit ülekaalulist täiskasvanut ja 42 miljonit ülekaalulist last. Võrreldes neljakümne aasta taguse olukorraga on need arvud astronoomilised. Nelja kümnendiga on tehismagustajate osakaal hüppeliselt suurenenud.

Selle aja jooksul on selgunud, et inimesed, kes tarbivad regulaarselt tehismagustajaid, on vähemalt sama ülekaalulised ja sama tõenäoliselt diabeetikud ning neil on samasugused tervisemõjud nagu neil, kes tarbivad puhast suhkrut.

Kuidas suudab miski, mis kaloreid ei sisalda, teha kedagi paksuks ja haigeks? Inimesed arvavad, et tehismagustajad on tervislikumad kui suhkur ja et dieetkarastusjoogid päästavad neid kaloreid lugemast. See ettekujutus annab neile võimaluse liialdada.

Salakaval seletus

On ka teine, salakavalam seletus: tehismagustajad näivad rikkuvat seost, mis tavaliselt magusat süües suus, ajus ja seedetraktis tekib. Esiteks ütlevad maitsmispungad ja aju seedetraktile, et magusat süües peab keha valmistuma suhkrut lõhustama. Pankreas hakkab tootma insuliini — hormooni, mis võimaldab kehal suhkrut glükoosina kasutada või ladustada. Kui süüa tehismagustajaid, ei saa seedetrakt oodatud suhkrut kunagi. See võib suurenda soovi süüa midagi, mis ka päriselt suhkrut sisaldab. Põhimõtteliselt tekitavad tehismagustajad seedetraktis „sügeluse”, mida on vaja „sügada”.

Mõned hiljutised uuringud vihjavad, et tehismagustajad häirivad inimese mikrobioomi — soolestikus elutsevat keerulist mikroorganismide ökosüsteemi, mis hõlbustab seedimist.

Huvitav on, et tehismagustajate tekitatud mikrobioomi muutused võivad panna mao efektiivsemalt mõnda toitainet omandama. Kuigi esmapilgul tundub see hea, võib üleomandamine olla ühenduslüli kalorivabade suhkruasendajate ja kaalutõusu vahel: inimene võtab toidust lihtsalt rohkem energiat kui varem.

Kõik viitab sellele, et tehismagustajad on meile kahjulikud. Seda, kas „meile kahjulik” tähendab ka „halvem kui tavaline suhkur”, alles hinnatakse. Ise arvan, et tavaline suhkur on tõenäoliselt hullem. Kui kümnepunktiskaalal on suhkur kümme ja vesi null, siis paigutaksin tehismagustajad number kuue juurde.

Niisiis ära lase end lollitada kirjadega light cola või zero calories. Kui on valida karastusjoogi ja dieetjoogi vahel, siis ainus õige valik on puhas vesi!