Saime üsna ruttu teada, et kutsika parim toit on kingakontsad, et talle meeldib mööda maja joosta aluspesu kaelas ja see hiljem diivani vahele peita. Parim koht magamiseks on taksi meelest muidugi teki all. Sõltuvalt sellest, kui soe on tuba, on padja peal kas nina- või sabaots. Üpris ruttu saime selgeks, et sõnakuulmisgeen puudub taksil täielikult, sotsiaalsed oskused on seevastu nii head, et ta külastab meie naabriperet iseseisvalt ka siis, kui me ise koerailma pärast välja ei tahagi minna. Tulemuseks see, et paar korda nädalas haugatab meie taks naabrite ukse taga, sisse saades sööb ära nende kassi toidu, mängib lastega, vaatab koos pererahvaga diivanil lesides televiisorit ja siis tuleb vinta-vänta koju tagasi. Õnneks on need naabrid meie head sõbrad.

See kõik on muidugi väga armas, lapsed on rahul, sõprade pered tähelepanust meelitatud ja mõned naabrid ka vihased, kuid tegelikult polnud me selleks kõigeks üldse valmis ja jäime enda ettevalmistamisega uue pereliikme tulekuks peaaegu lootusetult hiljaks.Mistõttu saime kuuleka looma asemel küll väga armsa ja sõbraliku, kuid samas ka väga isepäise tegelase.

Kui teie laps ühel hetkel teatab, et nüüd võtame koera, uskuge mind, see hetk tuleb varem või hiljem, siis tagantjärgi targana võin soovitada, et arvestada tuleks alljärgnevaga:

  • Koduloom seob teid endaga paljudeks aastateks.

  • Kas olete kindel, et laps vajab kodulooma? Mõnikord väljendab soov armsa looma järele igatsust tähelepanu, õrnuse ja usalduse järele.

  • Loomade kohtlemist peab õppima ning ka loomad peavad õppima: kassipojad ei oska liivakastis käia ning koerapoegi tuleb kasvatada.

  • Enamiku laste loomaarmastusel on üsna kitsad piirid. See on eelkõige suunatud loomapoegadele. Kui laps enam looma eest ei hoolitse, peate teie selle enda õlule võtma.

  • Loomaga on seotud palju töid: kassi liivakasti või jänesepuuri puhastamine, toidu ostmine, karva hooldamine, regulaarne jalutamine — need asjad ei toimu iseenesest. Seda meeldivam on, kui lapsel on uute ülesannete üle hea meel. Kui tal aga huvi pole, peate sama töö ära tegema teie.

  • Kuidas hoolitsetakse looma eest siis, kui te puhkusele sõidate? Kas naaber toidab kassi või võtab vanaema koera enda juurde?

Loomaliikide kohta on vaja teada järgmist

  • Hamstrite, merisigade, hiirte ja rottidega tuleb pikemat aega tegeleda, enne kui neid kätte saab võtta. Hamstrid lastele eriti ei sobi, kuna nad on öise eluviisiga loomad.

  • Mitte kõikide lindude jaoks ei ole väike puurike toas sobiv pidamisviis.

  • Kalade hooldus on omaette teadus. Samuti ei tohi alahinnata akvaariumi hooldamise mahukust.

  • Kassid on väga isepäised ning tahavad ise otsustada, keda nad endale ligi lasevad. Siiski on neid lihtsam hooldada kui koeri ning nad ei nõua pidevat tähelepanu.

  • Koerad võivad olla toredad mängukaaslased, eeldusel, et nad on sõbralikud ja hästi kasvatatud. Koer tahab iga päev vähemalt üks kuni kaks tundi õues käia. Kes temaga jalutab?

Ning veel üks palve: loomade varjupaigad on pilgeni täis. Kui soovite mõnele loomale uut kodu pakkuda, tuleks just sinna minna.

Ja kui teie laps on päris õnnetu, sest teil pole kuidagi võimalik looma võtta, siis lahenduseks on ka see, kui laps käib mõne tuttava pere koeraga mängimas ja jalutamas.

Meie puhul just nii läkski, pärast seda, kui taks meie perre jõudis, on maja uskumatult lasterohkeks muutunud. Kõik tahavad koeraga mängima tulla. Mu sõbrannad toovad oma tited juuksurisse mineku ajaks meile hoiule, minu algkoolilapsed jooksevad koos taksi ja sõpradega mööda hoovi ning suurem tütar käib sõbrannade ja koeraga jalutuskäikudel, sest teadagi, niisama linna peal patseerida on ju kuidagi tobe, aga koos koeraga — hoopis teine asi.

Kõike olulist loomade kohta saad lugeda - vaadata SIIT!