Eksperdi kommentaar:

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi tunnustatud biokahjustuste ekspert Jane Oja ütles, et majades kasvavatest seentest võivad põhjustada terviseprobleeme hallitusseened. „Teised majades kasvavad seened, nagu majavamm, põhjustavad puitkonstruktsioonide lagunemist, teiste sõnadega halvendavad n-ö maja tervist,“ rääkis Oja.
Enamasti on hallitusseente probleemid seotud silmade ning nina- ja kurguärritustega. Teaduskirjandusest võib leida seoseid ka astma, kinnise köha, kuiva ja sügeleva naha, uimasuse ja iivelduse, kontsentreerumisraskuste, peavalude ja mitmete teiste probleemidega.
Mükoloogid saavad kindlaks teha nii materjalidel kasvavaid hallitusseenteliike, kui ruumiõhus leiduvate hallitusseente kontsentratsioone ja kooslusi. Hoone ehitusest sõltub, kui palju saab kontrollida hallitusseente kooslusi konstruktsioonides. Mõõtmiste tulemuste põhjal tehakse edasised otsused probleemide likvideerimiseks.
Hallituse eemaldamiseks sobivad pea kõik kloori sisaldavad puhastusained.
„Kindlasti ei ole iga hallitus seotud terviseriskiga, sest ruumi õhus on alati hallitusseeni. Nende hulk sõltub paljudest faktoritest, nagu ruumi kasutus, ventilatsioon, aastaaeg jne. Terviserisk tekib siis, kui hallitusseente kontsentratsioonid ruumis on väga suured ning esineb anomaaliaid seentekoosluses,“ selgitas Oja. „Nähtavate seenkahjustustega pindade korral on oluliselt suurem risk terviseprobleemide tekkeks. Seetõttu tuleb hallitavad pinnad kindlasti puhastada ja välja selgitada nende tekkepõhjused. Põhjuste likvideerides ei teki tagasi ka hallitusseente kahjustusi.“
Oja ütles, et kui ruumides on tunda ebameeldivat lõhna (kopituslõhna) ning juhul kui ei suudeta ise selle lõhna allikat kindlaks teha ja seda eemaldada, siis on võimalik kontrollida ruumi õhu kvaliteeti spetsiaalse õhuanalüsaatoriga. „Juhul kui selliste analüüside tulemused tuvastavad oluliselt erinevaid hallitusseente mustreid kui võrdlusproovides, siis tasuks muretseda. Lisaks võiks sellistel juhtudel järgneda kordusanalüüsid, mille käigus tehtaks kindlaks saastatuse allikas,“ lisas ta.