Selline olukord võib tekitada suuri tülisid, kui mees hakkab naist kritiseerima. Naine saab haiget ja vihastab. Sealt edasi järgneb muude asjade hulgas ka seksikeeld.

Paljudele emadele meeldib lastega kodus olla ja nad saavad väga hästi hakkama. Kuid majapidamistööd neile ei istu või siis satuvad nad rutiinirõngasse.

Üldiselt ei tule kriitikanooli enne, kui mees arvab, et naine peaks asjade korraldamisega paremini toimet tulema ja koduse elu tõhusama kontrolli alal saama. See juhtub tavaliselt suvalisel ajal pärast seda, kui sünnitusest on möödunud kolm kuud. Mida vanemaks lapsed saavad, seda vihasemaks mehed oma naiste peale muutuvad, kui neile tundub, et nood hakkama ei saa.

Hakatakse pilduma selliseid lauseid:

  • „Ta on terve päeva kodus, aga majas on ikka selline korralagedus? Miks?“
  • „Miks ta kogu aeg hiljaks jääb või asju tühistab? Ta on ju kogu päeva kodus.“
  • „Miks ta õhtusööki ei valmista, kuigi veedab terve päeva kodus?“
  • „Miks ta rohkem väljas ei käi ja rohkem lastega ei tegele?“
  • „Ainus koht, kus ta käib, on Facebook.“
  • „Ta ei hooli oma välimusest.“
  • „Minu ema suutis maja hoida kristallpuhtana ja lapsed joonel ning valmistada iga päev õhtusöögi.“

Kujutlegem korraks, lihtsalt tüli nimel, et kõik need väited vastavad tõele. Sageli vastavadki. Kuid on ka mõned olulised tõed kodus olevate emade kohta, mis aitaksid meestel aru saada, mis nende naistega tegelikult toimub.

1. Sageli ei sobi majapidajanna ja organiseerija roll kaasaegse arusaama kohaselt koduse ema rolliga kokku.

Kodune ema peaks lastega mängima, ja mitte vähe. Nad peavad lapsi ka tervislikult toitma ja nende telekavaatamist limiteerima. Veel hullem — väikestel lastel pole lubatud enam üksi väljas mängida, päris tited ja paariaastased pole seda kunagi üksi teinud. Vanasti pandi lapsed mänguaedikusse iseseisvalt sehkendama tunniks, nüüd aga 15 minutiks ja siis peab ka ema kõrval olema.

Kui naine on pühendunud kodune ema, siis ta mängib, teeb lastega käsitööd ja valmistab neile tervislikku taimetoitu. Sellepärast pole tal nii palju aega nagu sinu emal vanasti oli, et valmistada viiele pereliikmele kolm maitsvat söögikorda päevas, imeda iga päev maja katusest keldrini tolmuimejaga puhtaks ja pesta ka pesu. Tänapäeva ema tunneb, et ta lhtsalt peab oma lapsele täielikult pühenduma, kui ta tahab hea ema olla.

2. Kodused emad on isoleeritud.

Väikeste laste emasid on kogu päevaks täiesti üksi hakatud jätma alles hiljuti. Varem elasid erinevad põlvkonnad üksteisele lähemal või koguni koos. Su naine tunneb end üksikuna ja ülekoormatuna, sest pole loomulik, et üks täiskasvanu ja üks või kaks last veedavad vaid kahe-kolmekesi koos kümme tundi päevas. Su naisel pole kedagi, kes teda lõunasöögi valmistamisel aitaks, korraks lapse järele vaataks või midagi muud abistavat teeks.

Kui sa järele mõtled, on see laste kasvatamise seisukohalt haletsusväärne olukord, kuid tema peab selles olema ja töötama. Kui ta Facebookis ei käiks, poleks tal mingit sotsiaalset elu. Jah, muidugi võiks ta minna mõnele emade kogunemisele või ühineda mõne seesuguse rühmaga. Kuid see pakub tegevust vaid tunniks kahel korral nädalas või umbes nii.

Varem oli peredes ka rohkem lapsi, nii et vanemad neist said aidata nooremate eest hoolt kanda. Nüüd on paljulapselisus harv nähtus. Ning paljudel naistel diagnoositakse sünnitusjärgne depressioon või ahistus.

3. Kodused emad, tasakaaluks oma meestele, on teist tüüpi.

Inimesed võib tinglikult jagada A ja B tüüpi kuuluvateks. Kaks A tüüpi inimest saavad tavaliselt üheskoos hästi hakkama. Sageli on neis perekondades, kus kodus olevate emade pihta lendavad kriitikanooled, mees jõuline ja väga motiveeritud A tüüp, samas ka pisut endassetõmbunud. Põhjus, miks ta endale B tüüpi naise valis, on selles, et too on rahulik ja hoolitsev ning kuulas meeleldi tema (mehe) jutte iseendast. Ilmselt oli ta ka piisavalt paindlik ning suutis oma ajakava mehe elule sobivaks kohandada. Kui peres on laps, sis tuleb seda tüüpi naisel painduda ka lapse vajadustest lähtudes ja mees tunneb, et ta ei saa piisavalt hoolitsust ja tähelepanu.

4. Kodused emad on väga väsinud.

Need mehed, kes küsivad „miks ta trenni ei lähe“ hoiavad end heas füüsilises vormis ja näitavad, et leiavad trenni jaoks aega. Kui aga küsida, millal nad trennis käivad, siis selgub, et enne tööpäeva algust, lõunapausil või pärast tööpäeva lõppu. Niisiis, kes on see, kes peab lastega veelgi varem üles tõusma ja tunneb end veelgi väsinumana? Kui sa oled väsinud, siis sa ei taha trenni teha. Sa ei taha tegeleda sellega, et vastupunnivaid lapsi treeningklubi lastehoidu suruda.

Ainus, mida sa teha tahad, on päev nii hästi mööda saata, kui suudad, lootes, et sa ei kaota aru. Emapuhkusel olijad ja need, kes lastega kodus on, tunnevad end palju väsinumana, kui naised, kes töötavad. Töö on enamasti intellektuaalselt väljakutsuv, mitte füüsiliselt. Koduse ema puhul on asi aga nii, et ollaks kurnatud igas mõttes ja selle tulemuseks on tunne, et ei jaksagi midagi.

Kodus olemine sobib paremini neile naistele, kes suudavad elu vooluga kaasa minna

Endaga rahulolevad ja lõdvestunud inimesed on lastega suurepärased pikkadel väljasõitudel, päeval ja öösel, ka stressirohketes olukordades. A tüüpi mehed ja naised, kes ütlevad, et läheksid hulluks, kui nad ei töötaks, tulevad lastega toime piiratud aja vältel, siis kui väliseid stressoreid pole.

A tüüpi inimeste elud võivad olla täis koos lastega ette võetavaid hullumeelseid seiklusi ja ägedaid projekte, aga nad muutuvad virilaks, kui peavad lastega veetma terve päeva, tegema neile süüa, lahendama nende tülisid, pühkima kokku maha pudenenud raasukesi ja panema neid potile ning magama.

Nad ei suuda lastega kodus olla muul moel, kui veavad neid ühelt tegevuselt teisele. B tüüpi inimesed, sageli kodused emad, pakuvad lastele rahu, soojust, paindlikku päevakava ja struktureerimata mänge, mis on pisikeste ajude arendamiseks väga vajalikud.

Seega — mees ja isa — enne kui sa hakkad oma naist kritiseerima, et too ei suuda majapidamist kursil hoida, mõtle neile asjadele. Tõenäoliselt mäletavad su lapsed täiskasvanuna pigem emaga veedetud hellusetunde ja koos naerud naere, kui seda, kas söök oli igal õhtul laual täpselt kell kuus või kas riiulid olid ikka tolmust puhtad ja asjad sirges reas. Ning pea meeles: tööl naeratatakse sulle, sinu peale karjutakse vaid viimases hädas ning keegi ei pissi sulle piltlikult öeldes pähe. Kodus tuleb aga seda kõike ette ja sellega tuleb osata toime tulla.

Mõnikord sind tööl isegi tänatakse ja tunnustatakse. Võid koguni ametikõrgendust saada, nüüd ja tulevikus. Kodusele emale ei saa neist asjust osaks midagi, kui mees talle seda ei paku. Kui naisele osaks saav tänu on vaid lapse naeratus, siis kaugeneb ta mehest veelgi ja tunneb end väärtuslikuna vaid emana. Niisiis, miks mitte teda tänada, et ta sinu (ja oma) lapsi armastab ning on hea lapsevanem. Mees võib naisele kritiseerimise asemel hoopis vaba õhtu kinkida, kutsudes lapsehoidja, et ise naine korrakski välja viia. Selllest võidavad kõik, eelkõige aga abielu.

Allikas: yourtango.com