Meie esivanemate jaoks eelnes pühadele vaikne nädal, kus tähtsamad päevad olid suur neljapäev ja suur reede. Suurele reedele ( Kristuse ristilöömise päev) järgnesid vaikne laupäev ja seejärel rõõmus pühapäev.

Kui eesti talurahvas pidas talviseid pühi toas, siis alates lihavõttepühadest hakati kogunema külakiige juurde. Peaaegu igas külas oli oma kiik, mille küla noored mehed igal aastal just sellel ajal üles panid. Usuti, et kiikumine tagab tervise ja õnne. Kiige kõrval oli sageli ka tantsuplats, kuhu kogunes kogu küla rahvas.

Munade värvimise komme on püsinud tänapäevani. Paljudes kodudes tehakse seda nii nagu vanal ajal. Oluline oli veel mune süüa, kinkida ja nendega ka mängida.

Koksimine on vana lõbustus, mille juures olid mõned salanipid. Koksiti terava otsaga. Muna oli tugevam õige peoshoidmise korral. Kelle muna katki läks, see oli kaotaja ja loovutas oma muna teisele.

Setumaal, õigeusu aladel ja väga mitmel pool Euroopas, kuid ka näiteks Inglismaal, veeretati mune mäest alla või piki puust munarenni. Kelle muna teise muna vastu puutus, sai selle endale. Veeretada sai senikaua, kuni teistelt mune võideti, seejärel võis saagi kokku korjata ja järgmine pääses veeretama. Võidetud munad söödi kohe ära, kuid võitja võis need ka kokku koguda ja kaasa viia. Munaveeretamine, nagu nende koguminegi oli eeskätt meeste tava.

Lihavõttepüha on seotud looduse taassünniga. Tuppa võib tuua kevadlilli või pajuoksi ning kasvatada muru. Vahel võib kodust või aiast leida värvitud mune või maiustusi, mille on ära peitnud lihavõttejänku.

Värvi ise muna:

Võta riidetükk, kuhu sisse mahub keerata toores muna. Eelnevalt tee muna märjaks, riidetükile pane sibulakoori, kaseviha küljest kaselehti, tanguteri või riisi. Sinna võib panna ka erinevaid taimeteesid, isegi mustsõstramoosi, sest pea kõik meie taimed annavad värvi. Muna ümber võib siduda niiti või villast lõnga, siis jäävad munale triibud. Keera ettevaatlikult muna riide sisse ja seo kinni. Keeda kuni 10 minutit. Värvid munal saavad säravamad, kui kohe pärast keetmist seda võiga või õliga määrida.

Allikas: Täheke