Millised on põhilised üksikvanema väljakutsed?

Läbisaamine lapsega

Üheks suurimaks väljakutseks on oma lapse emotsionaalsete vajaduste täitmine olukorras, kui vanem on ise suurest kohustustehulgast kurnatud. Selle tagajärjeks võivad olla vääritimõistmised, tülid lapsega ja mõlemapoolne agressiivne ja vaenulik käitumine.

Rahamure

Üksikvanemaga peredes on tavaliselt ka sissetulek poole väiksem ja majandusliku toimetuleku nimel rabab üksikvanem mitmel rindel. Laps võib vanema pingutustest hoolimata tunda pettumust, et ta ei saa endale lubada sõpradega sarnaseid väljaminekuid, mõnikord ka mitte esmavajalikke asju. Rahapuudusest on stressis ja käegalöömisemeeleolus ka üksikvanem.

Sotsiaalne kõrvalejäetus

Majandusliku toimetuleku keerukus on vanemale väga stressirohke. Tihti ei saa endale lubada isegi hambaravi, kohvikus käimisest rääkimata. See aga omakorda tekitab sotsiaalse kõrvalejäetuse, sõpradest eemaldumise ja isegi allaandmise tunde. Ka lapse tulevase sotsiaalse ja romantilise elu pärast muretsemine käib üksikvanemaks olemisega kaasas.

Kuidas nende väljakutsetega toime tulla?

Rahaprobleemi esmaseks lahendamiseks on selle tagamine, et mõlemad lapsevanemad panustaksid rahaliselt lapse kasvatamisse ka siis, kui koos ei elata. Kui teine vanem seda ei tee, pole mõtet tema meelemuutusele lootma jääda, tuleb esitada nõue. Igapäevakulutuste koomaletõmbamises on üksikvanemad lausa eksperdid, kuid alljärgnevaid nõuandeid saab rakendada täiesti tasuta. Tulemusi, mille nende nõuannete rakendamisel saavutate ei saa aga osta ühegi raha eest.

Näita oma armastust

Muidugi armastad oma last, aga on väga tähtis oma lapsele ka seda armastust väljendada. Ütle talle, kui väga teda armastad. Kallista teda, kui ta kooli läheb ja koju tuleb. Ärge minge kunagi vihastena voodisse. Jaga talle tingimusteta armastust ja toetust.

Loo rutiin

Lihtsad korduva rütmiga asjad nagu regulaarsed söögi- ja magamaminekuajad aitavad lapsel turvalisusetunnet suurendada.

Leia aeg koosolemiseks

Iga päev tuleks leida aega, et oma lapsega midagi koos teha, kas lugeda, mängida, omavahel lobiseda või lihtsalt külg-külje kõrval istuda.

Leia lapsehoidja

Igaühel on enda jaoks aega vaja ja võimaluse korral palu aeg-ajalt mõnel sugulasel või sõbrannal oma last hoida. Samuti võite mõne teise üksikvanemaga teha lapsehoidmisel koostööd ja kordamööda üksteise lapsi vaadates endale puhkust lubada. Vanem laps ei ole nooremale pidevaks hoidjaks. Ka talle tuleb anda võimalus laps olla.

Koosta koos lapsega kodu reeglid

Looge need reeglid üheskoos. Tähtis on, et laps teaks, millised on näiteks kokkulepped arvutikasutamise, õppimise ja magamaminekuaja suhtes.Viisakas suhtlemine ja üksteise austamine loovad koju hea õhkkonna, kraaklemisega seda ei saavuta. Mõnikord on väsinuna raske viisakaks jääda, kuid tagajärgede silumine võib olla veel raskem. Kui laps kasvab, siis saab üheskoos reegleid muuta.

Loobu süütundest

Ära tunne sellepärast süüd, et oled üksikvanem. Ära hakka oma üksikvanema staatuse kompenseerimiseks lapse teenijaks. Ära tekita ka lapsele süütunnet, öeldes talle, et just tema pärast olete oma elust loobunud. Võta elu sellisena nagu see on ja anna oma parim.

Hooli endast

Leia aega, et olla koos sõpradega, leia aega, et korralikult süüa ja magada. See kõik annab sulle jõudu ka pereasjadega tegelemiseks.

Ole optimistlik

Sinu tuju, sinu suhtumine, see mis meeleolus sa hommikul ärkad, trennist saabuvat last tervitad või töölt tuled — see kõik mõjutab sinu last kogu eluks. Kui on raske, ei maksa muidugi võltsnaeratust ette manada, vaid näidata lapsele pigem seda, et probleeme saab lahendada ka masendusse sattumata.