Kuigi väline ilu ja harmoonia on olulised, ära unusta, et kodu on ikkagi koht, kus lihtsalt peab end mugavalt tundma! Olgu tegu köögi, diivani või voodiga — kõige tähtsam on mugavus, kvaliteet ja vastupidavus. Mõni mööbliese võib poes väga hea hinnaga saadaval olla ja ka ruumis ka väga lahe välja näha, kuid oma mugavuselt ei pruugi ta just parim variant olla. Enne kui tormad impulssostu tegema mõtle sellele, et kõik, mis sa koju soetad, jääb sinna tõenäoliselt küllaltki pikaks ajaks.

Kui kodu sisustades on sinu eelarve piiratud, siis tasub teada, millelt säästa ja millele kulutada. Investeerida tasub iga toa kõige kesksemasse esemesse (köögis köögimööbel, söögitoas söögilaud, magamistoas voodi, elutoas diivan jne). Kokku võid hoida vaipadelt, valgustitelt, kardinatelt, diivanilaudadelt, riiulitelt ja vähem olulistelt mööbliesemetelt-sisustusaksessuaaridelt, mida on just mõistlik mõne aasta tagant värskendada.

Kuigi paneelmajas asuvat korterit võib kujudada ka Itaalia palazzole omases stiilis ja valada rookatusega palkmajja betoonist põrandaid, siis kõige lihtsam ja loogilisem on lähtuda sisekujunduses juba olemasolevast stiilist — nii võid kindel olla, et interjööri ja eksterjööri vahel valitseb täiuslik kooskõla. Armsas ajalooga puitmajas lihtsalt mõjub maalähedane stiil palju paremini, kui külm ja karge minimalism, mis sobitub jälle modernsesse betoonelamusse.

Elamisse mööblit tuues arvesta ruumi proportsioonidega. Üks levinumaid sisustusvigu ongi just vale suurusega mööbli valimine. Kui sind on õnnistatud ülisuure elutoaga, mõjub pisike nukumööbel selles veidralt. Samamoodi ei ole mõtet hiigelsuurt diivanit pressida imepisikesse ruumi.

Mööbel ja sisustus ei pea sinu koju jõudma viimaste trendide järgi otse tehasest. Palju põnevama ja omanäolisema kodu saad, kui kombineerid omavahel uusi ja vanu asju. Ära karda teise ringi mööbli ja stiilide miksimisega eksperimenteerida!

Hea nipp — kui paigutad kaunitesse kompositsiooniesse lillevaase, küünlaid või midagi muud, siis eriti hästi toimivad nad kolmekaupa grupeerituna!

Põrsast kotis ei ole muidugi kunagi hea osta, kuid eriti tasuks vältida internetipoodidest vaiba ostmist. Põhjus väga lihtne — esiteks võid mööda panna vaiba värviga, sest arvutiekraan ja reaalsus ei kattu mitte alati. Teiseks on oluline tajuda vaiba tekstuuri ja pehmusastet. Paljajalu talda kriipivatel traatharjastel pole just kõige meeldivam astuda.

Tasakaal on ilu ja harmoonia alus ning sellest sõltub, kuidas me ruumi tajume ja end asjade keskel tunneme. Ideaalsel juhul on ruumil üks kuni kaks fookuspunkti (magamistoas voodi, elutoas diivan), mille järgi ülejäänud sisustus paigutada. Väldi ruumis liigseid esemeid ning püüa asjadele leida oma koht.

Laele võimalikult lähedale paigutatud kardinad muudavad ruumi visuaalselt kõrgemaks. Hea efekti loovad ka kardinad, mis puudutavad oma alumise otsaga põrandapinda. Liiga madalalt algavad kardinad, mis lõpevad juhusliku koha peal, mõjuvad töntsakalt ja muudavad ruumi jällegi madalamaks.

Mida rohkem on ruumis tumedat ja värvilist mööblit, seda rohkem “täistuubitud” ruum tundub. Hele mööbel jääb interjööris märkamatuks ja ruum mõjub oluliselt õhulisema ja avaramana. See ei tähenda, et peaksid tumedast mööblist täielikult loobuma — paar tumedamat detaili heledal foonil ei tee ruumile paha. Vastupidi — maitsekalt esitatud kontrastid on elamises alati teretulnud!

Allikas: Elle Decor