Saksa filosoof Friedrich Nietzsche on öelnud, et õnnetut abielu põhjustab puuduv sõprussuhe, kuid mitte armastuse puudumine.

Need on abielunõustajate sõnul kuus halba harjumust, mis suhte hävitavad:

1. Te ei räägi oma suhtest

Paljud kipuvad arvama, et kui sõrmused on teineteistele sõrme pandud ja pulmapidu peetud, siis pole enam vaja suhtest rääkida ega sell hetkeseisule isegi mitte mõelda. Tegelikult see pole aga sugugi nii. Halb kommunikatsioon ongi peamine, miks suhted lähevad vett vedama.

Abielus olemine on pikaaegne pühendumus oma kaaslasele. Seetõttu soovid ju olla kindel, et saate teineteisega julgelt ja avatult suhelda. Ja ega abielluminegi tähenda, et sellest hetkest töötab kõik nagu õlitatud masinavärk. Kõige alus on siiski suhtlemine ja asjadest ausalt rääkimine.

2. Teil pole abieluvälist elu

On vajalik, et sul oleksid ka abieluväliselt oma tugisambad, näiteks sõprade näol. Nii on su elu ja areng mitmekesisemad. Sõbrad ja perekond aitavad sind vajadusel ka rasketest hetkedest üle ja tänu nendele tunned isegi vähem suhtestressi. Sa ei kaota ennast oma suhtesse, ega laste suhtes esilekerkivatel probleemidel enda üle võimust võtta. Su elu on tänu sõpradele ja suhtevälisele seltskondlikule elule mitmekesisem ja sul säilib avatud maalmavaade. Oskus enda suhet distantsilt vaadata on samuti oluline.

3. Teie väärtushinnangud on erinevad

Kui tormad pea ees abiellu ilma, et oleksid inimest üldse tundma õppinud, siis võid üsna pea avastada, et teie väärtushinnangud ja arusaam elust on täiesti erinev.

Psühholoogide sõnul peaksid inimesed olema täiesti kindlad, et nende väärtushinnangud ühtivad olulisemates valdkondades ja alles siis tasub mõelda abielule. On loomulik, et on mõningaid eriarvamusi selles või teises vallas, kuid laias laastus peaksid need ühtima. Näiteks arusaam, kuidas kasvatada lapsi või milline on mehe ja naise roll suhtes, ei tohks küll kardinaalselt erinev olla. Väga tähtis on see, et erinevatest veendumustest saaks omavahel rääkida ja et leitaks kompromiss - kui neid kahte asja pole, siis pole ka suhtel õnnelikku tulevikku.

4. Salatsete suhtes

Kõigil on saladusi ja on asju, mis soovitakse hoida ainult enda teada. Kui jätad rääkimata, et ostsid telefoni, mis sinu jaoks pisut liiga kallis, siis selle elate üle, kuid kui üks võtab teisele rääkimata kiirlaenu, siis on juba pilved suhte kohale kogunemas. Abielus olles on salatsemine pehmelt öeldes halb harjumus, nii tekivad pinged ja teisel poolel kinnistub tunne, et teda on alt veetud. Loomulikult ei pea sa oma kaasale rääkima igat kui viimset asja oma päevast, aga kui hoiad teadlikult tähtsaid asju saladuses, siis see viib ühel hetkel suhte purunemiseni.

5. Unustad ära, kui olulised on pisikesed asjad

Abielludes kipuvad sageli pisiasjad ununema. Saate lapsed, soetate kodu ja kõigega tuleb tegeleda. Päev päeva järel ongi kalendris ainult suured asjad, mis kaaluvad üle kõik näiliselt väiksemad, mitte nii kiired, kuid siiski olulised asjad. Ühel päeval on abielu aga läbi, sest on muututud robotiteks: ei öelda enam teineteisele komplimente, ei avaldata tänu pisikeste asjade eest nagu tööle vastu tulemise või kohvi voodisse toomise eest.

Kui inimesed tunnevad end suhtes hoituna ja kuulevad siit-sealt komplimente, siis on nad õnnelikumad ja motiveeritumad. Kui unustada ära aga kõik väikesed asjad, siis hakkab suhtevundament murenema. Kuid sellele vundamendle rajasite ju oma abielu. Ja olgu maja oma fassaadiga nii ilus kui tahes, kui vundament on purunenud, laguneb ka kõige uhkem loss.

6. Te ei tea, kuidas teha kompromisse

Abielu puhul on kompromiss võtmesõnaks. Loomulikult on kõigil omad soovid ja tahtmised, aga kui oled otsustanud kellegagi leivad ühte kappi panna, siis peaksid arvestama ka oma kaaslase soovidega. Niisamuti on oluline, et sinu kaaslane arvestab sinu soovidega. Kui teineteisega ei arvestata aga üldse, siis muutub abielu üsna pea õnnetuks ning aja jooksul puruneb sootuks.

Seetõttu on suhtele kasuks, kui koos on võimalikult sarnase maailmavaatega inimesed, kelle on ka enamvähem sarnane sotsiaalmajanduslik ja hariduslik taust. Muidugi, erandeid on ja erinevus rikastab, kuid teil on ju ka ilma fundamentaasete tülideta suhtes vürtsi ja põnevust piisavalt, kui teete koos asju, mis mõlemale huvi pakuvad

Tasub ka meeles pidada, et isegi siis, kui abielus pole just rõõmsaimad päevad, ei tähenda see, et olukord oleks lootusetu. Abieluterapeudid räägivad, et kannatlikkuse ja pühendumusega saab väga suure osa probleemidest lahendatud.

Missugused on nähtamatud jõud, mis abielunaise õnne tapavad, vaata SIIT!

Allikas: powerofpositivity.com