Abielu lahutades võideldakse peaaegu alati raha pärast. Ja sageli on just rahaprobleemid, sealhulgas laenud ja igapäevased kulutused need, mis abielu püsivusele mõju avaldavad. Paarid peaksid end rahaasju arutades vabalt ja mugavalt tundma ning koos rahalisi otsuseid tegema – see hoiab suhte tervena.

Pea meeles, et üksteist tuleb toetada

Sageli on põhjus, miks lahutatakse, seotud mingi olulise elusündmusega – töökaotus, mõne pereliikme (sh lapse) tõsine haigus ja muud asjad, mis igapäevaelu tõsiselt häirivad. Sellisid sündmusi on peaaegu võimatu ära hoida ning ilma igasuguse kahtluseta on need abielule proovikiviks. Rasketes olukordades peavad abikaasad kokku hoidma ja üksteist toetama.

Ära karda otsida terapeudi abi

Kui asjad muutuvad keeruliseks, tuleb abi otsida. Märgistamist ega häbi ei maksa karta. Mõnikord tuleks käia paariterapeudi juures, teinekord aga peaksid abikaasad ükshaaval nõustajat külastama. Jutuajamine kellegagi, kes on täiesti objektiivne, võib olla vägagi suureks abiks.

Ära unusta – te olete meeskond!

Paljude lahutuste puhul on täiesti ilmne, et abielupaar ei tööta ega ela meeskonnana. Ja nii ei saagi ühendus tugev olla. Tunduv veider, kuid on tõsi – kui kaasad veedavad oma kvaliteetaega üksi, arendades iseseisvust, ja keskenduvad individuaalsetele vajadustele, siis tugevdab see paarisuhet. Kuid on oluline, et regulaarselt veedetaks aega ka koos, olgu siis mõnda filmi vaadates või diivanil lösutades ja klaasikest veini juues.

Kui teine räägib, kuula aktiivselt

Ära oota pelgalt seda, millal ta vait jääb. Nii kurb on vaadata, kuidas paarid kaotavad ühise tee seetõttu, et nad ei oska enam üksteist kuulata. Mõnikord inimesed vajavad, et neid kuulataks. Aktiivne kuulamine sisaldab tagasipeegeldamist ning on täisväärtusliku suhte oluline osa.

Väikesed asjad loevad

Uskmatu, kuid kõige rohkem abielusid lahutatakse valentinipäeval. Ja seda mitmesugustel põhjustel. Üheks põhjuseks on see, et inimesed on valentinipäevas pettunud. Pärast stressirohket detsembrit tundub valentinipäev just paras hetk, et tuha all hõõgunud tülileek lõkkele puhuda.

Kuid selle asemel, et lõplikult tülli pöörata, tuleks aeg maha võtta ja teineteisele pühenduda. Tähendust omavad just väikesed asjad: hommikul värske kohvi toomine, „Ma armastan sind!“ sõnumite saatmine jms. Väikesed armastus- ja lugupidamisavaldused võivad lõppkokkuvõttes kujuneda palju olulisemateks, kui mingi üks ja suur asi.

Need on New Yorgis Manhattanil praksist omava Cari Rinckeri nõuanded, allikas: purewow.com