Telerivaatamise aeg olgu piiratud:

  • Eelkoolieas 20 kuni 30 minutit päevas
  • Põhikoolis 30 kuni 45 minutit
  • Teismeliseeas filme kas osade kaupa või täispikkuses. 

Juba need kolm esimest punkti tunduvad meie lapsevanematele paras ulme. Sest katsu sa kontrollida, kui palju laps sellel ajal, kui vanemad tööl on, tegelikult telerit vaatab. Aga loe edasi ja vaata, kas oled oma lapse teleri eest võõrutamisel juba lootusetult hiljaks jäänud või saad siiski midagi veel ette võtta ja saksa laste jaoks välja töötatud kümne punkti programmi ka oma kodus käiku lasta.

Kümne punkti programm:

Kui õues paistab päike, siis telerit ei vaadata
Sellisel juhul peavad lapsed õues olema. Õues tuleb käia ka halva ilmaga, peaasi on kanda ilmaga sobivat riietust. Peale selle tuleb jälgida, et laps ei jääks pärast teleri vaatamist diivanile vedelema, vaid mängiks, kohtuks sõpradega, teeks sporti või aitaks toiduvalmistamise juures. Koolilaste puhul peaks kehtima järgmine reegel: pärast kella 18.00 telerit ei vaadata. Teler on üks halvemaid uinuteid. Palju ilusam ja tervislikum on õhtune (ette)lugemine.

Süüakse laua ääres!
Lastesaadete reklaamipauside ajal näidatakse palju toidu- ja maiustuste reklaame. Pole ime, et lapsel hakkab teleri ees suu vett jooksma. Sellegipoolest teleri ees ei sööda ega jooda — eriti maiustusi, krõpse ja limonaadi. Tervislik toit ja rõõmsad vestlused toidulaua ääres mõjuvad lapsele paremini. Eranditeta siiski ei saa: korraldage üks kord nädalas tervislike näkside söömine teleri ees. Leidke midagi, mis meeldib kogu perele. Vaimukate dialoogidega komöödia, mõni telemäng või dokumentaalsaade võivad anda jutuainet ja värskendavaid naljaallikaid terveks nädalaks.

Klõpsimine on keelatud!
Teleripulti lapsed ei puutu. Kui tabate oma lapse teleri eest kanaleid klõpsimas, tuleb teler välja lülitada. Kohe. Samuti siis, kui kokkulepitud teleri vaatamise aeg on läbi. Kui seda nõuet ei täideta, ei saa telerit vaadata — algul kaks, pärast neli päeva. Muudel juhtudel telerikeeldu karistusena ei kasutata. Muidu saab telerist väärtus, mida lapse elus ei tohiks olla.

Algul töö, pärast lõbu
Kui nõuda sõnade õppimist ja nõudepesumasina tühjendamist alles pärast teleri vaatamist, on väljavaated halvad. Selleks et laps oma lemmiksaatest ilma ei jääks, pakkuge välja selle salvestamine. Siis saab saadet vaadata hiljem.

Vaadake telerit koos
Vaadake aeg-ajalt telerit koos lapsega. Nii näete tema reaktsioone ning saate pärast vaadatu üle arutada. Küsige, millised tegelased talle kõige rohkem meeldisid ja mida uut ta õppis. Alla kuueaastased lapsed ei tohiks põhimõtteliselt üldse üksi telerit vaadata.

Lastetuba on telerivaba tsoon
On tõestatud, et oma teleriga lapsed vaatavad seda liiga palju. Peale selle pole siis kontrolli selle üle, mida vaadatakse, ega saa vaadatu üle ka arutada. Kas teie lastetoas on teler juba olemas? Viige see sealt ära. Jah, isegi kui laps protestib, sest ta on ju juba 12-aastane. Ärge lugege talle epistlit. Argumenteerige positiivselt: “Ilma telerita jääb sulle rohkem aega sõprade ja hobide jaoks.”

Leppige teleri vaatamise reeglid kokku ka väljaspool kodu
Kui kahtlustate, et laps käib teatud sõprade juures ainult seetõttu, et seal saab tundide kaupa telerit vaadata, pöörduge sõbra vanemate poole. Püüdke jõuda kokkuleppele. Kui see pole võimalik, pakkuge lapsele välja, et ta kutsuks sõbra hoopis endale külla.

Rääkige sellest, mida laps üksi kodus olles vaadata tohib
Kui laps pole kindel, lülitab ta teleri niikuinii sisse. Hea valik filme videokassetil või DVD-l on alternatiiv lapse jaoks sobimatule õhtusele saatekavale. Muidugi võite ka antennikaabli ära peita või teleri koodi alla panna. Aga siis ei õpi laps, et ta peab enda eest vastutama — ka telerit vaadates.

Teleri ees ei ole loožikohta
Kogu pere teleri vaatamist on lihtsam kontrolli all hoida, kui teleriesist ruumi ei muudeta mugavaks kinosaaliks. Paigutage diivan ja tugitool seljaga teleri poole. Leidke telerile korteris vähem atraktiivne koht või viige teler üldse keldris asuvasse meisterdamistuppa.

Teleripauside tegemine

Näidake lapsele, et päev võib olla huvitav ka ilma telerita. Mõelge, millised tegevused võiksid telerit asendada. Asjatundjad ütlevad, et pea iga muu tegevus mõjub intelligentsusele, fantaasiale ja sotsiaalsele käitumisele paremini.

Saksamaa spetsialistide seisukoht on selline, et sama oluline nagu ajalised kokkulepped on ka kokkulepped selle kohta, milliseid saateid laps tohib vaadata.  Lastele on sobilikud saated, kus astuvad üles vaimukad ja humoorikad tegelased, kes on arukad ja julged ning kaitsevad nõrgemaid. Saated, mis ärgitavad huvi muude tegevuste vastu kui televiisori vaatamine, mis panevad raamatut lugema või endale mõnd hobi leidma.

Pere otsuste kriteeriumiks ei saa olla see, milliseid saateid tohivad (väidetavalt või tegelikult) vaadata teised lapsed. Ühised asjad ja kokkukuuluvustunne on olulised, kuid ei tähenda, et sellepärast peaks tegema halbu kompromisse.

Kuidas tundub, kas need nõuanded on ajast ja arust? Oleksid valmis nende rakendamist ka oma kodus proovima?