1. Sea laste käitumisele kindlad ja rangemad ootused — läbi aegade on mudilased suutnud kauem kui viis minutit paigal istuda ja see ei tohiks raske olla ka tänapäeva lastele. Tõsi on see, et kolmetunnine ooper või täiskasvanutele mõeldud teatrietendus ei ole alla 10aastastele jõukohane ja peaksid sellega arvestama.

2. Õpeta mudilastele juba varajasest lapsepõlvest peale koristamist ja söögi valmistamist. Muidugi nõuab see aega ja kannatust, sest väikestel kobakäppadel juhtub õnnetusi rohkem kui vaja ja tõenäoliselt pead sa vähemalt alguses ise kõik üle tegema, kuid tulevikus kuluvad need oskused lastele vägagi marjaks ära. Anna lapsele tolmulapp kätte, õpeta teda voodit üles tegema, nõusid pesema, köögivilju lõikuma ja pannkoogitainast segama kohe, kui ta ise nende tegevuste vastu huvi üles näitama hakkab.

3. Lastel on õigus oma arvamust avaldada ja soove väljendada, kuid sina oled see, kellel on rohkem teadmisi ja elukogemust, nii et viimane sõna peaks olulistes asjades siiski sulle jääma.

4. Õpeta häid kombeid ja teistega arvestamist. Ka seda pole alati lihtne teha, kuid laste ja kaaskodanike heaolu nimel peaksid siiski pingutama.

5. Lapsevanemaks olemine ei ole alati lihtne ja sul tuleb langetada palju otsuseid, mis lastele ei meeldi ning su nende silmis täielikuks paariaks muudavad, kuid nende heaolu ja tervisee nimel tuleb sul siiski ka ebopopulaarsetele otsustele kindlaks jääda.

6. Lihtsama vastupanu teed minek maksab sulle valusalt kätte. Mõnikord on lihtsam alla and ja neil lasta oma tahtmist saada, kuid sellega lahendadprobleemi ainult hetkeks ja tood endale tulevikus suurema häda kaela. Kui sa midagi ütled, siis nii jäägu, olgu see nende meelest nii ebaõiglane kui tahes ja toogu kaasa kui suure kisa tahes.

7. Ära organiseeri oma laste päevades igat minutit täis. Lapsed vajavad omaette olemiseks aega, et harjuda ka iseseisvalt tegutsema ja igavust peletama. Trennide, külaliste, pidude ja külas käimise vahepeal peavad mudilased saama aega omaette mängida.

8. Sa ei tohiks muutuda oma pere jaoks kokk-koristaja-taksojuhiks. Igal pereliikmel olgu oma kohustused ja ülesanded, sina ei pea olema see, kes kõik ette-taha ära teeb.

Allikas:telegraphbookshop.tbphost.co.uk